Politika

Kolēģis-deputāts palīdzēs jaunajam Daugavpils mēram apgūt latviešu valodu

© Sputnik / Oksana DzadanLatviešu valodas mācību grāmata
Latviešu valodas mācību grāmata - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sliktās latviešu valodas zināšanas nav traucējušas Rihardam Eigimam saglabāt Daugavpils mēra amatu, savukārt domes kolēģis solījās iemācīt viņam valsts valodu.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Daugavpils domes deputāts no Latgales partijas Aivars Broks solīja, ka palīdzēs jaunajam pilsētas mēram Rihardam Eigimam latviešu valodas apgūšanā, raksta "Naša gazeta".

Eigims kļuva par Daugavpils mēru pagājušajā sestdienā un saglabāja šo amatu vakardienas ārkārtas balsojumā. Pieci "Saskaņas" deputāti, tostarp bijušais mērs Andrejs Elksniņš, izteica šaubas par Eigima rīcībspēju, jo viņš, pēc viņu vārdiem, "no vienas puses, nesaprot, ko viņam vaicā, no otras, to, ko pats saka".

Rihards Eigims saglabāja Daugavpils mēra amatu - Sputnik Latvija
Eigims saglabā Daugavpils mēra amatu

Kā stāsta "Naša gazeta", Latgales partijas Daugavpils domes deputāts Aivars Broks ir latviešu inteliģences pārstāvis, kurš aizsargā valsts valodu. Domes sēdēs viņš ar īpašu satraukumu lasa sagatavotos projektus un izlabo gramatiskās un stilistiskās kļūdas, kuras tiek pieļautas dokumentu sastādīšanas laikā.

Tieši pie viņi vērsās žurnālisti ar lūgumu novērtēt, cik labi Eigims pārzina latviešu valodu.

"Riharda Eigima latviešu valodas zināšanas ir tālas no izcilības, nav ideālas, taču esmu pārliecināts, ka viņa zināšanas būs labākas. Es solīju, ka palīdzēšu viņam ar valodas apgūšanu, Eigims pats to vēlas. Tā kā pilnveidosim viņa zināšanas. Es ceru, ka viņš izturēsies pret to ar nopietnību," atbildēja Broks.

"Kā latvietis, es redzu visus šos grēciņus, es nelepojos ar to, taču domāju, ka Eigims piestrādās pie tā, un es pats gādāšu, lai tā tas arī notiek," piebilda viņš.

Saskaņā ar spēkā esošajām normām, pirms vēlēšanām deputāta kandidātam ir jāapliecina, ka viņš pārzina latviešu valodu tādā līmenī, kurš ir pietiekams savu pienākumu veikšanai, taču CVK nepārbauda, cik ļoti šis apgalvojums atbilst patiesībai.

Eigims nebūs pirmais Latgales mērs, kura latviešu valodas zināšanas izraisa pretenzijas. Piemēram, pērn Valsts valodas centrs (VVC) lika Zilupes mēram Oļegam Agafonovam pamācīties latviešu valodu tuvāko sešu mēnešu laikā, kā arī izrakstīja viņam sodu. Taču, tas netraucēja Agafonovam tikt atkārtoti ievēlētam domē un vadīt pilsētu vēl vienu reizi.

Atzīmēsim, ka Andrejs Elksniņš, būdams par mēru, vairākas reizes saņēma brīdinājumus un sodus no VVC, taču ne sliktu valsts valodas prasmju dēļ, bet gan krievu valodas izmantošanas dēļ preses konferenču laikā un Facebook lapā.    

Ziņu lente
0