Viedoklis

Iespēja aizsargāt suverenitāti: kas plāno iegādāties Krievijas PGA sistēmu S-500

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasКомандный пункт управления учений (воздушно-огневой конференции) войск ПВО на полигоне
Командный пункт управления учений (воздушно-огневой конференции) войск ПВО на полигоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zenītraķešu sistēma S-500 "Prometei", kuru efektīvais mērķu likvidācijas attālums sasniedz 600 km, ierindā Krievijā stāsies 2021. gadā. Taču jau tagad ir vērojams kompleksa nopietnais eksporta potenciāls.

Sistēmas S-500 "Prometei" izmēģinājumi KF Aizsardzības ministrijas poligonos tuvojas noslēgumam, raķešu izmēģinājumi apstiprinājuši visas kompleksa īpatnības, rūpniecība gatava sērijveida ražošanai. Pēc izmēģinājuma ekspluatācijas BS sāksies masveida iegādes. S-300 un S-400 ārvalstu pasūtītāju vidū ir ļoti pieprasītas, tāpēc, domājams, arī S-500 gaidāms sekmīgs starts starptautiskajā tirgū, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Amerikāņu analītiskais izdevums Kmilitary Watch jau noskaidrojis "Prometei" pirmos piecus potenciālos pasūtītājus: Alžīra, Baltkrievija, Ķīna, Indija, Irāna. Kāpēc tieši viņi? ASV un dažu citu rietumvalstu militarizācija, NATO agrāko militāro operāciju pieredze.

Tādas perspektīvas satrauc daudzus (ne tikai Krieviju un Ķīnu) un liek stiprināt nacionālās pretgaisa aizsardzības sistēmas. Pats par sevi saprotams, ārvalstu pasūtītāju interese aug par Krievijā ražotajām sistēmām S-300, S-400 un S-500, kas spēj efektīvi stāties pretī plaša spektra draudiem autonomi un mijiedarbībā.

Neatkarības paraugi

Alžīra pērk Krievijā ražotās bruņojuma sistēmas kopš aukstā kara laikiem, un patlaban tās rīcībā ir jaunas PGA sistēmas: ZRLK "Pancirj" un, saskaņā ar dažiem datiem, arī S-400. Military Watch uzskata, ka speciālisti Alžīrā īpaši augstu novērtēja iespēju iegādāties Krievijas jaunās PGA sistēmas, ņemot vērā NATO plašos uzlidojumus neaizsargātajai Lībijai 2011. gada vasarā un rudenī. Vienlaikus Rietumi sāk aktīvi izmantot piektās paaudzes iznīcinātājus un hiperskaņas lidmašīnas perspektīvā (20. gadu beigās). Augošo militāro draudu apstākļos Alžīra interesējas par iespējām iegādāties Krievijā ražotās sistēmas S-500 un lidmašīnas Su-57.

Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pavērsts pret Baltiju un Melno jūru: "Prometei" satriec mērķus 550 km attālumā

Baltkrievijas aizsardzības budžets šogad ir relatīvi pieticīgs – aptuveni 623 miljoni dolāru. Tomēr, ņemot vērā militāri politisko turbulenci Austrumeiropā un NATO spēku sarosīšanos pie Baltkrievijas robežām, Minska var cerēt uz sistēmas S-500 piegādēm par "draudzīgām" cenām viena no  pirmajām. Krievijas acīs stratēģiski izdevīga ir Baltkrievijas iespēja izdarīt uzbrukumus pret lidmašīnām un aviācijas uzbrukuma līdzekļiem "NATO teritorijas" dziļumā.

Ķīna viena no pirmajām iegādājās Krievijas mūsdienīgās PGA sistēmas – ZRK S-300PMU-2, ZRS S-400, kā arī "gaiss-gaiss" tipa raķetes R-77, kas paredzētas iznīcinātājiem Su-27 un Su-35. Ķīnas speciālisti izstrādājuši virkni efektīvu PGA līdzekļu, tomēr Krievija joprojām ieņem līdera vietu pasaulē gaisa kosmiskās aizsardzības sistēmu jomā. "Prometei", kas spēj likvidēt mērķus pie kosmosa telpas robežas, vairāk nekā 100 km augstumā, protams, būs vērtīgs ieguvums Ķīnas Tautas atbrīvošanās armijai. Pekina nopietni vērtē draudus, ko nes amerikāņu jaunās paaudzes bruņojuma sistēmas.

Indija jau gadu desmitiem ir lielākais Krievijas bruņojuma sistēmu pasūtītājs: starp iepirkumiem ir vairāki ZRS S-400 "Triumf" divizioni (2018. gadā noslēgts līgums par kopsummu virs 5 miljardiem dolāru). Ņūdeli centienus izstrādāt stratēģiskās raķetes varētu efektīvi papildināt sistēmas S-500, kas būs neaizvietojamas karstajos punktos (kur jau parādījusies Ķīnas hiperskaņas kara lidmašīna ar bezpilota lidaparātu WZ-8). ASV vairākkārt draudējušas Indijai ar ekonomiskajām sankcijām, ja valsts iegādāsies augstas klases bruņojumu Krievijā, taču tas nekad nav mulsinājis Indijas valdību, un diezin vai ietekmēs jaunās sistēmas S-500 "Prometei" iegādes.

Тактические учения войск ВКО РФ с боевыми стрельбами - Sputnik Latvija
"Prometeja" vairogs. Krievija iegūs nepārvaramu PGA sistēmu

Irāna interesējas par PSRS un Krievijas PGA sistēmām kopš Irānas-Irākas kara noslēguma 1988. gadā. Irānas armija bruņota ar modernizētām tālā darbības rādiusa sistēmām S-200, ZES S-300PMU-2. Teherāna tiek uzskatīta par sistēmas S-400 "Triumf" vadošo potenciālo pasūtītāju – tā nepieciešama, lai pretotos ASV un NATO "neredzamo" lidmašīnu augošajai klātbūtnei Tuvajos Austrumos. Perspektīvā Irānu varētu ieinteresēt arī jaunā sistēma S-500 "Prometei". Atgādināšu, ka oktobrī noslēdzās ANO Drošības Padomes bruņojuma pārdošanas embargo periods, un Krievija, par ASV ekonomisko sankciju draudos – neplāno atteikties no ieroču piegādēm Irānas Islāma Republikai.

Kosmiskās iespējas

Sistēmai S-500 nav analogu, to atzīst militārie eksperti Krievijā un citās valstīs. Jāpiebilst, ka "Prometei" nav "Triumf" aizvietotājs (tā strādā augstumā no 5 metriem līdz 60 kilometriem) un paredzēta stratēģisko mērķu prioritārai likvidācijai ekstremālā attālumā (satelīti zemā orbītā, hiperskaņas spārnotās raķetes, starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kosmiskās lidmašīnas, radiolokācijas lidmašīnas, smagie bumbvedēji). Sistēma S-400 arī spēj likvidēt visus minētos mērķus, tikai mazākā augstumā un attālumā, taču ešelonētā (integrētā) PGA-PRA sistēmā "Triumf" būs efektīvās izmantot mazāku un mazāk vērtīgu objektu: "neredzamu" iznīcinātāju, taktisko ballistisko un spārnoto raķešu neitralizācijai.

Izcilās taktiski tehniskās īpašības ļauj iekļaut S-500 pretkosmiskās aizsardzības sistēmu pirmajā paaudzē. "Prometei" ir 600 km neitralizācijas rādiuss, un šajā attālumā tas vienlaikus spēj likvidēt līdz 10 virsskaņas mērķus (spārnotās un ballistiskās raķetes), kas pārvietojas ar ātrumu līdz 25 tūkst. km/h, līdz 200 km augstumā. Tas ļoti nervozē speciālistus ASV, kuri šaubās, vai lidmašīnas F-22, F-35 un B-2 palikšot nemanāmas S-500 radaros.

Зенитные ракетные комплексы С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Spēlē uz visu banku": kā ASV padzen Krieviju no ieroču tirgus

Savienotās Valstis izstrādā kosmiskos uzbrukuma līdzekļus, un perspektīvā var likt tos lietā preventīvā uzbrukumā Krievijai, izmantojot armijas bāzes Eiropā. Tomēr sistēma S-500 "Prometei" būtiski apsteidz amerikāņu izstrādes no tehnoloģiskā viedokļa. Jāņem vērā: 600 km – tā ir mērķu likvidācijas robeža, S-500 "redz" daudz tālāk. Tādas tehnoloģijas paplašina militāro iespēju robežas. Piemēram, no Krimas pussalas teritorijas "Prometei" varēs kontrolēt gaisa telpu virs visas Melnās jūras un Marmora jūras, aptvers debesis virs Bulgārijas un Rumānijas (ieskaitot Bukaresti). No Kaļiņingradas apgabala S-500 kaujas apstākļos sasniegs spārnotās raķetes un "neredzamos" F-35 Skageraka šaurumā, kas savieno Baltijas un Ziemeļjūru. Nepieciešamības gadījumā iespējams sasniegt gaisa mērķus virs Berlīnes un Drēzdenes un visas Polijas, nerunājot jau par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kompakto gaisa telpu.

Un tomēr S-500 – tas ir vairogs, kas spēj piesegt Krievijas Rietumu kara apgabala bruņoto spēku, dažāda darbības attāluma raķešu kompleksu un bāzes sistēmu izvēršanu.

Pirmos "Prometei" paraugus Krievijas Bruņotie spēki saņems 2021. gadā. Zenītraķešu sistēmas S-500, S-400 un S-300 iekļausies integrētā gaisa kosmiskās aizsardzības sistēmā, kas efektīvi aizsargās Krieviju no dažādākajiem draudiem, padarīs stabilāku situāciju valstīs un reģionos. Pēc tam Maskava atbalstīs ar sabiedrotos un partnerus ar jaunām aizsardzības iespējām.

Iepriekšminētais S-500 pasūtītāju saraksts noteikti būs garāks. Jaunais supertālais "Prometei" ir pietiekami interesants, jo tādas PGA-PRA sistēmas klātbūtne neapšaubāmi atvēsinās ikvienu agresīvu karstgalvi.

Ziņu lente
0