Baidās nosodījuma: gandrīz 20% HIV inficēto Latvijā slēpj diagnozi no tuviniekiem

© Foto : pixabay.com / PublicDomainPicturesАнализ крови в лаборатории
Анализ крови в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs piektais HIV inficētais Latvijā nav paziņojis tuviniekiem par slimību, jo baidās nosodījuma un jūtas vainīgi.

RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Pētījuma "HIV inficēto stigmatizācijas indekss" dati liecina, ka gandrīz 20% slimnieku Latvijā slēpj HIV diagnozi no savas ģimenes, vēsta mixnews.lv.

Donoru asinis laboratorijā - Sputnik Latvija
Jauniešu vidū Latvijā strauji izplatās HIV

Pētījumu, kurā pēc principa "līdzīgs vaicā līdzīgam" tiek aptaujātas personas, kas dzīvo ar HIV, organizēja HIV un AIDS slimnieku atbalsta grupa AGIHAS. Tajā piedalījās 402 cilvēki.

Pētījuma rezultāti atklāja, ka 18% inficēto slēpj diagnozi no ģimenes, 24% neko nestāsta draugiem, bet 92% nesniedz informāciju darba devējiem.

Pie tam 26-43% aptaujāto atzina, ka HIV statusa dēļ jūtas vainīgi, zaudē pašpārliecību, atsakās veidot attiecības un apmeklēt sabiedriskus pasākumus.

Valsts mēroga problēma

Saskaņā ar šī gada 1. jūlijā saņemtajiem datiem, Latvijā dzīvo 5576 HIV inficēti cilvēki, taču nesenais starptautiskais pētījums, kurā tika izmantotas matemātiskās modelēšanas metodes, atklāja, ka HIV inficēto skaits Latvijā, iespējams, ir daudz lielāks (iespējams, par 34%), nekā oficiāli reģistrētais.

Уничтожение наркотиков - Sputnik Latvija
Mātes-narkomānes "dāvā" saviem bērniem HIV: mediķus satriec bezatbildība

Gandrīz 10% HIV inficēto Latvijā ir jaunieši. Pēc Baltijas HIV asociācijas locekles Andas Ķīvītes domām, šāda situācija valstī radusies, ņemot vērā nopietnās problēmas visos līmeņos – no sabiedrības informēšanas līdz jau inficēto ārstēšanai.

No šī gada oktobra ārstēties var visi HIV pozitīvie pacienti. Iepriekš ārstēšana vai antiretrovīrusu terapija HIV pacientiem tika sākta ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām,

Apvienības HIV.LV priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis pauda viedokli, ka tas var palīdzēt pašreizējā situācijā, taču galvenā problēma ir tā, ka daudzi pacienti, kam bija iespēja saņemt ārstēšanu agrāk, nevēršas pie ārstiem.

Ik gadus 1. decembrī visa pasaule atzīmē AIDS dienu. Tās mērķis – cīņa ar sabiedrības aizspriedumiem un negatīvu attieksmi pret cilvēkiem ar HIV un AIDS.

Ziņu lente
0