"Laba mācība": speciālisti izskaitļojuši zarnu infekcijas iemeslu Siguldas bērnudārzos

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВ школьной столовой
В школьной столовой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbildīgo dienestu eksperti padalījās zarnu infekcijas uzliesmojuma izmeklēšanas gaitā Siguldas pirmsskolas iestādēs.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Visiespējamākais infekcijas avots Siguldas pirmsskolas iestādēs varēja būt salāti, kurus bērniem deva divas dienas augustā, paziņoja atbildīgo iestāžu pārstāvji LTV7 kanāla ēterā. Pie šāda secinājuma speciālisti nonākuši ar izslēgšanas metodes palīdzību.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Siguldā tika fiksēti 46 zarnu infekcijas gadījumi, tostarp 39 bērniem.

Дети обедают в школьной столовой - Sputnik Latvija
Krimuldā ierosina skolēnus ēdināt bez maksas par labām sekmēm

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta direktors paskaidroja, ka iestādei nav šaubu, ka visi bērnu inficēšanās gadījumi ir savā starpā saistīti. Vasarā daudzi dārziņi apvieno gripas, un visi saslimšanas gadījumi kā reizi arī tika reģistrēti šādos apvienotos kolektīvos. Turklāt, ēdienu tiem piegādāja viens un tas pats uzņēmums - "Baltic Restaurants Latvia", kurš nodrošina ēdināšanu 117 objektos, no tiem 78 ir bērnu iestādes. Šajā gadījumā ēdienus diviem bērnudārziem gatavoja vienā.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību risku analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka speciālisti veica plašu epidemioloģisku izmeklēšanu un izanalizēja milzīgu datu apjomu. Rezultātā izveidojās skaidra aina.

"Faktu kopums ar izslēgšanas un dažādu datu salīdzināšanas palīdzību noveda mūs pie secinājuma, ka kopīgs faktors bērniem, kuri saslima ar enterohemorāģisko infekciju, ir divi bērnudārzi. "Saulīte" un "Pīlādzītis", un pat bērns no cita dārziņa īslaicīgi apmeklēja vienu no tiem un ēda tajā," uzsvēra Perevoščikovs.

Viņš uzskata, ka var ar noteiktu daļu varbūtības apgalvot, ka ar salmonelozi bērni inficējās laika periodā no 9. līdz 12. septembrim, savukārt ar zarnu infekciju – 29. vai 30. augustā.

Ребенок - Sputnik Latvija
PVD: atrast bērnu saindēšanās iemeslu Siguldā būs grūti

Speciālistu uzmanību piesaistīja pusdienas, jeb precīzāk salāti, kurus Perevoščikovs nosauca par "aizdomīgiem", jo tie nebija termiski apstrādāti, tātad, ar lielu daļu varbūtības, varēja saturēt enteropatogēno baktēriju.

Konkrēta slēdzienu nedz PVD, nedz SPKC vēl nav sniedzis, un, iespējams, precīzi noteikts infekcijas iemeslu neizdosies, taču pastāv nojausma.

"Ir skaidrs, ka vienā vai otrā veidā infekcijas ierosinātājs nonāca virtuvē, izgāja cauri pavāra rokām un pēc tam nonāca bērnu ēdienā," uzsvēra Siguldas domes vadītāja Līga Sausiņa.

Viņa norādīja, ka ēdināšanas blokos infekcija atrasta netika, tur tika veikta dezinfekcija, tie ir droši.

Uzņēmuma "Jelgavas augļi" vadītājs Igors Sidorišins, kurš piegādā sagrieztus dārzeņus, norādīja, ka notikušais ir "norāde visiem" par higiēnas svarīgumu.

"Patiesībā tā ir laba mācība mums visiem – higiēna ir jāievēro jebkurās iestādēs," atzīmēja Sidorišins.

Ziņu lente
0