Viedoklis

Elektroniskā cigarete, saprāta fonds un miljards dzīvību

© Sputnik / Антон Белицкий / Pāriet pie mediju bankasDmitrijs Kosirevs
Dmitrijs Kosirevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dmitrijs Kosirevs, vēsturnieks, rakstnieks, orientālists, Krievijas kustības par smēķētāju tiesībām prezidija loceklis un starptautiskais komentētājs analizē jaunāko "Prāta fonds" pētījumu centra ziņojumu par elektronisko cigarešu smēķēšanas labumu.

Vērtīgu, pat unikālu savā nopietnībā dokumentu par elektronisko cigarešu smēķēšanu izdevies izstrādāt starptautiskajam pētniecības centram "Saprāta fonds" (Reason Foundation). Tajā ir apkopota visa informācija par to, kā elektroniskā cigarete ietekme cilvēka dzīvi, ar atsaucēm uz visiem jebkad veiktiem pētījumiem. Jautājums ir viens: kāpēc šīs fonds tādu dokumentu vispār sagatavojis, un ko cer ar to panākt. 

Cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Melot nav labi

Vispirms parunāsim par pašu fonda ziņojumu (šeit ir tā pilns teksts), kurā ir milzum daudz zemteksta un mazliet amizantu lietu. Pēc tam apspriedīsim tā mērķus. Kaut gan… nē, tomēr mērķi jānoskaidro tūlīt pat.

Lieta tāda, ka novembrī Deli sapulcēsies smēķēšanas apkarotāji — tur noritēs Septītā VKTU konference. VKTU ir Vispārējā konvencija par tabakas uzraudzību, kurai Pasaules Veselības organizācijas ietvaros ir ļoti savdabīgs statuss.

Prāta fonda dokuments ir paredzēts šai konferencei. Tā mērķis ir pierunāt VKTU atzīt, ka elektronisko cigarešu smēķēšana var glābt dzīvības un dara to jau patlaban, turklāt tā ir vienīgā alternatīva smēķēšanai.

Neesoša nodaļa

Kā nu ne, jums taču gribas, lai saprāts gūtu virsroku, lai šie cilvēki atzītu acīmredzamo, gaidiet vien ar maisu… Tomēr paskatīsimies, kas teikts ziņojumā. Tas nav tik vienkāršs, kā izskatās.

Dmitrijs Kosirevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Mistiskā saikne

Pirmajā sadaļā tiek aprakstītas smēķēšanas šausmas. Bez jokiem un jebkādām diskusijām par šo tēmu. Tiek atzīmēti tādi fakti kā risks saslimt ar dažnedažādām plaušu slimībām, sākot no emfizēmas līdz bronhītam, risks saslimt ar plaušu un citu orgānu vēzi un, protams, insulta, elpošanas ceļu un artēriju slimību risks.

Pie tam ziņojuma autori atsaucas uz visiem antitabakas klasiķiem un ASV Veselības ministrijas 2010. gada ziņojumu, kurā… Labi, šoreiz mēs šajā strīdā neiedziļināsimies, tikai atzīmēsim, ka Saprāta fonds uzticas visam, kam tic cilvēki no VKTU, tic arī apaļajam un viltotajam ciparam — 1 miljardam cilvēku, kuriem XXI gadsimtā nāksies mirt no smēķēšanas (lai kāds arī būtu viņu nāves patiesais iemesls).

Varētu jau "piekasīties" citātam no fonda ziņojuma, kurā teikts, ka XX gadsimtā no smēķēšanas miruši apaļi 100 miljoni cilvēku, bet XXI gadsimtā nelaiķu nez kāpēc būs desmitkārt vairāk, taču mēs neesam tik sīkumaini. Pāriesim pie referāta nākamās nodaļas, kuras… kuras nav.

Taču tai būtu jābūt, jo katra laba smēķēšanas apkarotāja pienākums ir uzrakstīt, kā smēķētāji saindē apkārtējos, kā pasīvā smēķēšana apdraud apkārtējos. Atsauces (no "atkritumu zinātnes") arī nemaz nebūtu grūti atrast. Un tomēr Saprāta fonds šai tēmai nepieskaras. Pavisam.

Glābt to miljardu

Надпись Курение убивает на пачке сигарет. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Smēķēšanas aizlieguma aizliegšana

Kāpēc tā? Tāpēc, ka fondā strādā īsti zinātnieki, kuri ciena paši sevi un vispār ir labi cilvēki. Džulians Moriss, Edinburgas universitātes absolvents un Kembridžas universitātes disertants, daudzu grāmatu autors; viņa līdzautors ir indietis Amīrs Ulla Hans no Džamia Millia universitātes, kurš strādāja gan Britu enciklopēdijas, gan Bangaloras universitātes, gan Indijas valdības labā un vadījis Indijas Finanšu un menedžmenta skolu… Katra biogrāfija aizņems puslappusi.

Protams, viņi zina, ka "pasīvā smēķēšana" ir fikcija. Taču viņi nevēlas kaitināt cilvēkus no VKTU. Konvencijas pamatā taču ir ideja par to, ka tabakas dūmi kaitē apkārtējiem. Vairākās valstīs pieņemtie likumi arī balstās uz šīs idejas. Tāpēc Hans un Moriss vienkārši pieklājīgi apiet šo tematu. Tā vietā viņi pievērsa uzmanību kam citam — medicīnas un citu zinātņu viedoklim par elektronisko cigareti.

Pirmkārt, tā ir par 95% mazāk kaitīga nekā citas. Tātad tā vispār nav kaitīga. Ziņojumam pievienotas atsauces uz avotiem, minēts arī fakts, ka šos 95% atzinusi Lielbritānijas Veselības ministrija.

Otrkārt, elektroniskā cigarete nebūt nepaver pusaudžiem "durvis pretī smēķēšanai" — gluži otrādi. Zinātne to jau ir pierādījusi.

Smēķēšana sabiedriskās vietās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Smēķēšanas pretiniekiem šķiet, ka nelaiķu ir pārāk maz
Treškārt: elektroniskās cigaretes dāvā gandrīz vienīgo efektīvo paņēmienu smēķēšanas atmešanai. To pierāda liels skaits ziņojumu, ko neviens nopietni nav apstrīdējis. Eiropā 2014. gadā 6 miljoni smēķētāju izmantoja elektroniskās cigaretes. Tātad visus datus par to, ka smēķētāji masveidā atmet smēķēšanu, var pamatot tikai ar to, ka viņi ir sākuši smēķēt elektroniskās cigaretes.

Ceturtkārt, novērojama elektronisko cigarešu smēķētāju veselības uzlabošanās.

Piektkārt, ziņojuma autori uzskata (un pamato), ka tuvākajos 30 gados cilvēce var pilnībā pāriet pie tvaika inhalatoriem un glābt to pašu miljardu cilvēku, kas pieminēts ziņojuma sākumā.

Tukšums, kura nedrīkst būt

Tomēr ziņojumu pārpilda arī citi skaitļi, tabulas un dati. Jāpiebilst, ka to pamatā nav fonda pētījumi, tas vienkārši apkopo visus datus par elektroniskajām cigaretēm, ko šobrīd uzkrājusi medicīna un citas zinātnes, līdz ar minēto secinājumu: tās faktiski ir nekaitīgas (5% — tā ir pieklājības forma), un labums ir acīmredzams.

Smēķēšana sabiedriskās vietās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā VID un Valsts policija palika bez darbgaldiem

Te nu mēs atkal redzam dīvainu tukšumu tur, kur tam nevajadzētu būt. Proti, no kurienes pēdējos mēnešos parādījušās publikācijas dažādu valstu medijos, ar tādiem virsrakstiem kā, piemērām, "Zinātnieki pierādījuši elektronisko cigarešu kaitīgumu"? Un kāpēc ziņojumā par šo "jauno atklājumu vilni" nav ne vārda?

Lieta tāda, ka Saprāta fonds atkal izmanto to pašu paņēmienu — nicīgi savelk seju: draugi, kāpēc jūs melojat? Vai domājat, ka tas palīdzēs? Varbūt labāk kopīgi padomāsim, kā jūs tiksiet ārā no šī strupceļa?

Par to, kādā strupceļā nonākuši smēķēšanas apkarotāji, kāpēc viņi pēkšņi nolēmuši cīnīties ar elektroniskajām cigaretēm un kādu kompromisu piedāvā Saprāta fonds (un citas līdzīgas organizācijas), parunāsim nākamajā rakstā.

Autora viedoklis var nesakrist ar redakcijas pozīciju.

Ziņu lente
0