Viedoklis

Pavērsts pret Baltiju un Melno jūru: "Prometei" satriec mērķus 550 km attālumā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-350 "Витязь", архивное фото
Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās zenītraķešu sistēmas S-500 "Prometei" parādīšanās ir saistīta ar bezprecedenta apdraudējumu, ar ko saskaras Krievija.

Aizvadītajā nedēļā Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma reģistrēja un pavadīja 46 ārvalstu lidmašīnas un bezpilota lidaparātus, kas nodarbojās ar izlūkošanu pie valsts robežām, pastāstīja avīze "Krasnaja zvezda", atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas datiem. Valsts gaisa telpas robežu pārkāpumi nav pieļauti, tomēr tamlīdzīgu "ciemiņu" skaits negrozāmi pieaug. Tā Pentagons slīpē "neprognozējamā uzbrukuma" stratēģiju, taktiku un tehnoloģiskos algoritmus. Krievija ir spiesta reaģēt un strādā pie aizvien efektīvākiem domājamā agresora lidaparātu kontroles un likvidācijas līdzekļiem, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Noslēdzas zenītraķešu sistēmas S-500 "Prometei" izmēģinājumi. To gaitā raķete neitralizēja rekordtālu mērķi – 553 km attālumā. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apsolīja, ka sistēmas piegādes bruņotajos spēkos sāksies 2020. gadā. Tātad pavisam drīz pretgaisa aizsardzības sistēma S-500 sāks dežūras.

Командно-наблюдательный пункт во время комплексной тренировки - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO tas ne sapņos nerādās: 150 tūkstoši Krievijas karavīru pārbauda cīņas gatavību

Iepriekš Gaisa kosmisko spēku komandieris Sergejs Surovikins paziņoja: "ZRS S-500 īpašības ļauj likvidēt ne tikai aerodinamiskos un ballistiskos mērķus, bet arī jebkādas modifikācijas hiperskaņas ieročus, pat tuvajā kosmosā." Par "Prometei" spēju pārtvert mērķus simtiem kilometru attālumā no Zemes stāstīja arī tā izstrādātāja – koncerna "Almaz-Antei"  vadošais konstruktors Pāvels Sozinovs.

Lielā darbības rādiusa PGA unikālais komplekss S-500 "Prometei" pieder pie "zeme-gaiss" tipa universālo sistēmu jaunās paaudzes ar paplašinātu PRA potenciālu. Tas spēj likvidēt jebkādus gaisa mērķus – ballistiskos, aerodinamiskos, hiperskaņas – jebkādā šobrīd sasniedzamajā un perspektīvajā ātrumā. Nepieciešamības gadījumā "Prometei" spēj "4 sekunžu laikā" notriekt F-35 un likvidēt pretinieka satelītu grupējumus Zemes orbītā. Pasaulē nav tikpat efektīvu PGA līdzekļu. Tuvākajā gadu desmitā tie nav pat sagaidāmi.

Jūras apvāršņi

"Prometei" nāks palīgā "Triumf" (S-400) un veidos vienotu pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu. Tas nozīmē, ka potenciālā pretinieka redzamie un it kā neredzamie izlūkošanas un uzbrukuma lidaparāti nokļūs tēmēklī 600 km attālumā no Krievijas robežām.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф в Крыму. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Redzamas kā mušas uz griestiem: Turcija izmēģina S-400 pret ASV iznīcinātājiem

Melnās jūras reģionā S-500 spēs no Krimas pussalas notriekt agresora iznīcinātājus un stratēģiskos bumbvedējus virs Bukarestes, Ankaras vai Kijevas (šajos gadījumos attālums līdz mērķim būs mazāks nekā 550 km). Iespējams, "Prometei" RLS lauks ievērojamā attālumā no Melnās jūras mazinās "partneru" izlūkošanas un uzbrukuma aviācijas gandrīz vai ikdienišķo aktivitāti reģionā un padarīs gandrīz bezjēdzīgas Pentagona jaunās bāzes Rumānijā.

Militāra konflikta gadījumā Baltijas reģionā Krievija noteikti pastiprinās pašreizējās tehnoloģiskās iespējas organizēt bezlidojumu zonu virs Baltijas. "Prometei", izvērsti Kaļiņingradas apgabalā, varēs droši kontrolēt gaisa telpu virs Polijas, Vācijas daļas (ieskaitot Berlīni), Dānijas (ieskaitot Kopenhāgenu), Čehijas un Slovākijas. Tā S-500 gana ātri nivelēs amerikāņu kontingenta dislokāciju Polijas teritorijā un visu Vašingtonas un Varšavas paplašināto militāro partnerību. No otras puses, Krievijas jaunā ZRS drošāk piesegs sabiedrotās Baltkrievijas gaisa telpu.

Amerikāņu žurnāls "The National Interest" ar bažām seko "Prometei" izmēģinājumiem un stāsta: "Šis jaunās paaudzes bruņojums paredzēts, lai papildinātu Maskavas rīcībā esošo jau pietiekami jaudīgo sistēmu S-400... S-500 ir nebijušas iespējas satriekt lielā attālumā un augstumā esošos mērķus, un tas spēj cīnīties ar lidmašīnām, kas izstrādātas ar stealth tehnoloģiju.

Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā "Bastioni", "Iskanderi" un Baltijas flotes aviācija atbildēja uz mācībām "Baltops 2020"

Patiešām, tas Pentagonam ir nepatīkams "atklājums" – 600 km robeža, pie kuras katrs komplekss var vienlaikus likvidēt 10 mērķus ("Prometei" redz daudz tālāk). Protams, Krievijas jaunā sistēma jūtami iegrožos ASV un to sabiedroto gaisa spēkus virs Baltijas un Melnās jūras (tūkstošiem kilometru attālumā no ASV teritorijas). No Kaļiņingradas apgabala ZRS S-500 kaujas apstākļos var likvidēt spārnotās raķetes un "neredzamos" F-35 lielā attālumā – Skageraka šauruma rajonā, kas savieno Ziemeļu un Baltijas jūru (tur ved ASV un NATO uzbrukuma aviācijas tradicionālais - "britu" – maršruts).

Taču, ja netiks pārkāpta "sarkanā līnija", ja netiks izspēlēti uzlidojumi Krimai, Kaļiņingradas un Ļeņingradas apgabaliem, citiem Krievijas reģioniem, ja neviens ik dienas "nekarāsies gaisā" virs Austrumeiropas miermīlīgajiem reģioniem, amerikāņu kara pilotiem nav ne mazākā iemesla uztraukumam.

"Prometei" ir aizsardzības līdzeklis, tā mērķis ir piesegt Krievijas sauszemes spēku un Jūras kara flotes izvēršanos ārējās agresijas apstākļos, lai efektīvi piespiestu saglabāt mieru.

Kosmosa augstumi

Militārās stratēģijas un konflikti kļūst aizvien sarežģītāki, daudzas izlūkošanas un navigācijas sistēmas izvestas Zemes orbītā. Jau zināmu laiku ASV Kosmiskie spēki plāno "nedraudzīgu valstu" satelītu grupējumu "neitralizācijas" misijas un pat uzbrukuma operācijas. Operācijas kosmosā Pentagons uzskata par atsevišķu karadarbības sfēru, tāpēc agri vai vēlu izvedīs Zemes orbītā uzbrukuma līdzekļus (kinētiskos, lāzera, elektromagnētiskos). Savienotās Valstis jau sen izstrādā kosmiskos uzbrukuma līdzekļus un var izmantot tos pret Krieviju.

Krievijai nav ne mazākās vēlmes piedalīties Holivudas stila "zvaigžņu karos". "Prometei" tīkls, kas ļaus ātri neitralizēt orbitālos draudus, izskatās optimālāks un efektīvāks nekā jebkura "starpzvaigžņu" flote. Atgādināšu vēlreiz: vadošais konstruktors Pāvels Sozinovs informēja, ka S-500 spēj likvidēt mērķus simtiem kilometru attālumā no Zemes. Sistēma "Prometei" izstrādāta cīņai pret visiem esošajiem gaisa kosmiskā uzbrukuma līdzekļiem, pat pret tādiem, kas vēl nav izgudroti.

S-500 tehnoloģijas paver jaunus apvāršņus militārajā jomā. Tās ietekmē tuvējo kosmosu un globālo ģeopolitiku. Pie tam neviens Krievijā un pēcpadomju teritorijā neatteiksies no integrētās, dziļi ešelonētās pašreizējās PGA un PRA sistēmas (ieskaitot Kolektīvās drošības līguma organizācijas un NVS analoģiskās sistēmas galvenajos apdraudējuma virzienos). Sistēmas S-500, S-400 un S-300 efektīvi aizsargās Krievijas gaisa telpu no dažādiem draudiem.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas flotes nākotne: pirmais Krievijas kuģis saņēmis PGA kompleksu "Pancirj"

Un vēl viens apsvērums. S-500 iespējas būtiski pārsniedz S-400 īpašības, nerunājot jau par amerikāņu analogu – Patriot Advanced Capability-3. Pie tam, pēc Ēģiptes izdevuma "Sasapost" informācijas, Krievijas PGA-PRA jaunā sistēma varētu maksāt aptuveni 500 miljonus dolāru, bet Patriot tiek pārdotas par vienu miljardu, bet THAAD izmaksā pat 3 miljardus. Mobilo un pieticīgo "Prometei", domājams, gaida panākumi arī starptautiskā bruņojuma tirgus augstākajās orbītās.

Ziņu lente
0