Lavrovs: SS leģionāru gājiens Rīgā – kauns ES un NATO

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД РФ Сергей Лавров
Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
16. marta gājiens Rīgā, "pēc būtības, aizvaino miljoniem bojāgājušo piemiņu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas par to, ka nacisma glorifikācija nav pieļaujama", ir pārliecināts Krievijas ārlietu ministrs.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Neonacistu marši Latvijā ir kauns ES un NATO, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tiekoties ar starptautiski orientēto Krievijas nekomerciālo organizāciju pārstāvjiem.

Ik gadus 16. martā Rīgā notiek Waffen SS leģionāru un to atbalstītāju gājiens. Pasākumā tradicionāli piedalās igauņi, lietuvieši un ukraiņi. Tajā piedalījušies arī poļi un baltkrievi. Policija informē, ka pasākumā piedalījušies aptuveni divi tūkstoši cilvēku.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?

Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs pavēstījis, ka leģionāru gājiena laikā aizturēti pieci cilvēki, tostarp divi jaunieši, kuri saukuši gājiena dalībniekiem antifašistiskus lozungus.

"Esam ļoti satraukti par mēģinājumiem vairākās Eiropas valstīs neievērot augošo neonacistisko tendenci, sistemātiskos vandālisma aktus, kuros tiek apgānīti pieminekļi un Otrā pasaules kara apbedījumu vietas. Ņemot vērā zināmās sūdzības par eiropeisko liberālo vērtību apdraudējumu, mēs vērojam tā saucamo "jēru klusēšanu", kad valsts atbalsta regulāros neonacistu maršus Latvijā. Tas ir kauns Eiropas Savienībai un NATO.

Šāda rīcība, pēc būtības, aizvaino miljoniem bojāgājušo piemiņu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas par to, ka nacisma glorifikācija nav pieļaujama", — Krievijas ārlietu ministrs komentēja 16. marta gājienu Rīgā.

Latviešu SS leģions tika izveidots Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. SS reihsfīrers Heinrihs Himlers 1943. gada 24. martā izdeva pavēli, kura precizēja jēdzienu "latviešu leģions" – latvieši, kuri dienē visos latviešu militārajos "Waffen SS" formējumos, ieskaitot policijas bataljonus.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
16. marts – vienas dienas tribīne

1944. gada 16. martā leģiona struktūrvienības iesaistījās kaujā ar Sarkano armiju pie Veļikajas upes Pleskavas apgabalā. Tāpēc Latvijā leģionāru piemiņas diena tiek atzīmēta 16. martā. Latviešu leģionā dienējuši aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantins Dolgovs pavēstīja, ka Latvijas varasiestāžu pieļautie SS veterānu marši neatbilst starptautiskajām tiesībām un Nirnbergas tribunāla lēmumiem.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova nosauca par īpaši ciniskiem Rīgas centienus raksturot leģionārus kā "brīvības aizstāvjus" un latviešu tautas "traģēdijas upurus".

Ziņu lente
0