Viedoklis

Ultimāts, draudi vai piedāvājums: ko atvedīs Tillersons uz Maskavu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПредседатель совета директоров "Эксон Мобил" Рекс Тиллерсон
Председатель совета директоров Эксон Мобил Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra Reksa Tillersona tieksme patstāvīgi izskaidrot Kremlim Rietumu pozīciju nebūt neizskatās pārsteidzoša, ņemot vērā "Lielā septiņnieka" viedokļu polifoniju.

Krievijā ierodas ASV valsts sekretārs Rekss Tillersons – viņa vizīte sāksies 12. aprīlī. Bijušais naftas magnāts, kas vada ārpolitisko resoru Donalda Trampa administrācijā, ieradīsies Maskavā no Lukas pilsētas Toskānā, tieši no tikšanās ar "Lielā septiņnieka" (G7) ārlietu ministriem un ES Ārlietu un drošības politikas augsto pārstāvi Federiku Mogerīni, vēsta RIA Novosti komentētājs Vladimirs Ardajevs.

Iepriekš Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons atcēla savu 10. aprīlī plānoto vizīti Krievijā. Kā var saprast no viņa ne vienmēr skaidrajiem paskaidrojumiem, Apvienotās Karalistes ministrs nevēlas "maisīties pa kājām vecākajam brālim" – Tillersonam, un apmeklēt Maskavu, pirms mini samita Lukā. Viņš uzskata, ka ASV Valsts departamenta vadītājs spēs izskaidrot Kremlim saskaņoto G7 ĀM vadītāju un Eiropas Savienības pozīciju, bet viņa priekšlaicīga vizīte tikai kaitēs kopējai lietai.

Vai Džonsonam neuzticas?

Boriss Džonsons otro reizi pēdējo nedēļu laikā maina savus ar vizīti Krievijā saistītos plānus. Martā viņš atlika savu vizīti, jo Tillersons sakārtoja savu grafiku saskaņā ar NATO pasākumiem. Tagad viņš vispār atcēlis vizīti, un atkal saistībā ar ASV valsts sekretāra plāniem. Lielbritānijā ārlietu ministra vizītes atcelšanu uztvēra sāpīgi. Liberāldemokrātiskas partijas līderis Tims Ferons nodēvēja ārlietu ministru par "Vašingtonas pūdeli", "kura grafiku vada no ārzemēm".

"Ir kauns, kad pat Tramps uzskata tevi par ākstu," — uzsvēra Ferons, kura vārdus nocitēja Daily Express.

Saskaņā ar laikraksta The Independent informāciju, savas vizītes atcelšanu Džonsons saskaņojis ar Tillersonu naktī uz 8. aprīlī – pēc tam, kad ASV veikušas raķešu triecienu Sīrijas valdības karaspēka aviācijas bāzē Homsas provincē.

Šīs vienošanās nozīme, domājams, ir tāda, ka Krievijai jāizskaidro nevis Lielbritānijas un Amerikas Savienoto Valstu atsevišķas pozīcijas, bet vienotā konsolidētā Rietumu pozīcija, citiem vārdiem, tāda pozīcija, kuru nevar nedz ignorēt, nedz apiet, nedz iznīcināt, izmantojot Rietumu valstu pretrunas dažādās pozīcijās. Jo vairāk tāpēc, ka šādu pretrunu netrūkst.

Ceturtdienas naktī ASV izdarīja spārnoto raķešu triecienu Šairatas aerodromam Homsas provincē Sīrijā. Informācija liecina, ka trieciens izdarīts ar spārnotajām raķetēm, ar ko bruņoti ASV JKS kuģi. Pentagons norādīja, ka palaistas 59 raķetes. Saskaņā ar prezidenta Trampa teikto, tā bija "simetriska atbilde" uzbrukumam ar ķīmiskajiem ieročiem 4. aprīlī Idlibas provincē, kura laikā gājuši bojā civiliedzīvotāji.

Amerikas Savienotās Valstis un tās koalīcijas partneri uzbrukumā nekavējoties apvainoja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību. Šīs apsūdzības pierādījumi netika sniegti, un ANO Drošības padomes rezolūcija "tika piebremzēta", apspriežot Rietumu projektu, kurā apsūdzēta Damaska un alternatīvo Krievijas projektu, kurā ierosināts steidzīgi uzsākt izmeklēšanu. Un tomēr ASV vienpusēji izšķīrās par triecienu pa Sīriju.

Maskava nosodīja raķešu apšaudi, nodēvējot to par agresijas aktu pret suverēnu valsti un starptautisko tiesību pārkāpumu. Krievija pieprasījusi nekavējoties sasaukt ANO Drošības padomi, lai apspriestu uzbrukumu Sīrijai.

Dažādās balsīs

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Eiropa neuzskata, ka Tramps spēs garantēt drošību visā pasaulē
Pentagonā Sīrijas aviobāzes apšaudi nosauca par "vienreizēju" militāro operāciju, kas neparedz "jebkādu eskalācijas plānu", ziņo Reuters, atsaucoties uz avotu ASV Aizsardzības ministrijā. Pēc aģentūras teiktā, trieciens ar "Tomahaukiem" nenozīmē "nopietnas izmaiņas ASV prezidenta uzskatos". Šie uzskati, spriežot pēc Tillersona un paša Trampa paziņojumiem, ir tādi, ka Vašingtona neuzskata Asada gāšanu par savu prioritāro uzdevumu, bet par galveno mērķi joprojām paliek "Islāma valsts" grupējumu un citu radikālo organizāciju iznīcināšana Sīrijā.

Neskatoties uz to, ka Tramps un Tillersons, un ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija pēc ķīmiskā uzbrukuma Idlibā vienā balsī apgalvoja, ka Savienotās Valstis nopietni mainījušas attieksmi pret Bašaru al Asadu, nedēļas nogalē valsts sekretārs apliecinājis, ka prioritātes nav mainījušas.

"Mūsu vissvarīgākais uzdevums attiecībā uz Sīriju faktiski nav mainījies. Es domāju, ka prezidents izteicās pietiekami skaidri – pirmkārt, mums jāapkaro Islāma valsts," – atbildēja Tillersons intervijā televīzijai CBS uz jautājumu, vai Asada atstādināšana no varas Sīrijā ir ASV prioritārais uzdevums Sīrijā.

Turklāt viņš atzīmējis, ka pilsoņu kara pārtraukšana un politiskā izlīguma sākšana prasa Asada administrācijas līdzdalību, un izteicis cerību, ka Krievija spēlēs "konstruktīvu lomu" sarunās par pamieru Astanā un Ženēvā.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs - Sputnik Latvija
Kremlī komentēja jaunu pret Krieviju vērsto sankciju iespēju

Citādu pozīciju uzrādīja Boriss Džonsons, kurš nākamajā dienā paziņoja, ka Vašingtona var veikt jaunus raķešu triecienus Sīrijas teritorijā. Pēc viņa teiktā, ASV ar savu darbību Sīrijā ir "demonstrējušas Rietumu skaidru un kopīgu signālu" un "ir svarīgi, ka tās var to izdarīt atkal," sacīja Džonsons intervijā britu tabloīdam The Sun

Pēc britu ministra teiktā, G7 ārlietu ministru samita dalībniekiem jāpieprasa Krievijai pārtraukt atbalsta sniegšanu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam un karaspēka izvešanu no valsts. Maskavas atteikuma gadījumā sekos jaunas sankcijas papildus tām, kas jau ir ievestas saistībā ar situāciju Ukrainā, raksta The Times

Savukārt Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena telekanāla ARD ēterā paziņoja, ka trieciens pa Sīrijas aviācijas bāzi bija adresēts ĶTR priekšsēdētājam Sji Dziņpinam, ar kuru kopā tieši tajā brīdī Tramps pusdienojis Floridā. Pēc viņas teiktā, Tramps skaidri parādījis Ķīnas viesim, ka viņa valsts ir vienīgā, kas ar politiskiem līdzekļiem var ierobežot bīstamu kaimiņu, Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Ar tādu viedokļu polifoniju "Lielā septiņniekā" Reksa Tillersona tieksme patstāvīgi paziņot Rietumu pozīciju Kremlim neizskatās dīvaini.

Darījums vai ultimāts

Maskavā Tillersons plāno apspriest Krievijas saistību izpildīšanu attiecībā uz Sīrijas ķīmisko ieroču likvidāciju. Turklāt viņš ir tālu no domas uzlikt Kremlim visu atbildību par ķīmisko ieroču pielietošanu Idlibā.

Встреча министров иностранных дел стран Большой семерки - Sputnik Latvija
G7 ārlietu ministru tikšanās rezultāts

"Tas būs viens no diskusijas tematiem, kad es ieradīšos Maskavā nākamnedēļ, aicinājums ārlietu ministram Lavrovam un Krievijas valdībai pildīt saistības, kuras tā uzņēmusies starptautiskā sabiedrības priekšā, kad piekritusi kļūt par ķīmisko ieroču iznīcināšanas garantu. Nesaprotu, kāpēc Krievija nav spējusi to paveikt. Es neizdaru secinājumus par tās līdzdalību, taču ir skaidrs, ka Krievijas saistību izpilde nebija rezultatīva, un, iespējams, sīrieši vienkārši ar to manipulējuši," — sacīja valsts sekretārs intervijā televīzijai ABC News.

Par galveno Tillersons uzskata, "konstruktīvas sarunas ar Krievijas valdību, ārlietu ministru Lavrovu par Krievijas atbalstu procesiem, kas varētu nodrošināt stabilizāciju Sīrijā."

Ziņu lente
0