Viedoklis

Specifiskas mutācijas: konstatētas tikai Latvijai raksturīgas Covid-19 komplikācijas

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Runa ir par akūtiem meliem, kas pakāpeniski kļūst hroniski. Komplikācijas sākušās valdības kabinetos un izpletušās plašumā, jo daudzi slimības izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi māca cilvēkus melot un izlocīties.

Pirms mēneša ziņoja, ka pie mums parādījušas pašmāju, "made in Latvia" koronavīrusa mutācijas – veselas 250 gab. Ziniet, man šķiet, vispirms tas sākās politikā (zivs pūst no galvasgala), pēc tam arī sabiedrībā sākās specifiskas, vien Latvijai raksturīgas komplikācijas.

Gļēvulis nespēlē...

Komplikācijai raksturīgi akūti meli, kas pāriet hroniskā melošanā. Tās sākušās valdības kabinetos un izpletušās plašumā, jo daudzi slimības izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi māca cilvēkus melot un izlocīties.

Paskatieties vien: vispirms aizliedza grupu treniņus telpās, taču ne pasākumus ar iedzeršanu un dažādus svētkus. Acumirklī atradās attapīgie.

Аппарат для искусственной вентиляции легких - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijai nāksies glābt cilvēkus, arī tos, kuri nerunā latviski

Kolēģei dēls spēlē hokeju. Vecāki saņēma ielūgumu – sak, lūdzu, apmeklējiet ledus svētkus. Apģērbs – spilgts, priecīgs, nekādu formas T-kreklu, lai nebūtu nekādu aizdomu. Ja atnāks pārbaude – mums nav nekādu treniņu vai spēļu, kā jūs varējāt tā nodomāt? Mums ir svētki! Kurš tad tā ģērbjas uz hokeju?! Interesanti, vai pārbaudītāji nepamanīs slidas un nūjas?

Nākamreiz tika organizēti nevis svētki, bet sapulce: mašīnu pie halles neatstāt, iekšā iet pa pagalma durvīm.

Jāsaka, hokejs Latvijā ir plaši izplatīts četras pieaugušo līgas. Katrā apmēram 10 komandas pa 25 spēlētājiem, piedevām – bērnu un pusaudžu komandas. Cik liels ir fitnesa un jogas pielūdzēju pulks? Varbūt rīkosim alus jogas festivālu. Ierauj trīs litrus, būs tev īsta šavasana-alusana.

Aizgāju līdz savam fitnesa centram. Tur saka: jūsu joga ir slēgta. Toties varat iet boksēties vai dancot brazīliešu "dupšadejas". Kā tā? Nu, tur kaut kā izlokās, katrs kustas pa savam, var runāt par individuālajām nodarbībām. Jogā tak viss notiek sinhroni.

Priesteris? Vai izziņa ir?

Stāsta, ka latviešu šoumenis Ralfs Eilands nopircis ASV izziņu. Ai, piedodiet, - sertifikātu par to, ka viņš esot priesteris. Un lepni paziņoja: sak tagad organizēšot dievkalpojumus, ne korporatīvos tusiņus. Baznīcās tak ierobežojumi nav tik stingri.

Bet Latvijas politiskā zvaigzne Gobzems? Viņš taču arī teju vai notēloja reliģisko fanātiķi, apgalvojot, ka masku nevar nēsāt reliģisku apsvērumu dēļ. Tā viņam licis Dievs un ārstējošais ārsts. Var jau būt, ka viņa acīs tā ir viena un tā pati persona.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lepni, lai arī miruši? Kāpēc Latvija neparko nepirks Krievijas vakcīnu

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ko nesen asi kritizēja par maskas nenēsāšanu sabiedriskā vietā, skaidroja, ka par masku nenēsāšanu nevajag sodīt visus – tikai ļaunprātīgos "nenēsātājus".

Tos, kuri aizmirsuši masku uzvilkt, vajagot norāt un laist vaļā. Tomēr Bordāns nepateica, kā atšķirt ļaunprātīgo no aizmāršas. Skaidrs kā diena, ka visi bez maskas pieķertie sāks melot un locīties kā zutis uz pannas – aizmirsu, marasms, varu izziņu parādīt.

Ak jā, vēl daži vārdi par maskām. Sabiedriskajā transportā maskas var nenēsāt bērni un cilvēki ar psihiskām slimībām. Tikai retam pieaugušajam ir pa spēkam notēlot bērnu, toties psihiski slimo... Lai nemaksātu sodu, var gan siekaliņu palaist pār lūpu, gan acis izvalbīt. Un otrādi – kurš slimais atzīs, ka ir slims...

Par valdību... Interesanti, vai es viena pati raizējos par to, ka "pirmajā vilnī" mūsu varasvīri aizgūdamies klāstīja, kā ar miljardiem atbalstīs pandēmijā cietušos uzņēmumus un bez darba palikušos. Kāpēc nekas tāds no valdības puses nav dzirdams tagad, kad otrais vilnis trako vēl niknāk? Melo vai kaut ko noklusē?

Helovīns un operas spoks

Starp citu, apsveicam ar nesen garām pagājušo helovīnu. Stāsta, ka iezīmējusies jauna tendence. Tā kā nu vairs nevienu ar masku nenobiedēsi, populāri kļuvuši koronavīrusa kostīmi. Tādi zaļi, ar dzelkšņiem uz galvas. Stāsta, ka tas esot varen veselīgi – sargā visu ķermeni. Arī acis un ausis, kurās sprauž batonus. Pats galvenais – nepārcensties: Alūksnē tēvs, pusmiegā un paģirains būdams, neatpazina dēlu koronavīrusa kostīmā un nomušīja ar lāpstu.

Река Мемеле в городе Бауска - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvieši aizbrauks, bet atbrauks bagāti amerikāņi: fantastiskais Latvijas attīstības plāns

Varbūt tāds kostīms ir tāds pats kā pirmatnējo cilšu tērpi, tas aizbiedē ligu? Kāds mans paziņa mediķis pastāstīja: viņam radies iespaids, ka viss, ko mūsu valdība līdz šim darījusi, bija mēģinājumi piekrāpt Covid-19. Un pie viena – arī sevi.

Kādā nesenajā valdības sēdē premjers Kariņš atklāti pavaicāja, kāpēc 300 cilvēki vienā telpā ir bīstami, bet 100 – ne? Tāpat viņš nesaprotot, kāpēc līdz 22:00 kafejnīcā ir droši, bet pēc tam – mūc, ko kājas nes... Vai patiešām tiek darīts viss, lai parādītu vīrusam: paskat, mēs ar tevi cīnāmies, vācies prom!

Neizskatās gan, ka tas no ministriem baidītos. Nesen veselības ministre Viņķele teica, ka valstī ir 550 plaušu mākslīgas ventilācijas iekārtas. Tiesa, līdz šim nav zināms, vai mūsu medicīnas personāls prot ar tām apieties.

Ko jūs īsti darījāt visus šos septiņus mēnešus? Vai tiešām nevarējāt pat ne iemācīt mediķus ieslēgt aparātu, – tas būtu par traku, bet vismaz piezvanīt un palūgt saskaitīt – cik cilvēki baltajos halātos prot tos lietot?

Komplikācijas var saglabāties

Ziņots, ka maskas, ko Latvija iepirkusi Ķīnā par miljoniem eiro, nav izgājušas testus ASV, jo slikti filtrē. Solītā filtrācijas efektivitāte bija 95%, izrādījās – no 25,2% līdz 56,2%.

Смотровая башня в тюрьме - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stingra režīma palīdzība. Dīkstāves pabalstus Latvijā iedeva cietumiem

Bet atcerieties, kā Viņķele ieteica šūt maskas pašiem. Kāds ir filtrācijas līmenis tādai paštaisītai maskai? Vai to vajadzētu šūt no četrkārt salocītas segas?

Cerēsim, ka pandēmija reiz beigsies. Tikai komplikācijas var saglabāties. Pirmkārt, starp tām ir pati Latvijas valdība, otrkārt, paradums melot un krāpties, ko tā uzspiedusi sabiedrībai.

Iespējams, neviens vairs negribēs legāli nodarboties ar sportu, rīkot dzimšanas dienas un dejot – nav tā asuma, briesmu sajūtas. Tad pie mums parādīsies pagrīdes sportisti, partizāni-baļļotāji, ņiņdzja-dejotāji, maskēti dīdžeji, operas spoks. Un visbeidzot, - ēnu ministru kabinets un pat valdība trimdā. Interesanti, kā jums patiks glezna "Kariņš Šušenskā"?

Ziņu lente
0