Zilupes novada mēram uzdots pusgada laikā apgūt latviešu valodu

© Sputnik / AlexTikhomirovOļegs Agafonovs LTV programmā De Facto. Foto no arhīva
Oļegs Agafonovs LTV programmā De Facto. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts Valodas centrs atvēlējis Zilupes novada mēram Oļegam Agafonovam sešus mēnešus latviešu valodas zināšanu pilnveidošanai.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Valsts Valodas centrs uzdevis Zilupes novada mēram Oļegam Agafonovam tuvāko sešu mēnešu laikā uzlabot latviešu valodas zināšanas, vēsta LETA. 

Oļegam Agafonofam piespriesta arī soda nauda par nepietiekamām valsts valodas zināšanām.

Диалектный атлас латышского языка - Sputnik Latvija
Zilupes mērs nav izturējis valodas pārbaudi

Pēc sešiem mēnešiem VVC speciālisti plāno veikt vēl vienu Oļega Agafonova zināšanu pārbaudi.

Iepriekš Valsts Valodas centrs atzina, ka Zilupes mēra latviešu valodas zināšanas ir nepietiekamas.

VVC informēja, ka inspektoriem bijis nepieciešams zināms laiks, lai veiktu pārbaudi — viņi vairākkārt veltīgi ieradušies Zilupē un nav varējuši tikties ar Agafonovu. Galu galā tikšanās tomēr notika. 18. augustā jautājumā par Agafonova sliktajām latviešu valodas zināšanām tika sastādīts protokols par administratīvu pārkāpumu, un lēmums par to bija jāpieņem mēneša laikā.

Iepriekš tika pārbaudītas ar Daugavpils domes deputātu Vladislava Bojarūna ("Latgales partija"), Jurija Zaiceva ("Daugavpils atdzimšana") un Aleksandra Samarina ("Saskaņas centrs"). Arī šajā gadījumā inspektori atzina, ka deputātu latviešu valodas zināšanas nav pietiekamas.

Deputātiem tika uzdots uzlabot latviešu valodas zināšanas saskaņā ar prasībām. Pašvaldība šiem nolūkiem piešķira 2300 eiro valodas kursiem katram deputātam.

Tomēr, domājams, ka turpmāk tautas kalpi vairs nevarēs apgūt latviešu valodu uz valsts rēķina. Saeima pirmajā lasījumā ir konceptuāli apstiprinājusi grozījumus likumā par pilsētas un novada domes deputāta statusu. Grozījumi paredz, ka turpmāk pašvaldību deputātiem latviešu valodas prasmes nāksies uzlabot uz sava rēķina.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē
Ziņu lente
0