Krimas pavasaris: pēc diviem gadiem

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasПразднование годовщины "Крымской весны" в Крыму
Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2014. gada martā pēc tautas nobalsošanas Krima un Sevastopole no jauna kļuvuši par Krievijas reģioniem.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Pirms diviem gadiem lielākā daļa iedzīvotāju piekrita Sevastopoles un Krimas iekļaušanai Krievijas sastāvā. Atkalapvienošanos ar Krieviju 2014. gada 16. martā atbalstīja 96,77% Krimas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju.

Флаги России и Украины - Sputnik Latvija
The Guardian: Krievija Ukrainai ir vajadzīga vairāk kā jebkad
"Jaunākie" federācijas subjekti divu gadu laikā ir gandrīz pilnībā integrējušies Krievijas tiesiskajā laukā. Sevastopoles un Krimas iedzīvotāji ir saņēmuši Krievijas pilsonību, pussalas finanšu sistēma un valsts pārvalde jau iekļautas Krievijas tiesiskajā sistēmā, reģionos darbojas Krievijas tiesu sistēma. Ievēlēti abu subjektu varas iestāžu pārstāvji.

No 2015. gada sākuma Krimā un Sevastopolē sāka darboties brīvās ekonomiskās zonas. Krimas un Sevastopoles ekonomika tika integrēta ar kontinentālo Krieviju tirdzniecības un enerģētiskās blokādes rezultātā no Ukrainas puses. Pašlaik tiek nodrošināta enerģijas padeve no Kubaņas.

Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Zaudētie miljoni: cik Latvijai izmaksājis sankciju karš ar Krieviju
Otrā gadadiena kopš Sevastopoles un Krimas iedzīvotāju gribas izpauduma datuma nav oficiāla brīvdienā Krimas Republikā un Sevastopolē, toties pussalas iedzīvotāji svinēs dienu, kad tika noslēgts līgums par atkalapvienošanos ar Krieviju — 18. martā.

Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apsvēruma Ukrainā 2014. gada februārī, kad pie varas nāca ar nacionālistiem un rusofobiem solidāri politiķi. Ukraina joprojām uzskata Krimu par savu teritoriju, ko okupējusi cita valsts. Krimas iedzīvotāju gribas izpaudumu neatbalstīja arī rietumvalstis, kas ieviesa sankcijas pret Krieviju un Krimas reģionu.

Sankcijas "okupācijas dēļ"

Krimas iekļaušanas Krievijas sastāvā otrās gadadienas priekšvakarā ASV valsts departaments ir publicējis paziņojumu, kurā solīja, ka sankcijas paliks spēkā, līdz pussala tiks "atdota Ukrainai".

"Mēs nepieļausim robežu pārveidošanu XXI gadsimtā. Ar Krimu saistītās sankcijas paliks spēkā, kamēr turpinās okupācija. Mēs atkārtoti aicinām Krieviju pārtraukt Krimas okupāciju un atgriezt Krimu Ukrainai," — teica Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs.

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka Krimas iedzīvotāji, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastavā. Krievija pieņēmusi šo izvēli un lēmumu — tā ir realitāte, ar kuru jārēķinās.

Rīga — Simferopole

Latvijas ĀM nesen aicināja valsts iedzīvotājus atturēties no braucieniem uz Krimas pussalu, apgalvojot, ka šajos apstākļos nevar nodrošināt ceļotājiem konsulāro palīdzību reģionā.

Balstoties uz spēkā esošajiem Ukrainas normatīvajiem aktiem, Latvijas ārlietu resors atgādināja par likumā noteikto atbildību neatļautas Ukrainas robežas šķērsošanas gadījumā.

Ziņu lente
0