Sociologi: Somijas krievvalodīgie iedzīvotāji izjūt diskrimināciju

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasHelsinki
Helsinki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 20% aptaujāto Somijas krievvalodīgo iedzīvotāju paziņojuši, ka izjūt pret viņiem vērstu diskrimināciju, ņemot vērā viņu nacionalitāti.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Somijas krievvalodīgo iedzīvotāju skaits joprojām pieaug, taču viņi jūt pret sevi vērstu diskrimināciju, teikts fonda Cultura pētījumā, ziņo RIA Novosti.

Pirmklasnieki pirmajā mācību stundā - Sputnik Latvija
Kļūda vai valdības krāpšanās: kā Latvijā izskauž diskrimināciju

Krievvalodīgie ir lielākā valodu minoritāšu grupa Somijā — valstī pašlaik dzīvo aptuveni 75 tūkstoši tās pārstāvju, un šīs skaits palielinās par aptuveni 3 tūkstošiem cilvēku gadā, teikts pētījumā.

"Krievvalodīgie Somijā ir labi izglītoti, un viņiem ir analoģisks nodarbinātības līmenis, salīdzinot ar citām nacionalitātēm. Tas tuvojas Somijas iedzīvotāju nodarbinātības līmenim. Tomēr ienākumu līmenis ir zemāks, nekā somiem. Krievvalodīgie ir apmierināti ar dzīves kvalitāti un paļaujas uz sabiedriskajiem pakalpojumiem un varas pārstāvjiem vairāk nekā valsts iedzīvotāji," — pastāstīja fonda Cultura vadītājs Peko Kohonens.

Lielākās grūtības sagādā sajūta, ka viņi tiek diskriminēti, uzsvērts ziņojumā.

"Piektā daļa pētījuma dalībnieku paziņoja, ka cietuši diskrimināciju izcelsmes dēļ. Pētījums liecina, ka, jo lielāks skaits cilvēku izjūt diskrimināciju, jo mazāk viņi respektē somu sabiedrību, kas apgrūtina integrāciju," — uzsvēra Kohonens.

Somijā ir liels skaits krievvalodīgo, taču kādas problēmas viņi izjūt, kā sadarbojas ar pašvaldību, kā veido savu dzīvi valstī — tas nav zināms, jo nekad nav pētīts, sūrojas fonda vadītājs.

Aptaujā piedalījušās vairāk nekā 145 organizācijas, kuru darbība saistīta ar krievvalodīgājiem Somijas iedzīvotājiem.
2017. gada decembrī Somija ierindojas otrajā vietā Eiropas valstu reitingā ar plašāko diskrimināciju. Reitingu sastādīja ES fundamentālo tiesību aģentūra. Pēc reitinga pirmo vietu ieņem Luksemburga, trešo — Austrija, tām seko Dānija, Zviedrija, Malta, Vācija un Īrija.

 2018. gadā Somijā tika uzsāktas dažas programmas, lai uzlabotu situāciju šajā jautājumā.

 

Ziņu lente
0