Prezidents Tramps mēģinās pārliecināt Igauniju uzbūvēt šķidrās dabasgāzes terminālu

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUT / ANPSašķidrinātās dabasgāzes transporta kuģis
Sašķidrinātās dabasgāzes transporta kuģis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija kļūs par vienu no Polijas 6.jūlijā sasauktā "Trīs jūru iniciatīvas" samita dalībniekiem par spīti Briselei, kurā Tramps pārdos amerikāņu gāzi.

RĪGA, 4.jūlijs — Sputnik, Aleksejs Toms. Igaunija ir pieskaitāma tām Austrumeiropas valstīm, kuras piedalīsies 6.jūlijā Varšavas samitā "Trīs jūru iniciatīva". Gaidāms, ka ASV prezidents Donalds Tramps tā laikā mēģinās pārliecināt klausītājus uzbūvēt Šķidrās dabasgāzes (ŠD) terminālus un pirkt gāzi no amerikāņiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
Vācija un Austrija kritizēja ASV jauno sankciju projektu pret Krieviju

Gaidāmā Polijas samita detaļas pagaidām nav zināmas, bet praktiski visi Eiropas izdevumi, tostarp Reuters (daži no tiem neslēpj savu ironiju) paziņo, ka Tramps mēģinās pārliecināt Austrumeiropas līderus (pluss Austrija) pirkt no amerikāņiem ŠD. Samita organizators, Polija, saņēma no amerikāņu kompānijas Cheniere Energy Inc pirmo ŠD piegādi no ASV, ko vietējās varas iestādes komentē kā augstu Varšavas politikas sasniegumu, un vienas dienas prezidenta Trampa vizīte ir šī panākuma apstiprinājums.

"Mums ir jauns panākums — Trampa vizīte. (Visi — red.) mūs apskauž dēļ tā. Briti mums brūk virsū tā dēļ, " citē Polijas prezidentu Jaroslavu Kačiņski izdevums AC News.

Trampa preteiropejiskā politika

Skeptiķi atzīmē, ka, ja visas Austrumeiropas valstis saviem zaudējumiem pēkšņi vienlaicīgi atteiktos no lētākas gāzes piegādes no "agresīvās un naidīgās" Krievijas par labu ASV šķidrajai dabasgāzei, tās nespētu segt pieprasījumu, jo šobrīd amerikāņiem strādā tikai viens ŠD eksporta termināls, Sabine Pass Luiziānas štatā. Taču vēl četri būvējami ŠD termināli būs gatavi 2018.-2020.gadā.

Европейский парламент - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straume 2": Brisele pieprasījusi mandātu pārrunām ar Maskavu

Tie paši skeptiķi uzskata, ka Donalda Trampa "gāzes gājiens" sašķels Eiropas Savienību, kura rietumu līderiem nepatīk Vašingtonas iejaukšanās Eiropas enerģētikas politikā un tās mēģinājumi aizliegt Eiropas kompānijām sadarboties ar Gazprom. Tāpat Briselei nepatīk, ka Varšava mēģina savākt sev apkārt visus austrumu šādu vai tādu ES politikas aspektu pretiniekus, izmantojot tai skaitā jaunizveidoto "Trīs jūru iniciatīvu". Eirokomisija uzskata, ka Polija pati iedzen sevi "politiskās izolācijas geto", un prezidents Tramps tai palīdz tajā.

"Viņš (Tramps — red.) nevar kārtot lietas ar atsevišķām valstīm, pārlecot pāri Eiropas Savienības galvai, " citē nenosauktu Briseles politiķi aģentūra Reuters, kurš līdz ar citiem Briseles ierēdņiem izteica šaubas par "Trīs jūru iniciatīvas" samita nozīmīgumu vienotai Eiropai.

Enerģētiskās dominēšanas politika

Tai pat laikā prezidents Donalds Tramps neatklāj savus plānus attiecībā uz Eiropas un visas pasaules enerģētiku. Reklamējot savu "enerģētiskās dominēšanas" politiku, Tramps paziņo par plāniem vienoties par ŠD pārdošanu Austrumeiropai un Āzijai. Šo plānu sāka virzīt jau viņa priekšteča Baraka Obamas administrācija, taču tas atturējās no runām par "dominēšanu".

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis devās uz Klaipēdu uz tikšanos ar pārējo Baltijas valstu vadītājiem: Lietuvas premjerministru Sauļu Skverneli un Igaunijas Ministru Kabineta vadītāju Jiri Ratasu - Sputnik Latvija
Baltijas valstu premjerministri tikās gāzes jautājumu apspriešanai

"Mēs grasāmies kļūt par eksportieri… Mēs dominēsim. Mēs eksportēsim amerikāņu enerģiju uz visiem pasaules nostūriem, visā Zemes lodē… Sākas Amerikas zelta ēra. Ticiet man, " dažas dienas atpakaļ paziņoja  tikšanās laikā Vašingtonā prezidents Tramps, raksta portāls Euractiv.

Šajā sakarā Igaunijas plāni izbūvēt savu ŠD termināli, kuru ar valdības un ES budžeta atbalstu plānots uzbūvēt Paldiskos, Briselē varētu tikt uzskatīti par "proamerikānisku" projektu un svešu ES mērķiem.    

Ziņu lente
0