Lietuva iegādājās krievu SDG pie kompānijas "Novatek"

© Foto : Klaipedos NaftaСПГ Klaipedos nafta
СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas uzņēmumi neafišē, ka iepērk Krievijas SDG, taču kuģu izsekošanas sistēmas dati apstiprina, ka šādas piegādes tiek īstenotas.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Lietuva, izņemot cauruļvadu gāzi no Krievijas, kuru piegādā Gazprom, sākusi iepirkt arī Krievijas sašķidrināto dabasgāzi – pie kompānijas "Novatek", vēsta Reuters.

Saskaņā ar kuģu izsekošanas sistēmas datiem terminālī Refinitiv Eikon, no 31. marta līdz 16. aprīlim Visockā tika iekrautas septiņas gāzes partijas ar kopējo apjomu 67,8 tūkstoši kubikmetru. Uz Lietuvu tika nosūtītas trīs SDG kravas, vēl četras – uz Somijas ostām Tornio un Tahkoluoto un Zviedrijas ostām Visby un Nynashamn.

Par Krievijas SDG pircējiem Lietuvā kļuva Lietuvas lielākais gāzes patērētājs – Jonavas minerālvielu ražotājs Achema un valsts uzņēmums Lietuvas energijos tiekimas (LET), vēsta LRT.

Achema - Sputnik Latvija
Lietuvas Achema samaksāja 20 miljonus par SDG termināli un tagad cieš zaudējumus

Saskaņā ar neoficiāliem datiem, aprīlī kompānija Achema savām vajadzībām piegādāja divas nelielas gāzes partijas (6,5 tūkstoši kubikmetru katra) no "Novatek". Kompānijas Klaipedos nafta pārstāve Orinta Barkauskaite apstiprināja, ka Klaipēdā no Visockas aprīlī ienākuši trīs kuģi, taču detalizētāku informāciju sniegt atteicās.

Viena no trim Klaipēdā ienākušajām "Novatek" kravām tika paredzēta grupas Lietuvos energija uzņēmumam Lietuvos energijos tiekimas. Grupas pārstāvis Artūrs Ketleris pateica, ka uzņēmums iegādājies gāzi no starptautiska izejvielu tirdzniecības un loģistikas starpnieka Trafigura.

Tiek ziņots, ka līdz jūnijam Klaipēdā ienāks arī citas Achema SDG pasūtītās kravas no "Novatek".

Atgādināsim, ka "Novatek" palaida vidējās tonnāžas SDG rūpnīcu "Kriogaz-Visock" 2019. gada marta vidū.

Kompānija "Kriogaz-Visock" (51% pieder "Novatek", 48.9% "Gazprombank") īsteno Visockā SDG iekraušanas un ražošanas termināļa celtniecības projektu osts teritorijā ar kopējo jaudu 600 tūkstoši tonnu gadā ar vēl divu šādas jaudas līniju izbūves iespējām. Plānots, ka SDG no tās tiks piegādāta bunkurēšanai, kā arī nelieliem patērētājiem Eiropas tirgū.

Ziņu lente
0