PVD: atrast bērnu saindēšanās iemeslu Siguldā būs grūti

© pixabay / KasmanРебенок
Ребенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par kuņģa un zarnu infekcijas avotu Siguldā varēja kļūt pārtikas produkts, dzeramais ūdens, inficēts cilvēks vai dzīvnieks.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagaidām neprognozē, vai izdosies noskaidrot un pierādīt zarnu infekcijas izplatīšanās iemeslu Siguldā, pastāstīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Дети обедают в школьной столовой - Sputnik Latvija
Krimuldā ierosina skolēnus ēdināt bez maksas par labām sekmēm

Līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi atklāti 23 cilvēkiem, tostarp 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekiem no Siguldas un tās apkaimes. Patlaban saslimšana atklāta Siguldas bērnudārzos "Saulīte", "Pasaciņa", "Pīlādzītis" un "Tornīši".

"Dīvaini šajā situācijā ir tas, ka pagaidām runa ir par samērā mazu daudzumu saslimušo katrā no šīm iestādēm," pateica Balodis, piebilstot, ka trijos no minētajiem bērnudārziem ir savas atsevišķas virtuves ar savu personālu, kurš gatavo ēdienu uz vietas, savukārt divi bērnudārzi saņemt ēdienu no citiem uzņēmumiem.

"Klasiskā gadījumā, ja infekcija būtu saistīta tieši ar pārtikas bloku, tas būtu viens pārtikas bloks. Tādi gadījumi mums ir bijuši, piemēram, ar SIA "Kindercatering", kur viens pārtikas bloks ēdināja 17 bērnudārzus un visos tika konstatēta salmonellas saslimšana. Šajā gadījumā mums ir atsevišķas virtuves, maz saslimušo bērnu, un, paldies dievam, higiēnas situācija nenorāda uz to, ka tur būtu labvēlīgi apstākļi infekcijas izplatībai, tātad pamata higiēnas nosacījumi tiek ievēroti," pateica PVD vadītājs.

Pēc viņa teiktā, šāda situācija liecina par to, ka pastāv viens slimības avots – iespējams, pārtikas produkts, taču tikpat labi tas var būt dzeramais ūdens, inficēts cilvēks, kurš nodod infekciju citiem, vai dzīvnieki.

Cīsiņas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Biovela paziņo, ka inficētā produkcija ir izņemta no tirdzniecības

"Šeit tiešām ir ļoti pamatīgs darbs epidemiologiem un arī dienestam, lai mēs noskaidrotu šo vienu cēloni, kas ir izraisījis saslimšanu," pateica Balodis, piebilstot, ka uzņēmums "Baltic Restaurants Latvia" kopumā nodrošina ēdināšanu 78 skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs, taču problēma atklāta tikai Siguldā.

Pēc Baloža sacītā, grūti pateikt, vai tiks noteikts konkrēts inficēšanās iemesls, jo ir pagājis gandrīz pusmēnesis kopš pirmā gadījuma.

"Mēs runājam par produktiem, kas, visdrīzāk, vairs nav apritē. Ja šī infekcija ir paliekoša un kāds piegādātājs regulāri piegādā tirgū inficētus produktus, mēs to, visdrīzāk, atradīsim, bet, ja tas bija atsevišķs gadījums (...), tad diez vai mēs šos produktus atradīsim," pateica PVD vadītājs.

Ziņu lente
0