Sirmgalvju gandrīz nav, toties ir cilvēki ar svastiku: Rīgā notiek SS leģionāru gājiens

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie Pētera baznīcas Vecrīgā pulcējas leģionāru marša dalībnieki. Daži pat droši demonstrē savus uzskatus ar atbilstošas simbolikas palīdzību.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Rīgā sākušies neoficiālajai Leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi. Sputnik Latvija korespondenti informēja, ka pagaidām pasākumi notiek klusi un mierīgi.

Pie Pētera baznīcas Vecrīgā, no kuras sākās organizācijas Daugavas vanagi gājiens, sapulcējās aptuveni simt cilvēki. Leģiona veterānu un vecāka gadagājuma cilvēku ir ļoti maz, toties ir liels skaits jauniešu, preses un cilvēku ar Latvijas un Lietuvas karogiem. Daži nolēmuši demonstrēt savus uzskatus, piespraužot pie apģērba svastiku.

© Sputnik / Sergey MelkonovSS leģionāru gājiens Rīgā 2019. gada 16. martā. Aizliegtā simbolika.
Sirmgalvju gandrīz nav, toties ir cilvēki ar svastiku: Rīgā notiek SS leģionāru gājiens - Sputnik Latvija
SS leģionāru gājiens Rīgā 2019. gada 16. martā. Aizliegtā simbolika.

Sputnik Latvija korespondents informēja, ka gājienā piedalījušies aptuveni 700 cilvēki, to vērojuši - četri simti.

Iepriekš vēstīts, ka pieteikumus pasākumiem Rīgā neoficiālajā Leģionāru piemiņas dienā iesniedza Latvijas Antinacistu komiteja (LAK), organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļa un Biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam". Visas organizācijas plānoja pasākumus Brīvības laukumā, taču Rīgas dome nolēma, ka antinacistiem jāturas tālāk no Mildas, un pārcēla LAK akcijas vietu Waffen SS upuru piemiņai uz Bastejkalnu.

Skandalozs noraidījums

Latvijas Antinacistu komitejai (LAK) pat tiesā nav izdevies panākt sava pasākuma saskaņošanu Brīvības laukumā 16. martā. Šī iemesla dēļ LAK atsaukusi pasākuma pieteikumu. Jāpiebilst, ka par Rīgas domes atteikumu LAK akcijai Brīvības laukumā bija sašutuši Eiropas Parlamenta deputāti Andrejs Mamikins un Miroslavs Mitrofanovs. Viņi nosūtīja atklātu vēstuli RD ar prasību pārskatīt lēmumu par antifašistu pasākuma vietas un laika pārcelšanu 16. martā. Tomēr, šķiet, neviens viņus nav sadzirdējis.

© Sputnik / Sergey MelkonovSS leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi Rīgā, 2019. gada 16. marts.
Sirmgalvju gandrīz nav, toties ir cilvēki ar svastiku: Rīgā notiek SS leģionāru gājiens - Sputnik Latvija
SS leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi Rīgā, 2019. gada 16. marts.

Organizācijas "Latvija bez nacisma" priekšsēdētājs Josifs Korens paskaidroja, ka, atsakoties no akcijas Brīvības laukumā, LAK nav padevusies, vienkārši nolēmusi nepakļauties Rīgas domes mēģinājumiem pazemot organizāciju un rīkoties ar citām metodēm.

Sestdien, 16. martā antinacisti iecerējuši individuālos piketus Brīvības laukumā. Tādi piketi ir katra Latvijas iedzīvotāja konstitucionālas tiesības.

Rīgas domei bija iespēja

Latvijas Krievu savienības līdere, Eiropas Parlamenta bijusī deputāte Tatjana Ždanoka intervijā Rubaltic atzīmēja, ka šogad izveidojusies unikāla situācija un Rīgas dome varēja saskaņot antifašistu akciju Brīvības laukumā.

Ždanoka paskaidroja, ka patlaban EDSO līmenī izstrādāti ieteikumi demonstrantiem un kārtības sargiem. Tajos definēti jēdzieni "pasākums" un "pretpasākums".

© Sputnik / Sergey MelkonovSS leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi Rīgā, 2019. gada 16. marts.
Sirmgalvju gandrīz nav, toties ir cilvēki ar svastiku: Rīgā notiek SS leģionāru gājiens - Sputnik Latvija
SS leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi Rīgā, 2019. gada 16. marts.

"Ilgu laiku Antifašistiskā komiteja patiešām pretstatīja savas akcijas leģionāru gājienam. Tomēr šogad tika izraudzīta cita pieeja. Pavisam nesen, 2018. gada 25. oktobrī ES pieņēma rezolūciju par neofašistu vardarbības pieaugumu Eiropā. Latvijas Antinacistu komiteja iesniedza pieteikumu akcijai šīs rezolūcijas atbalstam. Taču Rīgas domes vadība pieteicējiem nez kāpēc apgalvoja, ka viņu akcija esot pretpasākums attiecībā pret leģionāru gājienu," – pastāstīja LKS līdere.

Jāpiebilst, ka LAK iesniedza pieteikumu agrāk nekā citas organizācijas, kas ieplānojušas pasākumus 16. martā, taču ne Rīgas dome, ne tiesa to nav ņēmusi vērā.

Ziņu lente
0