Kāpēc aug OCTA un kā pret to cīnīties

CC0 / pixabay / Automašīnu apdrošināšana. Foto no arhīva
Automašīnu apdrošināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Auto īpašnieku atbildības obligātā apdrošināšana jau vasarā sadārdzinājās vidēji par 120%, un atkal gaidāms pieaugums.

RĪGA, 24. augusts —Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Piektdien, 25. augustā, pulksten 19:00 iepretim Ministru kabinetam notiks mītiņš pret apdrošinātāju pārlieko apetīti — OCTA polises cenas straujo un nepamatoto palielināšanos.

Mītiņu organizē Latvijas aktīvists, bijušais Stopiņu pilsētas domes deputāts Jurijs Vasiļjevs. Rīgas pašvaldība saskaņoja akciju, savukārt domes kancelejā, kur Jurijs iesniedzis pieteikumu, viņam no sirds vēlēja veiksmi — arī tur strādā cilvēki, kuriem ir automašīnas. Tajā pašā dienā tajā pašā laikā līdzīgs mītiņš notiks arī Daugavpilī.

© Sputnik / Евгений ЛешковскийMītiņa un parakstu vākšanas organizators Jurijs Vasiļjevs
Организатор митинга и сбора подписей Юрий Васильев - Sputnik Latvija
Mītiņa un parakstu vākšanas organizators Jurijs Vasiļjevs

Kāds būs mītiņu dalībnieku skaits šajās pilsētās, nav zināms, taču var iedomāties, kā tādu būs daudz. Latvijā jūs neatradīsiet nevienu šoferi, kurš noklusēja, uzzinot par jaunajām auto obligātās apdrošināšanas polises cenām, un Jurija video uzruna sociālajos tīklos atskaņota ceturtdaļmiljonu reižu.

Pirms akcijas Jurijs Vasiļjevs pastāstīja Sputnik Latvija, kas mudināja viņu pacelt protesta vilni.

Vadītāj, pietiek ciest klusējot

"Pašlaik OCTA polise ir vairāk nekā divkārt dārgāka. Kāpēc? Apdrošinātāji neatbild uz jautājumiem. Un esmu pārliecināts: ja mēs tagad neiesim uz mītiņu un cietīsim klusēdami, drīz cenas paaugstināsies vēl vairāk. Par to jau klīst baumas, un esmu pārliecināts, ka tā nav nejaušība. Tiesa, jau tagad pietiek arī ar to, kas notiek šobrīd, lai autovadītāji nesēdētu, rokas klēpī salikuši," — saka Jurijs Vasiļjevs.

Ātruma kontroles kamera. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts policija: radari nav samazinājuši ātruma režīma pārkāpumu skaitu

Viss sākās ar to, ka jūlija beigās viņš nolēma tradicionāli noformēt OCTA uz gadu, iegāja mājaslapā aizpildīt apdrošināšanas kompānijas anketu, ievadīja automašīnas un tehniskas pases numuru- un ieraudzīja, ka cena sasniedz gandrīz 200 eiro, kaut gan vēl 2016. gadā tā bija vairāk nekā divreiz zemāka. Cipari bija līdzīgi arī citās apdrošināšanas kompānijās, dažās cena bija pat augstāka.

Atzīmēsim, ka Jurija autovadītāja stāžs ir 20 gadi, pa šo laiku viņa vainas dēļ notikusi tikai viena neliela avārija (bez upuriem un bez nopietna transporta remonta) — bonus malus ir 16-13 līmenī.

OCTA cena mainās atkarībā no autvadītāja stāža un viņa automašīnas vecuma, avāriju skaita un to smaguma pakāpes. Galu galā iznāk, ka jaunajam šoferim ar labu mašīnu un dažām avārijām (pat ne īpaši svarīgām un kurās viņš nav vainojams) obligātā apdrošināšana varētu sasniegt 700-800 eiro, bet taksometra vadītājam — 1400. Autovadītāji stāsta, ka Latvijā tagad apdrošināšana ir gandrīz tikpat liela, kā Anglijā. Tiesa, algas te, maigi izsakoties, nav tādas, kā Apvienotajā Karalistē.

Defektīva matemātika

Kravas automašīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ne miera, ne atpūtas: tālbraucēji pārkāpj ES tiesiskās normas

"Ar obligātu apdrošināšanu Latvijā notiek kaut kas traks. 2015. gadā es par savu auto maksāju 60 eiro gadā. 2016. gadā polise pēkšņi sadārdzinājās pat līdz 90 eiro. Bet tagad tās cena jau ir 200 eiro. Kādēļ? Autovadītāji jautā apdrošinātājiem un dzird vispārējas frāzes, tādas kā "valstī taču viss kļūst dārgāks". Jā, daži apgalvo, ka apdrošinātāji nes zaudējumus — tie ir palielinājušies aptuveni par 5-10%, salīdzinot ar pērno gadu. Taču apdrošināšanas cenas "neienesīgās" kompānijas pacēlušas nevis par 5-10%, bet divreiz un pat vairāk. Kur ir loģika un taisnīgums? "- uzdod retorisku jautājumu Vasiļjevs.

Sputnik mēģināja iegūt komentārus no apdrošinātājiem, bet tie klusēja kā partizāni. Sarunai piekrita tikai Agneška Žebrovska — kompānijas Balta mārketinga un klientu apkalpošanas stratēģiskā departamenta direktore.

"Šāda tendence pastāv visā Eiropā — obligātās apdrošināšanas cenas aug, jo uz ceļiem notiek vairāk smagu avāriju. Arī Latvijā šādu negadījumu skaits pieaug, bet apdrošināšanas kompāniju pienākums ir atlīdzināt zaudējumus. Saskaņā ar to pieaug arī mūsu izmaksas, un rezultātā palielinās OCTA polises cena. Pagaidām vēl nevaru pateikt, vai tuvākajā laikā pieaugs arī obligātās apdrošināšanas cenas," — teica Žebrovska.

Ieviesiet 2015. gada cenas

Jurijs Vasiļjevs pieprasa atgriezt apdrošināšanas cenas 2015. gada līmenī. Viņš iestājas par to, lai valsts kontrolētu OCTA polises cenu, jo tā ir obligātā apdrošināšana, un atteikties no tās, izvēloties citu pakalpojumu, nav iespējams.

Работа автозаправочной станции Лукойл - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijā benzīns ir dārgāks nekā kaimiņvalstīs

Rīkotājs speciāli izvēlējies mītiņa laiku pulksten 19:00 — pēc darba. Viņam saka: tajā laikā taču Ministru kabinetā neviena nebūs. Bet priekš kam ir vajadzīgi ministri mītiņā? Pirmkārt, viņi ļoti reti iznāk pie protestētājiem pat darba laikā, jo baidās. Otrkārt, žurnālisti tik un tā sapulcēsies, dalībniekiem būs arī fotokameras un video. Tāpēc viss parādīsies medijos un sociālajos tīklos.

Mītiņā cilvēki paudīs savu viedokli par nepamatotām OCTA cenām, un pirmdien Jurijs Vasiļjevs nodos juridiski pareizi sastādītu "tautas" petīciju Ministru kabinetam, Saeimai un Konkurences padomei. Instanču pienākums ir atbildēt. Kad Jurijs Vasiļjevs saņems visas atbildes no varas pārstāvjiem, tās nekavējoties parādīsies medijos un sociālajos tīklos: cilvēki uzzinās konkrēto ministru un deputātu viedokli. Saeimas vēlēšanas jau tuvojas.

Kā mūs krāpj

"Jā, vēl vien lieta. Manu iniciatīvu rīkot mītiņu 25. datumā bieži saista ar parakstu vākšanu vietnē manabalss.lv. Es jau esmu izteicis šajā sakarā masu medijos, bet atkārtošu vēlreiz: es to parakstu vākšanu, ko iniciējis kāds Raivis Naglis, neatbalstu," — uzsver Jurijs Vasiļjevs.

Viņaprāt, šo petīciju ierosinājis izcili gudrs cilvēks, un tajā ir daudz zemūdens akmeņu.

"Pašā tekstā teikts: "Noteikt obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) maksimālo cenu uz gadu," — saka Vasiļjevs, ieteicot atvērt piesaistīto PDF dokumentu. Tad, pēc viņa teiktā, kļūst skaidrs, ka petīciju var būt sastādījuši paši apdrošinātāji, jo, ja iniciatīva tiks atbalstīta, OCTA polises cena palielināties divreiz un trīsreiz un pat vairāk.

"Parakstu vākšanas iniciatori piedāvā vēl vairāk nekā tagad, piesaistīt OCTA cenas auto tirgus vērtībai. Bet tas ir pilnīgs absurds, jo pēc OCTA apdrošināšanas polises remontēs nevis jūsu, bet cietušās puses mašīnu! Ja jums ir zems bonus malus un jauna mašīna no salona, kas maksā, teiksim, 30 tūkstošus eiro, pirmajā gadā par OCTA jūs samaksāsiet vismaz 900 eiro. Lai gan tā, iespējams, nav galīgā summa," — uzskata aktīvists.    

Ziņu lente
0