Latvijas Saeima atteikusies pasludināt 16. martu par oficiālo SS leģionāru dienu

© Sputnik / Oksana DzadanМероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года
Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taču Nacionālā apvienība no savas idejas neatkāpsies un gaidīs, kad to apstiprinās "patriotiskāka" parlamenta sasaukums.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Latvijas Saeima noraidījusi Nacionālās apvienības piedāvājumu pasludināt 16. martu par oficiālo SS leģionāru piemiņas dienu. Par to partija paziņoja Twitter vietnē.

"Šo ideju tomēr neatmetīsim, līdz patriotiskāks Saeimas sasaukums to apstiprinās," — uzsvēra Nacionālā apvienība.

Tāpat partija pievienoja balsojuma rezultātus. Izņemot frakciju VL-TB/LNNK par piedāvājumu nobalsoja deputāti Ingūna Sudraba, Ringolds Balodis, Artuss Kaimiņš, Gunārs Kūtris un Ilmārs Latkovskis. Pret nacionālistu piedāvājumu nobalsoja "Saskaņas" frakcija, savukārt koalīcijas partneri no "Vienotības" un ZZS atturējās. Divi "Vienotības" frakcijas pārstāvji šoreiz solidarizējās ar "Saskaņu": Inese Lībiņa-Egnere un Veiko Spolītis.

Kā jau ziņojusi Sputnik Latvija, Nacionālā apvienība piedāvāja piešķirt 16. martam oficiālu statusu, lai "novērstu vēsturisko netaisnību". Partijas līderis Raivis Dzintars paziņoja, ka "nevajag kaunēties godāt valsts brīvības cīnītājus".

Zaļo un zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pateica, ka pret Nacionālā bloka piedāvājumu ir jāizturas ļoti piesardzīgi. Pēc viņa domām, jautājums par 16. martu – tas nav joks, un ir nopietni jāpadomā par to, kā uz šādu Latvijas varas iestāžu soli reaģēs pasaules sabiedrība.

Latviešu karavīru piemiņas dienu – 16. martu – jau bija iekļāvuši atceres dienu sarakstā 1998. gadā, taču 2000. gadā, kad Latvija gatavojās iestāties ES un NATO, piemiņas dienu tika izlemts atzīmēt tikai 11. novembrī.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
16. marts – vienas dienas tribīne

Saskaņā ar SKDS aptauju, ideju padarīt 16. martu Latvijā par oficiālu piemiņas dienu atbalsta vidēji 47,5% latviešu un 12,8% krievu. Tikmēr 85% leģionāru piemiņas dienu atbalstošo nekādā veidā to nesvin. Katru gadu Rīgā radikāli noskaņotas organizācijas rīko savus pasākumus. Pērn šajos pasākumos piedalījušies apmēram divi tūkstoši cilvēku.

Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana attaisno miljoniem bojāgājušo piemiņas aizvainošanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par nacisma godināšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, tas ir ES un NATO apkaunojums.

Šogad Rīgas dome atļāvusi rīkot visus pieteiktos 16. marta pasākumus, taču Latvijas Antinacistu komitejai (LAK) nāksies mainīt akcijas par godu nacisma upuriem vai nu vietu, vai arī norises laiku.

Ziņu lente
0