Darbinieku trūkst, taču uzņēmēji nevēlas pieņemt darbā bēgļus

© Sputnik / Игорь ЗарембоStrādnieku aizsargķiveres rūpnīcā
Strādnieku aizsargķiveres rūpnīcā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai 14% uzņēmumu Latvijā ir gatavi pieņemt darbā bēgļus un patvēruma meklētājus no Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīm, liecina aptauja.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Latvijā vērojams būtisks darba roku trūkums, taču neviens nesteidz pieņemt darbā bēgļus, liecina Citadele Index pētījuma rezultāti.

Izrādījies, ka 67% uzņēmēju vai uzņēmumu vadītāju uzskata, ka Latvijā ir sarežģīti atrast darbiniekus (25% apliecināja pretējo), taču tikai 14% viņu vidū atzina, ka būtu gatavi pieņemt darbā bēgļus no Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīm.

Pētījums, kurā piedalījās 750 Latvijas uzņēmumu īpašnieku un vadītāju, apliecināja, ka pēdējā gada laikā 39% uzņēmumu ir saskārušies ar grūtībām, nodrošinot uzņēmumus ar darbaspēku, bet 59% šādu grūtību nav bijis.

Sīrijas bērni - Sputnik Latvija
"Neatlaižu no mācībām skaitīt lūgšanas": pedagoģe no Krievijas māca bēgļus Vācijā

Visbiežāk darba roku trūkums novērots uzņēmumos, kas strādā ražošanas (53%) un celtniecības (46%) nozarēs. Vidēji uzņēmumi (50-249 darbinieki) biežāk (74%) atzina, ka saskaras ar darba spēka trūkumu. Reģionu vidū šī problēma biežāk sastopama Vidzemē (47%) un Rīgas reģionā (46%), bet vismazāk darba spēka deficīts jūtams Kurzemē (29%).

Lielākā daļa uzņēmumu darbinieku trūkuma problēmu risina, apmācot darbiniekus (47%), vēl 29% uzņēmumu izmanto ārējo resursu pakalpojumus, 15% — pārvilina konkurentu darbiniekus, un 8% meklē strādniekus ārzemēs.

Pieņemt darbā bēgļus un patvēruma meklētājus no Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīm ir gatavi 14% uzņēmumu, 58% uzņēmēju paskaidroja, ka šādu iespēju neizvērtē, 20% aptaujāto norādīja, ka, domājams, tam neesot gatavi.

Vislabprātāk bēgļus darbā pieņemt piekristu lielo uzņēmumu (virs 50 cilvēki) īpašnieki vai vadītāji no Zemgales, liecināja Citadele Index aptauja.    

Ziņu lente
0