"Prometeja" vairogs. Krievija iegūs nepārvaramu PGA sistēmu

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasТактические учения войск ВКО РФ с боевыми стрельбами
Тактические учения войск ВКО РФ с боевыми стрельбами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenā S-500 "Prometei" īpatnība salīdzinājumā ar priekšgājēju, S-400 "Triumf" – spēja pārtvert ne tikai lidaparātus, bet arī ballistiskās raķetes.

RĪGA, 10. oktobris— Sputnik. Iespēja notriekt jebkāda tipa gaisa mērķus, iznīcināt objektus tuvajā kosmosā, trāpīt hiperskaņas lidaparātiem – žurnālisti un eksperti augstu novērtēja Krievijas perspektīvo zenītraķešu sistēmu S-500 "Prometei". Domājams, no efektivitātes viedokļa jaunā ZRS vairākkārt pārspēs visus mūsdienīgos PGA kompleksus, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Universāls kareivis

S-500 "Prometei" galvenā īpatnība salīdzinājumā ar priekšgājēju, S-400 "Triumf" – spēja pārtvert ne tikai lidaparātus, bet arī ballistiskās raķetes. PGA un PRA funkciju apvienošana vienā platformā ļaus droši nosegt lielās pilsētas un svarīgākos rūpniecības objektus. Piemēram, S-500 aizsargās starpkontinentālo ballistisko raķešu šahtas – Krievijas kodolvairoga sauszemes elementu.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Pentagons uzskata Krieviju par milzīgu apdraudējumu ASV

"Šīs sistēmas detalizētas taktiski tehniskās īpašības pagaidām netiek izpaustas, - RIA Novosti pastāstīja militārais eksperts Mihails Hodarjonoks. – Taču jau tagad ir skaidrs, ka tā būtiski pārspēs S-400 gan darbības rādiusa, gan atdeves ziņā, gan tādā jomā, kā aizsardzība pret traucējumiem. Taču pats galvenais ir mobilitāte. Izvēršanas laiks – ne vairāk kā piecas minūtes. "Prometei" iespējams ātri pārvest ar lidmašīnām uz jebkuru vietu un piesegt bruņotos spēkus." Hodarjonoks atzīmēja, ka S-500 spēj strādāt pat pa objektiem tuvējā kosmosā 200-250 km augstumā, piemēram, pa zemu lidojošiem militārajiem satelītiem. Turklāt spēja strādāt tādā augstumā ļaus sasniegt starpkontinentālās ballistiskās raķetes jau pirms kaujas galviņu sadalīšanās un viltus mērķu izmešanas.

Plānotais trieciena rādiuss – 600 kilometri. "Prometei" vadāmās zenītraķetes spēj notriekt aptuveni desmit virsskaņas ballistiskos mērķus, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 7 km/sek., kā arī pārtvert hiperskaņas raķešu cīņas blokus, tiem tuvojoties. Nespēs izbēgt arī mazpamanāmie piektās paaudzes iznīcinātāji.

PGA ar piegādi

"Prometei" būs visai mobils. Pamata elementi tiks izvietoti uz pārbaudītā 50 tonnas smagā desmit riteņu vilcēja BAZ-69096. Astoņi no desmit riteņiem ir vedošie. Dzinējs ar gandrīz piecsimt zirgspēkiem uz šosejas sasniegs līdz 50 km/h ātrumu. Šķēršļotā apvidū – mazliet lēnāk.

Projekta augstā sarežģītības līmeņa dēļ darbs pie tā rit jau gandrīz desmit gadus. Bija plānots pieņemt kompleksu bruņojumā jau 2016. gadā, taču ieilga pirmā eksperimentālā parauga izgatavošana.

Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija
Viedoklis
F-35 var izmest no prāta: kura valsts pirmā iegādāsies Su-57

Eksperti jau toreiz atzīmēja, ka "Prometei" būs pirmā platforma pasaulē, kas spēj atvairīt ne tikai atsevišķas raķetes, bet arī pilnvērtīgus hiperskaņas raķešu uzbrukumus.

Konstruktori plāno to panākt, pateicoties S-500 integrācijai vienotā tīklā ar citām sistēmām - S-400, S-300VM4 un S-350 "Vitjaz". Pretinieks būs spiests ļoti pacensties, lai pārvarētu tamlīdzīgu "lietussargu". Un, lai arī valda uzskats, ka jebkuru PGA sistēmu iespējams apspiest ar uzbrūkošo raķešu un nesēju skaitu, domājams, S-500 to spēs atspēkot.

2018. gada vasarā "Prometei" sekmīgi satrieca gaisa mērķi aptuveni 500 kilometru attālumā – tas gandrīz par 100 kilometriem pārsniedz jebkuras citas tamlīdzīgas sistēmas maksimālo darbības rādiusu.

Vispirms sev pašiem, pēc tam – citiem

Pirmie kompleksi S-500 nonāks armijas rīcībā tuvāko divu vai triju gadu laikā – korporācijas "Rosteh" ģenerāldirektors Sergejs Čemezovs atklāja, ka "Prometei" sērijveida ražošana sāksies 2020. gada otrajā pusē. Jāpiebilst, ka ārvalstu pasūtītāju interese par projektu aug, lai arī Krievija neplāno eksportēt jauno sistēmu, pirms nebūs apbruņota pašas armija.

Karavīrs gaisa mērķu neitralizācijas mācībās - Sputnik Latvija
Krievijā izstrādāti ieroči, kas "padara trakus" bezpilota lidaparātus

Piemēram, pavasarī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans vēlējās apspriest "Prometei" kopīgas ražošanas iespējas. Atgādināsim, ka šovasar Ankara, neskatoties uz Vašingtonas iebildumiem, importēja iepriekšējās paaudzes ZRS – S-400. Līdz ar to valsts zaudēja vietu ASV piektās paaudzes iznīcinātāja F-35 programmā.

Iespējams, par "Prometei" ieinteresēsies arī Ķīna, kas jau nopirkusi no KF vairākus "Triumf".

Krievijā ražotās PGA sistēmas vienmēr ir bijušas pieprasītas. Krievija ir augstas klases zenītraķešu kompleksu ražotājs, tās produkcija būtiski pārsniedz labākos Rietumu paraugu iespējas un ir konkurētspējīga no cenas viedokļa.  

To atzīst pat NATO. ZRS S-400 līdz ar krasta aizsardzības kompleksiem "Bastion" un operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem "Iskander", pēc Ziemeļatlantijas alianses vadības domām, droši sargā no ārēja uzbrukuma veselus reģionus.

Ziņu lente
0