Mīlestība ar Eiropu un vispārēji draudi: ko Putins paziņoja Davosas forumā

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин участвует в сессии Всемирного экономического форума в Давосе в режиме видеоконференции
Президент РФ Владимир Путин участвует в сессии Всемирного экономического форума в Давосе в режиме видеоконференции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās Pasaules ekonomikas forumā Davosā pēc 12 gadus ilga pārtraukuma.

RĪGA, 28. janvāris - Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Pasaules ekonomikas foruma Davosā cita starpā skāra mijiedarbību starptautiskajā arēnā cīņā pret koronavīrusu un nosauca obligātu noteikumu Krievijas un Eiropas konstruktīvas sadarbības sakārtošanai.

Krievija un Eiropa: mīlestībai jābūt abpusējai

Pēc būtības, Krievija un Eiropa ir vienas civilizācijas daļa un absolūti dabiski partneri, Putins konstatēja Davosas forumā.

Упаковки с вакциной от коронавируса Гам-Ковид-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija
"Krievija pēc naudas nedzenas." Eiropā ir uzstājušies "Sputnik V" aizstāvībai

"Mums ir absolūti fundamentāla rakstura lietas – tā ir kopīga kultūra. Nesenā pagātnē Eiropas lielākie politiķi runāja par Eiropas un Krievijas attiecību attīstības nepieciešamību, ņemot vērā to, ka Krievija ir Eiropas daļa gan ģeogrāfiski un – tas ir daudz svarīgāk – no kultūras viedokļa. Pēc būtības, tā ir viena civilizācija," teica Putins.

Viņš atzīmēja, ka centieni radīt centralizētu viena pola pasaules kārtību ir izgāzušies – tāds monopols ir pretrunā civilizācijas daudzveidībai. Tāpēc kopējās atbildības sfērā ir nodrošināt pozitīvu attīstību pasaulē, izvairīties no degradācijas drūmās ainas, uzsvēra Krievijas prezidents.

"Globālās attīstības nestabilitātes fundamentālais iemesls lielā mērā ir augošās sociāli ekonomiskās problēmas. Tāpēc šodien galvenais jautājums ir: kā veidot rīcības loģiku, lai ne tikai ātri atjaunotu globālo un nacionālo ekonomiku, bet arī panākt, lai tāda atjaunošanās būtu stabila ilgtermiņa perspektīvā un tai būtu kvalitatīva struktūra," paskaidroja Putins.

Viņš norādīja, ka Krievija vēlas un pūlas sakārtot dialogu ar Eiropu – savu dabisko partneri ekonomikā, zinātnē un tehnoloģiju jomā, tomēr šim nolūkam ir jāatbrīvojas no pagātnes fobijām.

Коронавирус в Великобритании - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumi ir apjēguši: Covid-19 ir Hitlers, tātad laiks aliansei ar Krieviju

"Šajā ziņā, no ekonomikas viedokļa Eiropa un Krievija ir absolūti dabiski partneri. Arī no zinātnes, tehnoloģiju attīstības viedokļa... Šeit svarīga ir tikai viena lieta – pie dialoga ir jāstrādā godīgi. Ir jāatbrīvojas no pagātnes fobijām. Jāatbrīvojas no centieniem izmantot iekšpolitiskajos procesos visas problēmas, ko esam saņēmuši no agrākajiem gadsimtiem, ir jāskatās nākotnē," teica Putins.

Pēc viņa vārdiem, Krieviju un Eiropu neapšaubāmi gaida pozitīvs posms attiecībās, ja tās spēs pacelties pār pagātnes problēmām, atbrīvoties no šīm fobijām.

"Mēs tam esam gatavi, mēs to vēlamies, mēs centīsimies to panākt. Tomēr mīlestība nav iespējama, ja to deklarē tikai no vienas puses, tai jābūt abpusējai," akcentēja Krievijas prezidents.

Valsts vadītājs norādīja, ka, sasniedzot nacionālos attīstības plānus, Krievija ir atvērta plašākajai starptautiskajai sadarbībai, un savstarpēja atkarība kopīgu aktuālu problēmu risināšanā palielinātu savstarpējo uzticību, kas tagad ir īpaši svarīgi.

Koronavīruss – kopīgs izaicinājums un globāls apdraudējums

Krievijas valsts vadītājs paziņoja, ka būtu grūti nepamanīt globālo transformāciju ekonomikā, politikā, sociālajā sfērā – pandēmija saasinājusi līdzsvara trūkuma problēmas, kas sakrājušās pasaulē. "Koronavīrusa pandēmija, kas metusi nopietnu izaicinājumu visai cilvēcei, ir stimulējusi, paātrinājusi strukturālās pārmaiņas, kuru priekšnoteikumi veidojušies jau pirms ilga laika," konstatēja Putins.

Viņš aicināja sākt kopīgu cīņu pret kopīgajiem draudiem – koronavīrusu.

"Pasaules sabiedrībai ir jārada apstākļi zinātnieku, speciālistu kopīgam darbam, lai izprastu, kāpēc un kā notiek, piemēram, koronavīrusa mutācijas, ar ko viens no otra atšķiras dažādi štammi," viņš ieteica.

Putins uzsvēra, ka vakcīnu trūkums vairākās valstīs var radīt apdraudējumu visai pasaulei.

"Mēs redzam, ka šodien masveida vakcinācija pārsvarā pieejama attīstīto valstu pilsoņiem, bet simtiem miljonu cilvēku uz planētas nav pat cerību uz tādu aizsardzību. Praksē tāda nevienlīdzība var nozīmēt kopīgus draudus," brīdināja Putins.

Krievijas prezidents norādīja, ka "epidēmija ievilksies, saglabāsies tās nekontrolējami perēkļi". "Tai nav robež, infekcijai un pandēmijai robežas neeksistē, tāpēc mums jāsmeļas mācība no pašreizējās situācijas, jāierosina pasākumi ar mērķi celt tamlīdzīgu slimību parādīšanās, tamlīdzīgu situāciju attīstības monitoringa sistēmas efektivitāti," piebilda Vladimirs Putins.

Ziņu lente
0