ASV apmaksās Baltijas valstu PGA nostiprināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии
Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienoto Valstu pieaugušajā militārajā budžetā atradusies vieta līdzekļiem Batijas valstu pretgaisa aizsardzības nostiprināšanai.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. No Baltijas jūras krastiem tālā Vašingtona neaizmirst savu trūcīgo sabiedroto vajadzības – ASV aizsardzības budžets 2020.gadam paredz Igaunijas, Latvijas un Lietuvas pretgaisa aizsardzības pastiprināšanu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Šiem nolūkiem Pentagons piešķirs no amerikāņu nodokļu maksātāju līdzekļiem 50 miljonus dolāru. Ukrainas militārajām vajadzībām amerikāņi plāno piešķirt pieckārt lielāku summu – 250 miljonus dolāru.

ASV aizsardzības budžets nākamajam gadam pieaugs no 675,6 miljardiem līdz 695,1 miljardam dolāru – aptuveni par 2,8%. Pieaugs kareivju algas un ieguldījumi tā saucamajās "nākotnes tehnoloģijās", pretraķešu aizsardzībā un kiberdrošībā.

Polijas vadībā

Pirmdien Tallinā tikās Baltijas valstu un Polijas aizsardzības ministri – Jiri Luiks, Artis Pabriks, Raimunds Karoblis un Mariušs Blaščaks.

Pārrunās tika pieņemts lēmums par to, ka Igaunija, Latvija un Lietuva veidos nacionālās PRA sistēmas, līdzīgas Polijas sistēmai "Visla", kuras pamatu 2024.gadā veidos 8 ZRK baterijas Patriot. Nav izslēgta arī Baltijas valstu un Polijas sistēmu integrācija.

Baltnet nesnauž

Savukārt oktobrī NATO samitā Briselē Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja atjaunoto vienošanos par Baltijas valstu gaisa telpas kontroles apvienotās sistēmas kopīgo Vadības centru (Baltnet). Tagad Baltijas gaisa telpas kontroles uzdevumus rotācijas kārtībā uzņemsies atbilstošie centri katrā valstī.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

Iepriekš funkciju izpildīja kontroles centrs Karmelavā (Lietuvā), kas saņēma gaisa telpas novērošanas daus no radariem Baltijas valstīs un Polijā, kā arī nodeva atšifrēto informaciju NATO gaisa operāciju apvienotajam centram Ramštainā (Vācijā), un nodrošināja NATO patruļu misijas iznīcinātāju aviācijas kontroli Baltijas valstīs.

Kontroles sistēmas maiņu pieprasīja NATO vadība. Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir Baltnet kontroles posteņi, radiolokācijas stacijas un specializētās iekārtas.

Igaunijas debesis vēl joprojām sargā padomju zenītraķešu iekārtas

Neskatoties uz Francijas pretgaisa raķešu kompleksu Mistral, mobilo tēmēšanas sistēmu un radaru Giraffe, kas nopirktas par vērā ņemamiem igauņu nodokļu maksātāju līdzekļiem, Igaunijas Aizsardzības spēki dod priekšroku vecajai labajai padomju zenītraķešu iekārtai ZU-23-2, ko savās preses relīzēs delikāti dēvē rietumu manierē – par ZU.

Флаги США, Эстонии и НАТО на авиабазе Эмари - Sputnik Latvija
Viedoklis
Spēle vienos vārtos: ko sola ASV aizsardzības projekti

Pie tam tās pielietojumam Igaunijas armijā, šķēršļus neliek pat nosodījums, kas valstī izskan par visu, kas saistīts ar Padomju Savienību, - to uzskata par smagu "okupācijas režīma" mantojumu. Acīmredzot, zināma daļa "okupantu" mantojuma nav tik apgrūtinoša.

23 mm sapārotā zenītiekārta ZU-23-2 (ZU 23-2 Sergey – NATO klasifikācijā) jau vairāk nekā pusgadsimtu tiek izmantota gan Krievijas armijā, gan tās agrāko sabiedroto un tagadējo pretinieku armijās. Armijā tā parādījās 1960.gada 22.martā. Neskatoties uz šķietamo primitīvismu, tā joprojām iepriecina ar savu drošību, pieticīgajām ekspluatācijas prasībām un itin pieņemamo efektivitāti.

Ziņu lente
0