Kamēr vēl nav aizlieguši: Lietuvas uzņēmums Achema palielina gāzes iepirkumus Krievijā

© AnthonyvederТанкер Coral Favia
Танкер Coral Favia - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minerālmēslu rūpnīca Achema sākusi SDG iegādi rūpnīcā Visockā jau pirms tās oficiālās atklāšanas.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Lielākais gāzes patērētājs Lietuvā – minerālmēslu ražošanas uzņēmums Achema no Jonavas rezervējis Klaipēdas sašķidrinātās sabasgāzes termināļa jaudu, informēja termināļa operators Klaipedos nafta, vēsta kurier.lt.

Laikā no 1.maija līdz 30.septembrim uzņēmums Achema saņem papildu jaudu 2,838 miljardu kilovatstundu apjomā pēc regazifikācijas. Kopējā jauda, kas šogad rezervēta Achema vajadzībām, sastāda 6,198 miljardus kilovatstundu – aptuveni 6 lieli gāzes kuģi, kas pārvadā 138 tūkstošus kubikmetru SDG (aptuveni 580 milj. kubikmetru gāzes pēc regazifikācijas – red.).

Завод азотных удобрений Achema - Sputnik Latvija
Achema SDG ir "līdz kaklam": koncerns iesniedza tiesā Lietuvu un EK

26. aprīlī Achema saņēma trešo SDG kravu no rūpnīcas "Novatek" Visockā, Krievijā. Pie SDG termināļa ieradās neliels gāzes kuģis Coral Favia, kas piegādāja 7 tūkstošus kubikmetru gāzes.

Achema nesniedz informāciju par to, cik daudz SDG iepērk un kas ir pārdevēji. Tāpat uzņēmums perk arī cauruļvadu gāzi no Krievijas koncerna "Gazprom".

Jāpiebilst, ka gāzes iegāde Krievijas uzņēmumā "Novatek", ko veikusi ne tikai Achema, bet arī valsts kompānija Lietuvos energijos tiekimas piesaistījusi konservatīvo politiķu vērību – Lietuvas Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja plāno organizēt debates šajā jautājumā. Politiķi ir noraizējušies par to, ka, pērkot gāzi no "Novatek", Lietuva varētu pārkāpt Rietumu sankcijas.

Lietuvas valdība jau vairākkārt atklājusi, cik bīstama, pēc viņu domām, ir atkarība no Krievijas gāzes, un paudusi vēlmi izmantot citus piegādātājus, piemēram, tika plānots diversificēt gāzes piegādes, iegādājoties SDG Savienotajās Valstīs un Norvēģijā. Ar šo mērķi Lietuva iznomāja Novēģijā peldošo SDG termināli Independence. Par tā nomu ik gadus nākas maksāt vairāk nekā 60 miljonus eiro. 20 milj. no šīs summas sedz lielākais minerālmēslu ražotājs Baltijā - Achema.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuva iegādājās krievu SDG pie kompānijas "Novatek"

Gāzes sadārdzināšanās dēļ Achema pērnā gada vasarā apturēja daļu ražošanas. Tika slēgts viens no diviem cehiem, kuri ražo amonjaku; nestrādāja daļa ceha, kurš ražo karbamīdu; tika apturēta koģenerācijas elektrostacija, kura piegādā enerģiju ražošanas vajadzībām. Cehos, kuros darbs netika apturēts, tika samazināti produkcijas ražošanas apjomi. Daļa rūpnīcas strādnieku tika aizsūtīta neapmaksātā atvaļinājumā.

Achemos grupe pārstāvji pērn vairākas reizes tikās ar Enerģētikas ministrijas pārstāvjiem sakarā ar termināļa uzturēšanas jautājumu. Varasiestādes piedāvā koncernam darījumu: ilgtermiņa SDG piegādes līguma noslēgšana apmaiņā pret tā uzturēšanas sloga samazināšanu.

Izdevumu samazināšana, pēc ministrijas domām, ir iespējama pateicoties tam, ka Lietuvas Seims atļāva Klaipēdas SDG termināļa kuģa-krātuves izpirkšanu pēc 2024. gada, kad beigsies tā īres termiņš norvēģu kompānijai Hoegh LNG. Šis lēmums ļaus sadalīt termināļa uzturēšanas izmaksas ilgstošākā laika periodā -  kuģa izpirkšanai plānots paņemt kredītu 308 miljonu eiro apmērā, daļu no šiem līdzekļiem (148 miljoni) tiks iztērēti termināla uzturēšanai. 2019. gadā plānots samazināt ikgadējās izmaksas vismaz par 23 miljoniem eiro – no 66 līdz 43 miljoniem eiro.

Achema - Sputnik Latvija
Lietuvas Achema samaksāja 20 miljonus par SDG termināli un tagad cieš zaudējumus

Enerģētikas ministrijas un Achema strīds nav līdz galam atrisināts.

Vēl vairāk, Achema un gāzes tirgotājs Achema Gas Trade iesnieguši prasību ES tiesā par jauno SDG termināļa uzturēšanas kārtību, kas stājusies spēkā šogad. Tas nostāda Achema nevienlīdzīgos apstākļos ar LET. Apstrīdētas ne tikai Lietuvas valdības darbības, bet arī Eiropas Komisijas lēmumi, kas apstiprināja izmaiņas valsts atbalsta sniegšanā SDG terminālim.

Ziņu lente
0