Vladimirs Putins: Krievijas nākotnes pamatā ir patriotisms

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020
Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents, tiekoties ar valsts mediju redaktoriem, pauda viedokli par Donbasa likteni, komentēja nesankcionētās protesta akcijas un pauda pārliecību, ka Krievija ir uz attīstības ceļa.

RĪGA, 15. februārisSputnik. Krievijas prezidents, tiekoties ar valsts mediju redaktoriem, pauda viedokli par Donbasa likteni, komentēja nesankcionētās protesta akcijas un pauda pārliecību, ka Krievija ir uz attīstības ceļa, kā arī novērtēja panākumus cīņā ar koronavīrusa pandēmiju. Par valsts vadītāja viedokli stāsta RIA Novosti.

Par Donbasu

Putins atzīmēja, ka, pieņemot lēmumu par Donbasa likteni, jādomā par sekām.

"Protams, jūs saprotat, man acu prieksā stāv vairāki cilvēki Donbasā, kas guvuši traumas un ievainoti, it īpaši bērni. Taču uz mums – es runāju arī par jums, jo jūs esat "ceturtā vara" – uz mums gulstas milzīga atbildība par Krieviju kopumā, mums ir jāpadomā par katru savu soli," teica prezidents tikšanās laikā, kuras fragmentus demonstrēja telekanāls "Rossija 24". Vienlaikus Putins apliecināja, ka Krievija nepametīs Donbasu, "neskatoties ne uz ko".

Par nesaskaņotajām protesta akcijām

Krievijas pretinieki izmantojuši cilvēku aizkaitinājuma un neapmierinātības situāciju un tieši šajā brīdī izmantoja savās interesēs Alekseju Navaļniju, konstatēja valsts vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas oponenti jau sen izmanto saviem mērķiem ambiciozus un varu kārojošus cilvēkus. "Gadsimtiem ilgi tas vienmēr ir bijis, kopš senseniem laikiem, mūsu jaunākajā vēsturē, attālākā, Pirmā pasaules kara priekšvakarā un laikā," teica Putins.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Nelieniet mūsu lietās: Krievija paziņojusi par triju valstu diplomātu izsūtīšanu

Prezidents piezīmēja, ka neredz šajā situācijā neko jaunu. "Ambīciju ir daudz, enerģijas ir daudz, vēlmes nopelnīt pavairāk naudas, izrauties pie varas. (..) Un to visu vienkārši ļoti aktīvi izmanto," viņš piebilda.

Runājot par nelikumīgajām protesta akcijām, Putins atzīmēja, ka situāciju ar Navaļniju "izmanto tieši tagad, brīdī, kad visās pasaules valstīs, arī pie mums, cilvēki ir noguruši, rodas uzkrātais aizkaitinājums, rodas neapmierinātība, cita starpā – arī ar apstākļiem, kādos viņi dzīvo, savu ienākumu līmeni".

Prezidents atzina, ka tagad "cilvēku dzīve kļuvusi sliktāka".

"Saki, ko gribi: pandēmija, vai ne pandēmija, bet dzīve ir sliktāka. (..) Kas vainīgs? Priekšniecība. Nu, tāds ir priekšniecības liktenis, tur neko nevar darīt. Un, protams,to cenšas izmantot gan Eiropā, gan citās valstīs, gan pašās Savienotajās Valstīs. Situāciju izmanto pretinieki. Arī pie mums to cenšas izmantot. Un izmantoja! Protams, kā nu ne! Tāds jau ir aprēķins," piezīmēja valsts vadītājs.

Kā jāstrādā valdībai

Putins konstatēja, ka valstī ir virkne problēmu, aizkaitinājums uzkrājas, tomēr vajag nevis censties to "apliet" ar naudu, bet būt pacietīgiem un strādāt ritmiski. Putins uzsvēra, ka vajag strādāt "nevis sporādiski, bet ņemot vērā veselo saprātu un ekonomisko lietderību".

"Ne velti mēs esam izstrādājuši veselu sistēmu – mūsdienīgus paņēmienus dažādu ekonomikas nozaru un sociālās sfēras attīstībai, mūsu dzīves sfēru, arī pilsētu – lielu un mazu – attīstībai. Mēs visu darīsim pakāpeniski. Darām. Skaidrs, jūs saprotat, cilvēki skatās, vērtē savu dzīvi ne atbilstoši tam, kas bija vakar vai pirms desmit gadiem, bet atbilstoši tam, ko gribētos rīt. No tā nekur neliksies. Valdībai tas ir jāsaprot, un, saprotot to, protams, jāpalielina attīstības tempi. Tā nu strādāsim nacionālo projektu ietvaros," teica prezidents.

Putins ir pārliecināts, ka Krievija vēl nav sasniegusi savu apogeju, tā atrodas "attīstības ceļā". Prezidents atzīmēja, ka "katrai tautai, tāpat ka katram cilvēkam, ir savs liktenis".

"Es ticu aizrautībai, aizrautības teorijai. Patiesībā sabiedrībā tas notiek tāpat kā dabā – iet attīstība, apogejs, novīšana. Krievija savu apogeju nav sasniegusi. Mēs esam ceļā, attīstības ceļā," viņš teica un atgādināja, ka valsts pārvarējusi smagus pārbaudījumus 90. gados un 2000. gadu sākumā.

Президент РФ Владимир Путин участвует в сессии Всемирного экономического форума в Давосе в режиме видеоконференции - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
Viedoklis
Davosas forums ir izdevies: tajā izskanēja atbildes uz jautājumu "Ko darīt?"

Pēc Putina domām, Krievijas "nākotnes kodols" ir patriotisms, mīlestība pret dzimteni, tēvzemi.

"Ja nemīlēt savu tēvzemi, izturēties pret to nevērīgi, nicinoši, nospļauties par savu vēsturi, saviem sirmgalvjiem, kuros mēs patiešām atspoguļojamies, pazemot viņus un viņu sasniegumus, - tas nozīmē neticēt arī nākotnei. Taču tā ir – pat to esmu absolūti pārliecināts," viņš uzsvēra.

Prezidents ir pārliecināts, ka Krievijas tauta ir visnotaļ jauna nācija. "Mums ir bezgalīgs ģenētiskais kods. Vienkārši sakot, tā pamatā ir asiņu sajaukums," piebilda Putins.

Par Krievijas savaldīšanu 

Krievijas sasniegumi dažādās jomās kaitina citas valstis, no kurām parādās savaldīšanas politika, paziņoja Putins.

"Mums ir virkne sasniegumu. Tas jau sāk kaitināt. No šejienes izriet savaldīšanas politika. Tostarp arī ekonomikā, KOKOMa (Koordinācijas padome eksporta kontroles jautājumos, starptautiskā oreganizācija eksporta kontrolei uz PSRS – red.) sarakstus neviens nav atcēlis, tie taču pastāvēja reāli. Pat 90. gados. Neviens taču tos ierobežojumus nav atcēlis. Vienkārši, kamēr mēs cēlāmies kājās un stabilizējām situāciju Kaukāzā, tam sāka aizvien vairāk un vairāk pievērst uzmanību," teica valsts vadītājs.

Savaldīšanas politika, pēc prezidenta vārdiem, sākās tūlīt pēc tam, kad Krievija sāka nostāties uz kājām.

"Tieši toreiz, pamazām, paklusām, maziem solīšiem, aizvien vairāk un vairāk. Jo stiprāki mēs kļuvām, jo stiprāka ir šī savaldīšanas politika," piebilda prezidents.

Президент РФ Владимир Путин участвует в сессии Всемирного экономического форума в Давосе в режиме видеоконференции - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2021
Mīlestība ar Eiropu un vispārēji draudi: ko Putins paziņoja Davosas forumā

Vladimirs Putins pieļāva, ka pret Krieviju vērstu nedraudzīgu darbību gadījumā iespējama ārvalstu interneta servisu atslēgšana. Viņš apliecināja, ka neviens neplāno mākslīgi apgrūtināt dzīvi tīmekļa lietotājiem Krievijā, tomēr uz atklātiem uzbrukumiem būs reakcija.

"Es, piemēram, nevēlos kaut ko mākslīgi aizskrūvēt vai piegriezt. Tomēr, kad sāksies kaut kādas naidīgas darbības, es to pieļauju. Naidīgas darbības pret mūsu valsti nav pieļaujamas," uzsvēra Putins.

Viņš norādīja, ka Krievija reaģēs uz "atklātiem" uzbrukumiem no ārienes. "Ceru, ka arī viņi to sapratīs, kamēr pamazām zaudēs kmonopolu tirgū," piezīmēja valsts vadītājs.

Par panākumiem cīņā ar Covid-19

Cerības uz to, ka Krievija neko nespēs padarīt ar koronavīrusa pandēmiju, bija saistītas ar to, ka "mēs esam nekur nederīgi un niecīgi", tomēr Krievija ar mobilizācijas palīdzību tika galā labāk nekā citas valstis, atzīmēja Putins.

Viņš norādīja, ka pats objektīvākais rādītājs ir infekcijas gadījumu skaits uz simt tūkstošiem iedzīvotāju. "Pie mums – 12 cilvēki, tur vēl joprojām – 45. Mēs sākām individuālās aizsardzības līdzekļus ražot 20 reizes vairāk nekā epidēmijas sākumā. 20 reizes. Visas veselības aprūpes sistēmas mobilizācija, rūpniecības mobilizācija vienkārši izrādījusies nesalīdzināmi augstāka, nekā Eiropas valstīs un ASV. Tur vienkārši ir sabrukums," konstatēja Putins.

Viņš atzina, ka arī Krievijā veselības aprūpes sistēmā "problēmu ir pietiekami daudz". "Es zinu par problēmām, zinu, piemēram, kā cilvēki slimnīcās gulēja gaiteņos," piebilda prezidents.

Президент РФ Владимир Путин во время общения с журналистами после большой ежегодной пресс-конференции, 17 декабря 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2020
Putins nosauca veidu, kā aizsargāt Krievijas medijus no uzbrukumiem ārzemēs

Sarunā ar mediju pārstāvjiem valsts vadītājs atgādināja arī Krievijas acīmredzamos panākumus lauksaimniecībā, kas bija iespējami, pateicoties valsts atbalstam, neskatoties pat uz visiem izteikumiem, ka "tas viss ir velti", un "aizies melnajā caurumā".

"Mēs lepojamies ar lauksaimniekiem, viņi panākuši izcilus rezultātus. Vispirms – pateicoties savam darbam – cilvēkiem, kuri strādā laukos, fermās un pārstrādes rūpnīcās, pateicoties, es teiktu, ražotnes organizatoru vīrišķībai, biznesam, kas iegulda, viņu talantam, prasmei organizēt darbu," viņš teica.

Pie tam Putins atgādināja arī, kādu atbalstu valsts sniegusi šai nozarei – privilēģijas, kredīti, palīdzība lauksaimniekiem nelabvēlīgos laikapstākļos, eksporta subsīdijas un virkne atbalsta pasākumu minerālmēslu, transportlīdzekļu un degvielas iegādei.

Ziņu lente
0