Eiropa neuzskata, ka Tramps spēs garantēt drošību visā pasaulē

© REUTERS/Carlos BarriaПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Itālijas un Turcijas iedzīvotāju neuzskata, ka globālā drošība uzlabosies līdz ar Donalda Trampa prezidentūru ASV.

RĪGA, 11. aprīlis— Sputnik. Eiropieši neuzskata ASV jauno prezidentu par pasaules drošības garantu, liecina Sputnik.Viedokļi veiktā aptauja.

Donalds Tramps sarunājas ar savu meitu Ivanku - Sputnik Latvija
Mediji noskaidrojuši, kā Ivanka Trampa ietekmējusi lēmumu par raķešu triecienu Sīrijā

Lielākā daļa Vācijas (72%), Francijas (64%) un Brazīlijas (60%) iedzīvotāju uzskata, ka pēc Donalda Trampa sēšanās ASV prezidenta krēslā drošība pasaulē vājināsies. Lielbritānijā un Turcijā šādu viedokli pauž vairāk nekā puse aptaujāto — 55% un 52% atbilstoši. Itālijā līdzīgās domās ir 49% iedzīvotāju. Pašās ASV 45% respondentu neuzskata, ka Tramps stiprinās drošību pasaulē. Aptauju veica kompānija TNS Global no 16. līdz 22. februārim Sputnik.Viedokļi projekta ietvaros informācijas aģentūras un radio Sputnik vajadzībām.

Donalds Tramps oficiāli sāka pildīt ASV vadītāja pienākumus 20. janvārī. Līdz šim eksperti nespēj vienoties par to, kas gaidāms no 45. ASV prezidenta. Viņi uzskata, ka jaunās administrācijas ārpolitiskajās darbībās nav vērojama vienota līnija.

Pagājušajā nedēļā ASV apšaudīja Sīrijas valdības bāzi no kuģiem Vidusjūrā. Mediji informē, ka šo pavēli Tramps devis vakariņu laikā ar Ķīnas ģenerālsekretāru Sji Dziņpinu. Britu avīze Sunday Times vēsta, ka lēmumu par Sīrijas kara aerodroma apšaudi ietekmējusi Trampa meita Ivanka.

Pasaules pilsētas. Damaska - Sputnik Latvija
Mediji uzzinājuši par izdzēsto Daily Mail rakstu, kas veltīts ASV plāniem organizēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijā

Vašingtona uzbrukumu aviobāzei aizbildināja ar to, ka no šīs vietas esot veikts uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem Idlibas provincē, taču nesniedza nekādus pierādījumus un neuzklausīja Krievijas aicinājumu rūpīgi izmeklēt incidentu, pirms apsūdzēt Sīrijas valdību. Politologs Aleksejs Arbatovs pauda uzskatu, ka Trampam pirms raķešu trieciena vajadzēja saņemt ne tikai Senāta atbalstu, bet arī ANO Drošības padomes rezolūciju. ASV darbības eksperts nosauca par avantūru un uzsvēra, ka tās lieku reizi pierāda: Tramps ir spējīgs uz neprognozējamām darbībām.

Latvijas ĀM atbalstīja ASV raķešu triecienu Sīrijas valdības aviobāzei, nosaucot šo soli par atbilstošu. Pie tam Latvijas diplomāti akli noticēja apsūdzībām pret Damasku ķīmisko ieroču lietošanā.

Ziņu lente
0