Nav aizmirsuši SS "ideālus": Rīgā startēja leģionāru maršs

© Sputnik / Sergey MelkonovGatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā
Gatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gājiena sākumā pie Brēmenes muzikantu pieminekļa savācās jau vairāki simti nacionālistu; kā skaidro Nacionālā apvienība, pasākuma dalībnieki vēlas pagodināt to cilvēku piemiņu, kuri Otrā pasaules kara laikā Latviešu Waffen SS leģiona sastāvā cīnījās pret PSRS.

RĪGA, 16. marts — Sputnik, Jevgēnijs Leškovskis. No paša rīta Rīga bijusi ielenkšanas stāvoklī. Jau kopš 8:00 Vecrīgā, pie Bastejkalna un Brīvības pieminekļa apkārtnē savākušies, liekas, visi Rīgas policisti, specdienesta darbinieki, terorisma apkarošanas specvienība, NATO ārvalstu kontingents, zemessargi un daudzas citas spēkvienības. Kā saka: kādi svētki — tāda arī noskaņa.

© Sputnik / Sergey MelkonovPolicija Rīgā
Полиция в Риге - Sputnik Latvija
Policija Rīgā

Antifašistiem bija jāsarīko mītiņš jau 10:00, taču Nila Ušakova vadītā Rīgas administrācija aizliedza rīkot akciju šajā laikā, tādēļ "brūnā mēra" pretinieki nolēma pagaidām pagaidīt un uzstāties mazliet vēlāk.

Tikmēr pie Svētā Jāņa baznīcas sāka pulcēties visi gribētāji pamaršēt ierindā kopā ar Otrajā pasaules karā zaudējušajiem.

© Sputnik / Sergey MelkonovGatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā
Подготовка к маршу легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Gatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā

Latviešu Waffen SS leģiona veterāni un viņu jaunie sekotāji stāvēja pie Brēmenes muzikantu pieminekļa un gaidīja komandu iziet.

© Sputnik / Sergey MelkonovGatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā
Подготовка к маршу легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Gatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā

Uzmanības centrā bija latviešu nacionālisti, kuriem pievienojās igauņi, lietuvieši un, protams, ukraiņi.

© Sputnik / Sergey MelkonovGatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā
Подготовка к маршу легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Gatavošanās SS leģionāru gājienam Rīgā

Bija arī iepriekš aizliegtās organizācijas Pērkonkrusts pārstāvji ar Igoru Šiškinu vadībā, kurš iepriekš centies uzspridzināt Uzvaras pieminekli…

© Sputnik / Sergey MelkonovIgors Šiškins, viens no nacionālistiskās organizācijas Pērkonkrusts līderiem
Игорь Шишкин, один из лидеров националистической организации Pērkonkrusts - Sputnik Latvija
Igors Šiškins, viens no nacionālistiskās organizācijas Pērkonkrusts līderiem

Gājiena sākumā pie Brēmenes muzikantu pieminekļa savācās jau vairāki simti nacionālistu. Policisti saspringa, žurnālisti pacēla fotoaparātus un videokameras. Uzmanību. Gatavību. Un viņi devās ceļā…

Lepojas, neslēpjoties

Neoficiālajā Latviešu Waffen SS leģionāru piemiņas dienā nacionālisti ieplānojuši veselu virkni pasākumu.

Plkst. 10:00 notika dievkalpojums Svētā Jāņa baznīcā, plkst. 11:00 startēja gājiens no baznīca līdz Brīvības piemineklim.

Galvenais leģionāru marša rīkotājs ir nacionālistiskā organizācija Daugavas Vanagi. Pēc kara tajā apvienojās bijušie latviešu SS karavīri.

Savus atbalstītājus pasauca arī cita ultranacionālistiska organizācija Tēvijas sargi, kura pazīstama ar savām akcijām pret bēgļiem.

"16. martā piemini varoņus!" uzrakstīja Tēvijas sargi Twitter vietnē. Uz publikācijas ilustrācijas attēlots leģionārs un uzrakstīti vārdi: "Es cīnījos par tavām iespējām piedzimt un dzīvot Latvijā. Tu taču neesi aizmirsis mani un manus ideālus?"

​Pie Brīvības pieminekļa gājienu sagaidīs Latvijas karogu aleja, kuru sagatavojusi Nacionālās apvienības jauniešu organizācija, kura ir viena no valdošās koalīcijas partijām.

"Tiekamies šodien leģionāru dienas pasākumos, godinot mūsu zēnus un vīrus, kas 2. Pasaules kara laikā Latviešu leģiona rindās cīnījās pret Padomju savienību, cenšoties nepieļaut Baigā gada atkārtošanos," teikts Nacionālās apvienības paziņojumā.

​"Nacionālā apvienība ir vienīgā partija, kas, spītējot valdošās elites noraidošajai attieksmei, oficiāli godina latviešu leģionārus ne tikai ierindas biedru, bet arī augstāko amatpersonu līmenī, un vairākkārt Saeimā arī ir rosinājusi iekļaut 16. martu oficiāli atzīmējamo piemiņas dienu sarakstā," uzsvēra partija Facebook.

Министр культуры Даце Мелбарде, министр иностранных дел Эдгарс Ринкевичс и председатель Саласпилсской думы на мемориале в Саласпилсе - Sputnik Latvija
Salaspils jaunākā vēsture: "tagad šī zeme ir apkaunota līdz pēdējam"

Kā jau stāstījusi Sputnik Latvija, 15. marta sēdē Latvijas Saeima noraidīja Nacionālās apvienības piedāvājumu. Taču partija uzsvēra, ka neatkāpsies no savas idejas un gaidīs, kad to apstiprinās "patriotiskākas" Saeimas sasaukums.

Pēc gājiena lielākā daļa dalībnieku dosies uz brāļu kapiem Lestenē, kur plkst. 14:00 sāksies atceres pasākums.

Katru gadu šajā dienā Rīgā radikāli noskaņotas organizācija rīko savus pasākumus. Pērn šajos pasākumos piedalījās apmēram divi tūkstoši cilvēku.

Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana attaisno miljoniem bojāgājušo piemiņas aizvainošanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par nacisma godināšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, tas ir ES un NATO apkaunojums.    

Ziņu lente
0