Viedoklis

Gaisa tīrītājs: ko spēj jaunais zenītraķešu komplekss "Gibka S"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompakts, ātrs un universāls – aizvadītā gada nogalē Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja par jaunā sauszemes spēku pretgaisa kompleksa "Gibka S" sekmīgajiem izmēģinājumiem.

Izmēģinājuma paraugi – automašīnas ar zenītraķešu iekārtām demonstrēja atbilstību prezentētajām īpatnībām. Publicētie ieraksti demonstrē, kā vairākas raķetes vienlaikus likvidē dažādus gaisa mērķus. Par "Gibka S" portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Spēlē nu, ermoņika

Jaunā kompleksa saknes meklējamas jūras kara spēkos – kopš pagājušā gadu desmita vidus ar to aprīko kuterus un nelielus kuģus. No konstrukcijas viedokļa tā ir starta iekārta pārnēsājamiem zenītraķešu kompleksiem ar optiski elektronisku iekārtu, kas kontrolē gaisa telpu un notēmē raķetes.

Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
ASV apmaksās Baltijas valstu PGA nostiprināšanu

Sauszemes versija pirmo reizi tika prezentēta forumā "Armija 2016", bruņotajos spēkos to plānots nodot 2020. gadu sākumā. "Gibka" sastāvā ir līdz sešas PZRK strēlnieku mašīnas ar starta iekārtām, izlūkošanas un vada komandiera bruņumašīna. Šasija – bruņumašīna "Tigr". Cīņā tās visas darbojas vienlaikus.

Pirmais posms – no citiem komandcentriem vai ar patstāvīgas gaisa telpas kontrolēs palīdzību tiek saņemtas koordinātes. Ja konstatēts mērķis un tiek pieņemts lēmums par tā likvidāciju, vada komandieris nodot datus par mērķi citām mašīnām, kas savukārt atklāj uguni.

Radiolokācijas stacija "Garmoņ" fiksē mērķus gaisa telpā līdz 40 kilometru attālumā un līdz 10 kilometru augstumā, kas pārvietojas līdz 700 m/sek. ātrumā. Antena atrodas uz bruņumašīnas jumta, tās priekšdaļā un nodrošina pilnu redzesloku.

Ar datoru, kas apstrādā datus un izniedz informāciju, strādā operators – viņa pienākums ir nodot informāciju par mērķi zenītraķešu strēlniekiem. Mūsdienīgās iekārtas nodrošina stabilus sakarus ar raķešu palaišanas iekārtām līdz 8 kilometru attālumā.

"Igla" un "Verba"

PZRK strēlnieku nodaļas izmanto bruņumašīnas "Tigr" taču ar iekārtu četriem transporta un starta konteineriem uz jumta.

"Gibka S" var izmantot PZRK raķetes "Igla S" un "Verba". Pirmais komplekss tika pieņemts bruņojumā 2002.gadā. To iespējams izmantot pret lidmašīnām, helikopteriem un bezpilota lidaparātiem līdz sešu kilometru attālumā un augstumā no desmit metriem līdz 3,5 kilometriem. Mērķis tiek meklēts ar infrasarkanās paštēmējošās galviņas palīdzību, tā likvidācijai paredzēts šķembu-fugasa lādiņš.

Вертолет Ка-52 Аллигатор и большой десантный корабль (БДК) Адмирал Невельской - Sputnik Latvija
Atbilde "Mistrāliem". Kāds būs Krievijas jaunais helikopteru bāzes kuģis

"Verba" ir modernāks komplekss, tas pieņemts bruņojumā 2014.gadā. Tas izceļas ar iespēju strādāt pret mērķiem ar zemu izstarojumu, piemēram, spārnotajām raķetēm, nelieliem bezpilota lidaparātiem, precīzajiem lādiņiem. "Verba" spēj likvidēt gaisa mērķus līdz 6 km attālumā un augstumā no 10 metriem līdz 6,5 kilometriem.

Bruņumašīnas ekipāžu veido vadītājs, nodaļas komandieris un divi strēlnieki. Visas darbam nepieciešamās iekārtas atrodas mašīnas iekšienē, tātad karavīri nav spiesti pamest bruņumašīnu. Bez tam "Gibka S" izceļas ar augstu automatizācijas pakāpi – lielāko daļu mērķu meklēšanas un likvidācijas procedūru tā izpilda patstāvīgi.

Desmit konstruktoru izstrādājumi

Jaunais komplekss īpaši izceļas ar mobilitāti. Bruņumašīna "Tigr" izceļas ar augstu pārgājību un spēj pārvietots līdz 140 km/h ātrumā, tāpēc zenītraķešu vienības ātri iespējams nogādāt nepieciešamajā rajonā, piesegt stacionāros objektus un pavadīt kolonnas.

Karaspēku pretgaisa aizsardzības spēku priekšnieks ģenerālleitnants Aleksandrs Ļeonovs intervijā izdevumam "Krasnaja zvezda" atklāja, ka "Gibka S" nebūt nav vienīgais perspektīvais komplekss. Viņš apliecināja, ka aizsardzības rūpniecības komplekss strādā pie desmit projektiem. To starpā, piemēram, ir zenītartilērijas komplekss "Derivacija" ar 57 mm lielgabalu ar augstu ballistiku. Domājams, tas nomainīs PGA veterānu – novecojušo pašgājēja zenītraķešu iekārtu "Šilka".

Jaunā lielgabala šaušanas ātrums – 120 šāvieni minūtē, lādiņa sākotnējais ātrums – 1000 m/sek., attālums – līdz 12 km, komplekts – 80 lādiņi. Ar lielgabalu sapārots 7,62 mm ložmetējs PKTM ar 500 patronām.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV politikas efekts: Krievijas ieroču popularitāte aug visā pasaulē

Pēc būtības, jaunais bruņojums ir modernizēta zenīta iekārta AZP-57, kas tika izstrādāts jau 40.gados. "Derivacija PGA" paredzēta cīņai ar nelieliem mērķiem, pa kuriem ir ekonomiski neizdevīgi šaut ar zenītraķetēm, piemēram, amatieru izgatavoti bezpilota lidaparāti. Tāpat komplekss piemērots blīvai ugunij pa sauszemes mērķiem.

Tāpat Ļeonovs informēja, ka tuvākajā laikā bruņotie spēki saņems mērķu kompleksu "Adjutant", uz kura šasijas izvietoti mērķi – tie imitē visus mūsdienu gaisa uzbrukuma līdzekļus, arī spārnotās raķetes, lidmašīnas un helikopteri. Ģenerālleitnants pastāstīja, ka komplekss jau izmantots ZRK S-300V4 un "Buk MZ" valsts izmēģinājumos, kā arī "Derivacija PGA" šaušanas mācībās.

Ziņu lente
0