Latvijā tiks atcelti ierobežojumi HIV pacientu ārstēšanai

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasDonoru kustības aktīvisti
Donoru kustības aktīvisti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No oktobra Latvijā tiks ārstēti visi HIV pacienti. Ierobežojumi saglabāsies C hepatīta slimniekiem.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. No šī gada oktobra ārstēšanu Latvijā saņems visi HIV pacienti. Patlaban Latvijā ārstēšanu jeb antiretrovīrusu terapiju HIV pacientiem sāk ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām, informēja Mixnews.

No šī gada 1. oktobra tiks atcelti agrākie ierobežojumi HIV pacientu ārstēšanai, informēja Latvijas veselības ministre Anda Čakša. 17. septembrī viņa tikās ar HIV un C hepatīta pacientu biedrību pārstāvjiem.

Jauniši uz ielas - Sputnik Latvija
Divi sidri vai viens prezervatīvs: kā cīnīties ar HIV jauniešu vidū

Ierobežojumu atcelšana saistīta ar to, ka Eiropas Komisija atļāvusi atkāpties no budžeta deficīta un radusies iespēja nodrošināt ārstēšanu nelielajam pacientu skaitam, kuru imunitāte pārsniedz minēto rādītāju (500 imunitātes šūnas), paskaidroja Čakša.

Šobrīd ārstēšanu nesaņem ne vairāk kā 30 pacienti.

C hepatīta pacientu ārstēšanai noteiktie ierobežojumi pagaidām saglabājas.

Par visu ar HIV un C hepatītu sirgstošo pacientu ārstēšanu varētu runāt vien nākamgad, apliecināja politiķe.

Latvija ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā AIDS un hepatīta saslimšanas līmeņa ziņā un otro vietu — no HIC infekcijas izplatības viedokļa. Aptuveni 10% HIV pacientu ir jaunieši.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimīcas Infektoloģijas centra rīcībā esošie dati liecina, ka 2018. gada sākumā Latvijā bija 7343 HIV pacienti — par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Pie tam 1921 pacientam slimība pārgājusi AIDS stadijā — par 7,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Palielinājies arī HIV inficēto bērnu skaits: 2017. gadā bija reģistrēti 72 slimi bērni, bet 2018. gada 1. janvārī — jau 79 bērni.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша - Sputnik Latvija
Čakša: bez medicīniskās apdrošināšanas Latvijā paliks tikai 30 tūkstoši cilvēku

Pie tam ārstēšanu saņem tikai 38% HIV pacientu.

ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) reģionālais direktors Vinejs Saldana iepriekš aicināja Latviju atcelt ierobežojumus HIV pacientu ārstēšanai. Viņš paziņoja, ka viena no iespējām samazināt HIV inficēšanās gadījumu skaitu ir preventīvā terapija PrEP, ko vairākās valstīs jau saņem riska grupās iekļāutie cilvēki, piemēram, prostitūtas, cilvēki ar lielu skaitu seksuālo partneru un tā tālāk. Sandala aicināja Latvijas valdību strādāt sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.    

Ziņu lente
0