Viedoklis

ASV politikas efekts: Krievijas ieroču popularitāte aug visā pasaulē

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jo vairāk valstu "slēdz" debesis nelūgtiem viesiem, jo mazāk paliek vietas Savienoto Valstu un to sabiedroto agresīvajai patvaļai.

Novembra sākumā Maskava noslēdza ZRS S-400 piegādes Ankarai. Tas ir tikai sākums Krievijas militāro tehnoloģiju ieplūšanai Krievijā, kur iepriekš dominēja Ziemeļatlantijas alianses valstu ražotāji.

Krievija pirms noteiktā termiņa piegādājusi Turcijai zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf" par aptuveni 2,5 miljardiem dolāru, novembra sākumā paziņoja korporācjas "Rosoboroneksport" ģenerāldirektors Aleksandrs Mihejevs. Trīs dienas vēlāk augstu stāvošs Turcijas aizsardzības rūpniecības pārstāvis Ismails Demirs pavēstīja, ka S-400 piegādes līguma  otrais posms paredz sistēmas kopīgu ražošanu jau 2020.gada beigās. Turpinās pušu tehniskās konsultācijas par S-400 komponentu daļēju ražošanu Turcijā. Un tas ir tikai abu valstu savstarpēji izdevīgas ilgtermiņa militāri tehniskās sadarbības sākums.

5.novembrī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pieļāva, ka, iespējams, tiks iepirkti Krievijas iznīcinātāji. Patlaban Krievija izvērtē atbilstošo piedāvājumu (Su-35 un Su-57).

Iepriekš Turcijas prezidents paziņoja, ka plāno kopā ar Krieviju strādāt pie zenītraķešu sistēmas S-500 ražošanas. Vašingtona asi kritizē Maskavu par sistēmu S-400 piegādēm "ar mērķi vājināt ASV ietekmi pasaules arēnā". Novēlojušies.

Augstāk – tikai zvaigznes

Tālā darbības rādiusa zenītraķešu sistēmai S-400 "Triumf" visā pasaulē nav cienīgu konkurentu vai analogu. Tā paredzēta iznīcinātāju un bumbvedēju, spārnoto un ballistisko raķešu (tostarp – arī stratēģisko kodolraķešu) likvidācijai gandrīz jebkādā augstumā un līdz 400 kilometru attālumā. Iespējams pielietot arī pret virszemes objektiem.

Sistēmu veido kontroles punkts un radiolokācijas stacija, ar kurām saistīti līdz seši zenītraķešu kompleksi. Pie tam katram ZRK ir daudzfunkcionāla vadības RLS un līdz 12 starta iekārtas ar dažāda tipa raķetēm.

"Triumf"spēj vienlaikus palaist pa 80 mērķiem 160 precīzas darbības raķetes, kas pārvietojas hiperskaņas ātrumā (līdz 4800 m/sek.). Minūtes laikā sistēma var iznīcināt divus pretinieka iznīcinātāju aviācijas pulkus.

"Triumf" ir unikāls bruņojums, tomēr ZRS S-400 kopīgu ražošanu iespējams organizēt, nekaitējot KF drošībai.

Vērā ņemams mūsdienīgu savstarpēji izdevīgu partnerattiecību piemērs – Krievijas un Indijas sadarbība spēcīgās un precīzās spārnotās raķetes BrahMos ražošanā, kas spēj pārvarēt vairāk nekā 400 kilometrus, trīskārt pārspējot skaņas ātrumu. Dažādu modifikāciju BrahMos kompleksu sērijveida ražošana sākās 2019.gada pavasartī. Ar tām bruņoti Indijas jūras, gaisa un sauszemes spēki.

Амфибия американского флота на учения НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bloķēt Krimu. ASV nopietni ķērušās pie Melnās jūras

Partneri cenšas panākt Indijā un Krievijā tehnoloģisko elementu pilnīgu savstarpēju aizvietojamību. Iekšējais pieprasījums nodrošina uzņēmumu ar pasūtījumiem līdz 2023.gadam (par summu 6,5 miljardu dolāru apmērā), bet pēc tam puses būs gatavas eksportēt produkciju uz trešajām valstīm.

Jāpiebilst, ka Indijas un Krievijas militāri tehniskajai sadarbībai ir senas tradīcijas. Vairāk nekā 70% Indijas armijas, gaisa un jūras spēku bruņojuma un militārās tehnikas ražoti Krievijā un PSRS. Ik gadus Ņūdeli saņem no Maskavas bruņojumu par miljardiem dolāru, neskatoties uz ASV Valsts departamenta neapmierinātību un klusajiem draudiem.

Krievijas un Turcijas militāri tehniskā sadarbība tikai sākas, taču sagaidāms, ka tā nesīs panākumus. Ne velti ASV žurnāls Foreign Policy raksta: "Vašingtonas politika ir haotiska, un Erdogans pāriet Putina orbītā."

Pareiza izvēle

S-400 spēja operatīvi un jebkādā skaitā likvidēt pretinieka uzbrukuma un izlūkošanas lidaparātus mazina ASV un to sabiedroto priekšrocību gaisā mūsdienu bruņotajos konfliktos. Daudzas valstis interesējas par Krievijas ZRK sistēmām.  ZRS S-400 "Triumf" vēlas iegādāties Alžīra, Baltkrievija, Vjetnama, Indija, Irāna, kā arī Vašingtonas tradicionālie partneri: Ēģipte, Irāka, Katara, Maroka un Saūda Arābija.

Krievijas sistēmas izpelnījušās atzinību visā pasaulē – tās ir drošības un valstiskās suverentitātes stiprināšanas tehnoloģijas.

Ne velti ASV Valsts departaments brīdināja, ka ieviesīs sankcijas pret jebkuru valsti, kas nopirks "Triumf". Izrādījies, ka Krievijas sistēmām "pa zobam" ir gan smagais iznīcinātājs F-22 Raptor, gan vieglais "neredzamais" daudzfunkcionālais iznīcinātājs F-35 Lighting II.

Jo lielāks skaits valstu "slēdz" savas debesis nelūgtiem viesiem, jo mazāk atliek vietas Savienoto Valstu un to sabiedroto agresīvajai patvaļai. Zināms, ka PGA un PRA sistēma Kaļiņingradas apgabalā slēdz "piekļuves zonu" domājamā pretinieka aviācijai veselā reģionā (gaisa telpa virs Lietuvas, Latvijas, Polijas un Baltijas jūras centrālās daļas). "Triumf" Alžīrā varētu ierobežot ASV Gaisa spēkiem piekļuvi Rietumāfrikai. Ķīnas S-400 spēj nepielaist amerikāņu aviāciju Taivānā.

Российские комплексы С-400 и Панцирь – С прибыли в Сербию для совместных учений - Sputnik Latvija
Video
"Slāvu vairogs 2019": Krievijas bruņotie spēki ierodas Serbijā

2019.gadā Ķīna noslēdza Krievijas sistēmas "Triumf" izmēģinājumus poligonā. Divi sekmīgi šaušanas testi dāvāja S-400 teicamu reputāciju valstī. Pirmā raķete iznīcināja aerodinamisku mērķi, kas pārvietojās ar ātrumu virs 600 m/sek. Otrā iznīcināja ballistisko mērķi, kas pārvietojās ar ātrumu 3000 m/sek. 250 kilometru attālumā. Atgādināšu, ka 2015.gadā ĶTR bija pirmā valsts, kas pasūtīja ZRS S-400 un saņems divus pulku komplektus.

Arī Indija nolēmusi iegādāties Krievijas "Triumf". Līguma summa – 5,2 miljardi dolāru. Tas draud valstij ar ekonomisko spiedienu saskaņā ar ASV likumu "Par pretošanos Amerikas pretiniekiem ar sankciju palīdzību" (CAATSA). Taču Ņūdeli īsteno neatkarīgu politiku un izvēlas labākos instrumentus nacionālās drošības stiprināšanai.

Šie piemēri liecina, ka ASV sankcijas neapturēs Krievijas bruņojuma piegādes un PRA-PGA sistēmas izveidi Turcijā.

Jo stingrāka būs Vašingtonas sankciju politika, jo lielākus panākumus gūs Krievijas un Turcijas militāri tehniskā sadarbība, jo ticamāk, ka Ankara iegādāsies Krievijas jaunos iznīcinātājus. ASV atļauja nebūs vajadzīga.
Ziņu lente
0