Politika

Deputātu kandidātu valodas zināšanas netiks pārbaudītas

© Latvian Foreign MinistryLatviešu valodas dialektu atlass
Latviešu valodas dialektu atlass - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputātu kandidātu latviešu valodas zināšanu pārbaudes pirms vēlēšanām var kļūt par politiskās cīņas instrumentu, un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars to neatbalsta.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars neatbalsta neatbalsta deputātu kandidātu latviešu valodas zināšanu pārbaudes pirms vēlēšanām, viņš pavēstīja telekanāla LTv programmā Rīta Panorāma.

Депутат Иван Баранов - Sputnik Latvija
Kāpēc deputātam vajadzīga latviešu valoda

Centrālā vēlēšanu komisija oficiāli pasludinājusi republikas pilsētu un novadu pašvaldību vēlēšanas, kas notiks 3. jūnijā. Pašreizējās normas nosaka, ka deputāta kandidāta pienākums ir ar savu parakstu apliecināt, ka viņš pārvalda latviešu valodu līmenī, kāds nepieciešams viņa pienākumu pildīšanai, taču Valsts valodas centrs (VVC) vairākkārt pieķēris Latgales deputātus par sliktām latviešu valodas zināšanām. 

2013. gadā VVC atzina, ka trīs pašvaldību deputāti — Vladislavs Bojarūns (Latgales partija), Jurijs Zaicevs ("Daugavpils atdzimšana") un Aleksandrs Samarins ("Saskaņas centrs") nepārvalda latviešu valodu pietiekamā līmenī. Daugavpils dome pieņēma lēmumu piešķirt 6,9 tūkstošus eiro tautas kalpu apmācībām. Samarins no valsts līdzekļiem atteicās un apmācību apmaksāja no saviem līdzekļiem, savukārt Bojarūna apmācību izdevumi sastādīja 2,3 tūkstošus eiro. Taču 2016. gada nogalē VVC noskaidroja, ka Bojarūns vēl joprojām nepārvalda latviešu valodu pietiekami labi.

Par sliktām valsts valodas zināšanām tika anulēts Balvu novada domes deputāta Ivana Baranova mandāts, bet Zilupes mēram Oļegam Agafonovam tika piespriesta soda nauda, turklāt viņš nosūtīts uz sešus mēnešus ilgiem valodas kursiem.

Диалектный атлас латышского языка - Sputnik Latvija
Zilupes mērs nav izturējis valodas pārbaudi
Tomēr CVK vadītājs neatbalsta latviešu valodas zināšanu pārbaudes pirms vēlēšanām. Viņš paskaidroja, ka šāda metode varētu kļūt par politiskās cīņas instrumentu konkurentu novākšanai. Pēc Cimdara domām, pašreizējais pārbaužu variants ir pietiekams kompromiss.

Cimdars sarunā izteica arī pieņēmumu, ka deputāta kandidātu ar nepietiekamām valsts valodas zināšanām ievēlēšana iepašvaldību domēs, iespējams, liecina par to, ka iedzīvotājiem, kas balso vēlēšanās, trūkst informācijas par deputātu kandidātiem. Tomēr jāpiebilst, ka krievvalodīgo iedzīvotāju daļa Latgalē veido 55%, Daugavpilī — 79%, tātad, domājams, valodas barjeras vēlētājiem un kandidātiem netraucē.

Ziņu lente
0