Jauniešu vidū Latvijā strauji izplatās HIV

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasDonoru asinis laboratorijā
Donoru asinis laboratorijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izvirzījusies līdera vietā Eiropā HIV izplatības ziņā, pie tam daļa inficēto ir informēti par slimību, taču ārstēties nevēlas.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Gandrīz 10% starp HIV inficētajiem Latvijā ir jaunieši, taču profilakses līmenis valstī ir zems visos posmos — no sabiedrības apziņojas līdz inficēto personu ārstēšašanai, paziņoja Baltijas HIV asociācijas pārstāve Anda Ķīvīte, informē reitingi.lv.

Viņa atzīmēja, ka patlaban Baltijas valsts ieņem vienu no vadošajām vietām HIV saslimšanas jauno gadījumu skaita ziņā. Pie tam liela daļa inficēto ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Šajā vecuma kategorijā inficēts viens no diviem tūkstošiem cilvēku.

Palāta - Sputnik Latvija
Nodokļu nemaksātājus Latvijā ārstēs uz valsts rēķina

Liela daļa atbildības par to gulstas uz skolu un valsts izglītības sistēmas pleciem, uzskata Ķīvīte.

Viņa pastāstīja, ka vairāk nekā puse jauniešu neapspriež ar vecākiem seksuālos jautājumus, turklāt HIV ir vēl retāka sarunu tēma. Jāpiebilst, ka arī vecāku zināšanas par HIV bieži ir nepilnīgas vai nepareizas.

Inficēšanās gadījumu novēršanai nepieciešama plaša profilakses sistēma, uzsvēra speciāliste. Mūsdienās jaunus HIV inficēšanās gadījumus iespējams novērst, jo tam ir visi priekšnoteikumi, viņa norādīja.

Pēc Ķīvītes domām, jāmaina arī HIV inficēto ārstēšanās sistēma. Viņa atzīmēja, ka Baltijas HIV asociācija uzskata par nepieciešamu atcelt pašreizējos ierobežojumus terapijas sākumam (patlaban pacientu ārstēšana, kam konstatēts vīruss, sākas tikai tad, ja imunitāte samazinājusies līdz rādītājam 500 CD4).

Otrkārt, asociācija ierosina atvieglot piekļuvi speciālistiem gan Latvijas Infektoloģijas centrā, gan infektologiem reģionos. Jānodošina pacientiem iespēja sazināties ar ārstu, lai cilvēks saņemtu pilnu informāciju par ārstēšanās procesu, gan palīdzību, ko viņš var saņemt, tostarp arī psiholoģisko.

Narkotikas - Sputnik Latvija
Baltijas valstīs pieaug narkotiku lietošana

Trešais solis — paplašināt HIV profilakses kabinetu lomu, lai tiem rastos iespēja nosūtīt uz veselības aprūpes iestādēm cilvēkus, kam HIV eksprestests devis pozitīvu atbildi.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centra dati liecina, ka 2018. gada sākumā Latvijā bija 7 343 HIV inficētie — par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Pie tam 1921 pacientam slimība pārgājusi AIDS stadijā. Šis rādītājs ir par 7,6% lielāks nekā pērn. Palielinājies arī HIV inficēto bērnu skaits: 2017. gadā bija reģistrēti 72 slimi bērni, bet 2018. gada 1. Janvārī — jau 79 bērni.    

Ziņu lente
0