Politika

Valsts valodas centrs nolēmis nopietni ķerties pie jaunā Daugavpils mēra

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaDaugavpils mērs Andrejs Elksniņš
Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VVC uzskata, ka Andrejs Elksniņš ignorē prasības jautājumā par saziņu valsts valodā, jo politiķis Facebook tīklā vispirms publicē informāciju krievu valodā un tikai vēlāk – latvisko tulkojumu.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Valsts valodas centrs (VVC) pieprasījis Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ("Saskaņa") paskaidrojumus par to, kāpēc viņš Facebook tīklā pilsētas iedzīvotāju informēšanai izmanto ne tikai latviešu valodu, bet arī svešvalodu, sazinoties krieviski.

Ar savām darbībām Elksniņš pārkāpj normatīvo aktu prasības par valsts valodas lietojumu, teikts VVC vietnē . VVC pieprasa politiķa skaidrojumu par to, kā turpmāk noritēs viņa saziņa ar sabiedrību sociālajā tīklā Facebook.

Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Liepājas vicemēru vaino par krievu valodas izmantošanu

VVC norāda, ka valsts valodas lietošanas noteikumi nosaka, ka valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvji var sniegt informāciju svešvalodās, ja tā saistīta ar starptautisko tūrismu, starptautiskajiem pasākumiem, drošības jautājumiem, epidēmijām un tamlīdzīgām situācijām.

Taču Elksniņš savā profilā Facebook sniedzis informāciju par Daugavpils domes darbu un pieņemtajiem lēmumiem, pārrunām ar pilsētas uzņēmumu pārstāvjiem, preses konferenci, tikšanos ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, ieplānotajām ārvalstu vizītēm, piemēram, uz Maskavu, turklāt latviešu valodā šī informācija nav sniegta.

VVC atzīmējis, ka tādējādi Elksniņš savu pilsētas domes oficiālā pārstāvja profilu izmanto informācijas sniegšanu jautājumos, ko nav iespējams uzskatīt par neoficiālu saziņu. Centrs īpaši uzsvēris, ka informācija Daugavpils domes priekšsēdētāja profilā vispirms sniegta svešvalodā un tikai pēc tam dublēta valsts valodā.

Архивное фото газета на латышском языке - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs: miljonu vērta lieta

Iepriekš VVC jau izteicis Elksniņam pretenzijas par to, ka politiķis preses konferences laikā uz krievvalodīgo žurnālistu jautājumiem atbildējis krieviski.

Spriežot pēc visa, jaunais Daugavpils mērs devies sava kolēģa un partijas biedra Nila Ušakova pēdās, kuru VVC vairākkārt sodījis par "nenormatīvas leksikas" — svešvalodas lietošanu sociālajos tīklos. Pie tam Ušakovs ignorē VVC prasību. Tiesa, tas nesagādā nekādu pārsteigumu, ņemot vērā, ka puse galvaspilsētas iedzīvotāju ir krievvalodīgie. Daugavpilī viņu skaits sasniedz 75-80%.

Ziņu lente
0