Achema SDG ir "līdz kaklam": koncerns iesniedza tiesā Lietuvu un EK

© Фото: newsroom.achema.deЗавод азотных удобрений Achema
Завод азотных удобрений Achema - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas holdings Achema nav apmierināts ar priekšrocībām, kuras ieguvusi valsts kompānija Lietuvos energijos tiekimas pēc Klaipēdas SDG termināļa jaunās uzturēšanas kārtības stāšanās spēkā.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Baltijas valstu lielākais minerālvielu ražotājs – Lietuvas rūpnīca Achema un gāzes tirdzniecības kompānija Achema Gas Trade iesniedza ES Taisnīguma tiesā sūdzību pret šogad spēkā stājušos jauno Klaipēdas SDG termināļa uzturēšanas kārtību, vēsta tv3.lt.

2018. gada oktobrī ES apstiprināja jauno valsts kompensācijas shēmu, kura tiek piešķirta valsts kontrolētajai enerģijas piegādes kompānijai Lietuvos energijos tiekimas (LET), lai tā nodrošinātu termināļa Independence darbībai nepieciešamo SDG daudzumu. Pēc šīs shēmas, sākot no 2019. gada sākuma elektroenerģijas ražotājiem nav pienākuma iegādāties daļu gāzes no LET noteiktā piegādātāja, savukārt kompānijas izmaksas, līdzīgi kā bijis iepriekš, tiek kompensētas uz tā dēvētās SDG termināļa drošības daļas rēķina.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuva iegādājās krievu SDG pie kompānijas "Novatek"

Saskaņā ar līgumu ar Equinor, Lietuvas LET turpina ik gadu iegādāties nepieciešamo SDG daudzumu – 4 kravas gadā, kuras pārdod Lietuvas, reģionālajā un pasaules tirgū. Saskaņā ar jauno modeli, pārdodamo apjomu cena netiek regulēta, tāpat netiek kompensētas gāzes līdzsvara saglabāšanas, apmaiņas un glabāšanas izmaksas, kuras kompānija šobrīd sedz no saviem ienākumiem.

Achema rūpnīcu pārvaldošās Achemos grupe valdes priekšsēdētāja vietnieks, advokāts Ģintars Baļčūns paziņoja, ka šāda shēma rada nevienlīdzīgus nosacījumus LET.

"Problēma tāda, ka Lietuvos energijos tiekimas saņem kompensāciju par SDG izdegšanu un par (pirkšanas-pārdošanas – red.) cenu starpību no Equinor iegādātās gāzes, tāpēc citi tirgus dalībnieki, tostarp Achema Gas Trade, zaudē konkurences cīņā. Pārdodot dabasgāzi siltumenerģijas ražotājiem, kur tirgus apjoms sastāda apmēram 360 miljonus kubikmetru, Lietuvos energijos tiekimas reāli var piedāvāt jebkādu cenu, jo tās starpību SDG nodevā apmaksā Achema un citi gāzes patērētāji," pateica Baļčuns.

Viņš uzsvēra, ka Achema maksā arī galveno nodevas daļu par SDG termināļa uzturēšanu.

"Gandrīz 50% kompensācijas, kuru saņem Lietuvos energijos tiekimas par to, ka piedāvā zemāku cenu, nekā Achema Gas Trade vai citi piegādātāji, reāli apmaksā Achema. Mēs uzskatām, ka tas ir absolūti negodīgi un neatbilst nekādiem konkurences nosacījumiem," paziņoja Baļčūns.

Achema - Sputnik Latvija
Lietuvas Achema samaksāja 20 miljonus par SDG termināli un tagad cieš zaudējumus

Pēc viņa sacītā, kompānijas vērsās Eiropas tiesā, jo tiek apstrīdētas ne tikai Lietuvas varasiestāžu darbības, bet arī Eiropas Komisijas lēmums, kura apstiprināja valsts palīdzības izmaiņas SDG terminālim.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Lietuvas Achema rūpnīca pērn cieta 28,9 miljonus eiro tīros zaudējumos.

Atgādināsim, Achema rūpnīca ir Lietuvas lielākais gāzes patērētājs, uz tās gulstas galvenais no Norvēģijas īrētā peldošā SDG termināļa Independence uzturēšanas slogs. Šobrīd Achema maksa par termināļa uzturēšanu sastāda apmēram 20 miljonus eiro.

Gāzes sadārdzināšanās dēļ Achema pērnā gada vasarā apturēja daļu ražošanas. Tika slēgts viens no diviem cehiem, kuri ražo amonjaku; nestrādāja daļa ceha, kurš ražo karbamīdu; tika apturēta koģenerācijas elektrostacija, kura piegādā enerģiju ražošanas vajadzībām. Cehos, kuros darbs netika apturēts, tika samazināti produkcijas ražošanas apjomi. Daļa rūpnīcas strādnieku tika aizsūtīta neapmaksātā atvaļinājumā.

Achemos grupe pārstāvji pērn vairākas reizes tikās ar Enerģētikas ministrijas pārstāvjiem sakarā ar termināļa uzturēšanas jautājumu. Varasiestādes piedāvā koncernam darījumu: ilgtermiņa SDG piegādes līguma noslēgšana apmaiņā pret tā uzturēšanas sloga samazināšanu.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuvas SDG termināls aptur darbu

Izdevumu samazināšana, pēc ministrijas apgalvotā, ir iespējama pateicoties tam, ka Lietuvas Seims atļāva Klaipēdas SDG termināļa kuģa-krātuves izpirkšanu pēc 2024. gada, kad beigsies tā īres termiņš norvēģu kompānijai Hoegh LNG. Šis lēmums ļaus sadalīt termināļa uzturēšanas izmaksas ilgstošākā laika periodā -  kuģa izpirkšanai plānots paņemt kredītu 308 miljonu eiro apmērā, daļu no šiem līdzekļiem (148 miljoni) tiks iztērēti termināla uzturēšanai. 2019. gadā plānots samazināt ikgadējās izmaksas vismaz par 23 miljoniem eiro – no 66 līdz 43 miljoniem eiro.

Joprojām Enerģijas ministrijas un Achema jautājums nav līdz galam atrisināts.

Ziņu lente
0