Krievi Somijā vēlas mācīt bērnus dzimtajā valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelielajā Kotkas pilsētiņā Somijā dzīvo gandrīz 2600 cilvēki, kam dzimtā ir krievu valodā. Tā, pareizāk sakot, bērnu mācības krievu valodā ir viena no vietējās diaspporas galvenajām problēmām.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Kotka tiek uzskatīta par "krieviskāko" pilsētu Somijā — 4,8% tās iedzīvotāju ir krievi. Otrajā un trešajā vietā ir Lapēnranta un Imatra, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

Nesen Kotku apmeklēja fonda Cultura pārstāvji,lai iepazītoes un aprunātos ar vietējo krievvalodīgo diasporu. Vietējā kultūras namā sapulcējās aptuveni četrdesmit cilvēki: sabiedrisko organizāciju pārstāvji, privātpersonas un uzņemēji. Tikšanās dalībnieki pastāstīja, ka viena no galvenajām problēmām, ar ko saskaras krievi ikdienas dzīvē, ir krievu valodas mācības skolā, pareizāk sakot, to trūkums.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Somijā skumst pēc "trako krievu" naudas

Nodarbības pārtrūka pirms dažiem gadiem līdzekļu trūkuma dēļ, tāpēc vecāki ir norūpējušies. Tiesa, daudzi uzskata, ka krievu valodas mācības nav valsts rūpe. Uzņēmējs Aleksandrs Volkovs paziņoja, ka galveno atbildību par valodu mācībām jāuzņemas vecākiem, nevis pilsētas administrācijai. "Somijai nav jāmāca krievu valoda krievu bērniem vai ķīniešu valoda — ķīniešiem. Ja gribat, lai bērns zinātu dzimto valodu, parūpējieties par to paši," — viņš teica.

Tāpat krievvalodīgajiem iedzīvotājiem grūtības sagādā neprasme veidot attiecības ar pilsētas administrāciju un dažādām organizācijām. Kad fonda Cultura direktors Peko Kohonens painteresējās, vai klātesošie pazīst kaut vienu pilsētkas padomes deputātu, neviens nevarēja nosaukt kaut vai vienu vārdu.

Bieži vien daudzas ieceres un plāni paliek nerealizēti tāpēc, ka cilvēki vienkārši nezina, kurp un pie kā vērsties. Centra Kymen Helmi vadītāja Jevgēņija Bērne pastāstīja, ka gribētu parādīt savu skolēnu priekšnesumus lielu pilsētu festivālos, taču nezina, kurp vērsties ar tamlīdzīgu piedāvājumu.

Atbilde bija ļoti vienkārša — jāvēršas pie pasākumu organizatoriem vai citās biedrībās, kas varētu palīdzēt. "Man nav nevienas idejas, es neko nezinu, taču idejas ir jums. Nāciet, un mēs varam visu apspriest un paskatīties, kā rīkoties tālāk," — ierosināja multikultūru centra Mylly vadītājs Peka Kivilahti.

Helsinki - Sputnik Latvija
Sociologi: Somijas krievvalodīgie iedzīvotāji izjūt diskrimināciju

Fonds Cultura sāka savu darbību 2013. gada janvārī. To nodibināja Somijas Izglītības un kultūras ministrija, vairāku Somijas pilsētu administrācijas, Somijas Krievvalodīgo biedrību asociācija un Biedrība "Somija-Krievija". Fonds tiek finansēts ar Somijas Izglītības un kultūras ministrijas atbalstu. Tas sekmē krievvalodīgo imigrantu adaptāciju Somijā, stimulē krievu valodas nesējus saglabāt savu pašidentitāti, veidot dialogu ar citām iedzīvotāju grupām un saglabāt aktīvu pilsonisko pozīciju.

Sadarbībā ar zinātnes un kultūras centriem, multikultūras un imigrantu organizācijām, ekspertiem un māksliniekiem Fonds organizē dažādus kultūras pasākumus somu, krievu un angļu valodās, kas veltīti interesantām mākslas un kultūras jomām, kā arī aktuāliem sabiedriskās dzīves jautājumiem un parādībām.

Ziņu lente
0