Darba devēji: darbinieku trūkst, taču invalīdus neņemsim

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasRatiņkrēsls
Ratiņkrēsls - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptaujas rezultāti parādīja, ka vairums darba devēju nevēlas pieņemt darbā invalīdus, cilvēkus ar hroniskām slimībām un bijušos ieslodzītos.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Saskaņā ar uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātiem, kuru veica Sabiedrības integrācijas fonds un analītiskā kompānija Kantar TNS, tikai puse Latvijas darba devēju gatavi pieņemt darbā invalīdus, cilvēkus ar hroniskām slimībām un bijušos ieslodzītos. Aptaujā piedalījās 405 darba devēji, vēsta lsm.lv.

Saskaņā ar aptaujas rezultātā iegūtajiem datiem, mazāk par pusi uzņēmumu vadītāju — 49% gatavi pieņemt darbā personas ar kustības traucējumiem. Mazliet vairāk darba devēju — 52% gatavi pieņemt darbā cilvēkus ar hroniskām slimībām. Savukārt 54% uzņēmumu vadītāju pieņems kolektīvā bijušos ieslodzītos.

Высшее образование - Sputnik Latvija
Latvijā trūkst apmēram 10 tūkstoši eksakto zinātņu speciālistu

Par galveno nevēlēšanās iemeslu pieņemt darbā invalīdus darba devēji nosauca stereotipus. Tikai 13% uzņēmumu darba devēju minēja līdzekļu trūkumu, 8% runāja par to, ka šobrīd ir ļoti grūta ekonomiska situācija, un šādus darbiniekus pieņemt darbā nav izdevīgi, savukārt 5% atzīmēja, ka personas ar ierobežotām iespējām ne vienmēr sastopas ar saprašanu kolektīvā.

Neskatoties uz to, 20% darba devēju atzīmēja personāla trūkumu un paziņoja, ka ir gatavi pieņemt darbā invalīdus un pielāgot darba vietas viņu vajadzībām. 14% pauda gatavību sniegt atbalstu pilsoņiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā, savukārt 6% darba devēju pat gatavi palīdzēt jaunajiem darbiniekiem ar bērnu pieskatīšanu.

Iepriekš tika ziņots, ka bēgļus Latvijas darba devēji arī nesteidz pieņemt darbā. Saskaņā ar Citadele Index pētījuma rezultātiem, tikai 14% uzņēmumu vadītāji ir gatavi sniegt darba vietas migrantiem.

Pildspalva un burtnīca - Sputnik Latvija
Sākusies iesniegumu pieņemšana bezmaksas kvalifikācijas paaugstināšanai

Vērts atzīmēt, ka saskaņa ar Ekonomikas ministrijas prognozēm jau 2020. gadā Latvija var saskarties ar darbinieku deficītu, kurš būtu vienāds ar Ventspils iedzīvotāju skaitu. Iestāde pat sastādīja sarakstu no 303 deficīta profesijām, saskaņā ar kuru valstī trūkst ārstu, pilotu, zinātnes, informācijas tehnoloģiju un komunikāciju nozares, pārstrādes rūpniecības, elektrotehnikas, enerģētikas, celtniecības, finanšu analīzes un zvejniecības kuģu vadīšanas darbinieku.

Tāpat īpaši daudz trūkst darba roku pārtikas ražošanas uzņēmumos. Saskaņā ar Latvijas Pārtikas ražošanas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājas Ināras Šures paziņojumu, pārtikas kombinātos šobrīd jau strādā simtiem viesstrādnieku no Ukrainas un Baltkrievijas, taču darbinieku vienalga trūkst.    

Ziņu lente
0