Politika

Donalds Tramps: Ķīna un Krievija met izaicinājumu mūsu interesēm

© REUTERS / Joshua RobertsПрезидент Америки Дональд Трамп
Президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savā uzrunā Kongresā Donalds Tramps runāja par cīņu pret terorismu, imigrantiem, aizsardzības budžeta palielināšanu un ekonomikas izaugsmi.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps savā pirmajā uzrunā Kongresā "Par valsts stāvokli" pieminēja cīņu ar terorismu, taču lielāko uzmanību tomēr pievērsa iekšējiem jautājumiem, tostarp arī valsts ekonomikai.

Savā vairāk nekā stundu ilgajā runā amerikāņu līderis tikai ar vienu vārdu pieminēja Krieviju.

"Visā pasaulē mēs saduramies ar izstumtiem režīmiem, teroristiskiem grupējumiem un tādiem sāncenšiem kā Ķīna un Krievija, kuri met izaicinājumu mūsu interesēm, mūsu ekonomikai un mūsu vērtībām," – pavēstīja Tramps.

Daudz lielāku vērību viņš veltīja Ziemeļkorejas kodolieroču problēmai.

"Ziemeļkorejas neprātīgā tieksme pēc kodolraķetēm var ļoti drīz radīt draudus mūsu dzimtenei. Mēs īstenojam kampaņu, lai izdarītu maksimālu spiedienu (pret KTDR – red.), lai tas nenotiktu," – teica Tramps.

F-15E Strike Eagle. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV gatavo militāro atbildi Ziemeļkorejas rīcībai

Tāpat politiķis atskaitījās par panākumiem cīņā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" un citiem ekstrēmistiem.

"Pagājušajā gadā es apsolīju, ka mēs strādāsim ar mūsu sabiedrotajiem, lai noslaucītu ISIS no zemes virsas. Tagad, gadu vēlāk, es ar lepnumu varu paziņot, ka koalīcija ir attīrījusi gandrīz 100% teritorijas, jo jebkad kontrolējis ISIS. Taču vēl daudz vairāk darba nāksies paveikt," – viņš klāstīja.

Baltā nama saimnieks apsolīja, ka ASV "turpinās cīņu līdz pilnīgai ISIS sakāvei".

Turpinot tēmu par cīņu ar terorismu, Tramps paziņoja par savu rīkojumu pārtraukt Guantanamo bāzes cietuma slēgšanas programmu, ko iniciēja viņa priekšgājējs Baraks Obama. Viņš uzsvēra, ka "agrāk mēs nejēdzīgi izlaidām simtiem bīstamu teroristu tikai tāpēc, lai atkal tiktos ar viņiem cīņas laukā, tostarp arī ar ISIS līderi Bagdadi".

Tramps jau vairākkārt norādījis, ka plāno nostiprināt amerikāņu stāvokli pasaulē no spēka pozīcijas. Savā uzrunā viņš pieprasīja Kongresam pārtraukt aizsardzības budžeta samazināšanu un uzsvēra nepieciešamību modernizēt valsts kodolieroču arsenālu.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps: es neesmu vienkārši gudrs cilvēks, es esmu ģēnijs

"Es lūdzu Kongresu pārtraukt bīstamo militārā budžeta samazināšanu un pilnībā finansēt mūsu lieliskos bruņotos spēkus," – teica prezidents. Tāpat viņš uzsvēra, ka "aizsardzības labad mums ir jāveic mūsu kodolarsenāla modernizācija un pārbūve cerībā, ka nekad to neizmantosim".

Lielu uzmanību Tramps veltīja imigrantu jautājumam. Viņš izcēla trīs galvenos savas politikas aspektus šajā jomā. Pēc viņa vārdiem, pašreizējā administrācija piešķīrusi ASV pilsonību 1,8 miljoniem nelegāļu, kurus viņu vecāki ieveduši valstī jau bērnībā. Viņš uzsvēra, cik svarīgi ir nodrošināt robežas un uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku.

Protams, Tramps pieminēja arī Green Card loteriju. Viņš uzsvēra, ka "pienācis laiks imigrācijas sistēmai, kuras pamatā ir cilvēku nopelni, kura ielaistu (ASV – red.) tos, kuriem ir iemaņas, kuri vēlas strādāt un mīl mūsu valsti".

Atskaitē par padarīto prezidents atgādināja savu galvenos panākumus – veselības aprūpes reformas Obamacare atcelšanu un nodokļu reformas īstenošanu. Cita starpā viņš apsolīja, ka no maija amerikāņi nesīs mājās vairāk naudas, jo viņiem mazāk nāksies izdot nodokļos.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps: es pasargāju Ziemassvētkus no politkorektuma

Tramps konstatēja, ka Obamacare ir "nežēlīgs nodoklis, kurš galvenokārt gūlās uz amerikāņiem, kuri pelna mazāk nekā 50 tūkstošus dolāru gadā, un lika viņiem maksāt sodus tikai tāpēc, ka viņi nevar atļauties valdības apstiprinātos medicīniskās apdrošināšanas plānus". "Mēs likvidējām šo katastrofisko programmu," – viņš atgādināja un solīja panākt medicīnisko preparātu cenu samazināšanu.

Valsts vadītājs atzīmēja ekonomisko rādītāju uzlabošanos – tā bija viņa uzlsava sev pašam.

"Kopš vēlēšanām esam radījuši 2,4 miljonus jaunu darba vietu, tostarp 200 tūkstošus jaunu darba vietu tikai ražošanā vien. Pēc vairākiem stagnācijas gadiem beidzot redzam algas palielināšanos. Bezdarbnieka pabalsta pieteikumu skaits ir zemākais pēdējo 45 gadu laikā," – teica Donalds Tramps.

Ziņu lente
0