Viedoklis

"Tas ir tikai sākums". Eiropā apstājas rūpnīcas

© AFP 2023 / ODD ANDERSENЗавод в Германии
Завод в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība visiem spēkiem samazinājusi enerģētisko atkarību, līdz pēkšņi noskaidrojies: rūpniecībai ļoti trūkst lētu energonesēju no Krievijas.
Cenas jau ir maksimālas, bet piegādes, kā jau Maskava parādījusi, var apsīkt kuru katru brīdi. Rūpnīcas viena pēc otras samazina apgriezienus. Par dīkstāvi uzņēmumos un nozarēm, kas īpaši cietušas Briseles jaunās enerģētiskās politikas dēļ, portālā RIA Novostistāsta Nataļja Dembinska.

Inflācijas šoks

Kopš gada sākuma energoresursu cenas ES pieaugušas par 50% un sasniegušas augstākos rādītājus 13 gadu laikā. Inflācija pārspēj rekordus. Maijā 19 eirozonas valstīs fiksēts rekords – 8,1%. Pārsvarā – uz energonesēju (39,2%, aprīlī bija 37,5%), produktu, alkohola un tabakas izstrādājumu, kā arī rūpniecības preču dēļ.
Генеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2022
Viedoklis
ANO ģenerālsekretārs ir sašutis: rietumvalstis glābjas pašas, nevis glābj klimatu
Igaunijā, Latvijā, Lietuvā rādītāji ir vēl lielāki: 20,1%, 18,5, 16,9. Lielākajās ekonomikās – Vācijā un Francijā — 8,7 un 5,8. Vācijai tas ir augstākais rādītājs pusgada beigās.
Tamlīdzīgi rādītāji ir pret Maskavu vērsto sankciju un Krievijas naftas un gāzes daļējā embargo tiešs rezultāts. Jūnijā Brisele noteica embargo naftas importam pa cauruļvadiem, taču neuzdrīkstējās atteikties no ogļūdeņražiem pilnībā. Piegādes pa jūru turpinās. Taču arī tas maksājis dārgi. Norēķinās gan patērētāji, gan rūpniecība. Eiropai pāri veļas "degvielas nabadzība".
Novērotāji konstatēja: ES ekonomika ir tuva katastrofai, pie tam inflācijas cunami patēriņa tirgos vēl tikai sākas. Par cenu tālāku pieaugumu liecina kradi augošais ražotāju tarifu indekss: 36,8% gada izteiksmē.
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2022
Latvijā
Inflācija maijā Latvijā pieaugusi līdz 16,9%
"Spiegel" uzkskata, ka Krievijas naftas daļējais embargo, ko ES ieviesa sestās sankciju pakotnes ietvaros, novedīs pie "cenu šoka", procentu likmju pieauguma, iedzīvotāju ienākumu un pirktspējas krišanās.
Pētnieciskā centra "Bruegel" direktors Guntrams Volfs izdevumam pastāstīja, ka inflācijas spiediens turpina pastiprināties un situācija tirgos pasliktināsies.

Viens pēc otra

Jau rudenī gāzes cenas sāpīgi skāra ķīmijas rūpniecību Eiropā. Norvēģijas kompānija "Yara International ASA" samazināja minerālmēslu ražošanu par 40%. Britu "CF Industries" slēdza divas rūpnīcas, vairākas ražotnes atslēdza arī vācu "BASF SE".
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2022
Latvijā
Bēdīga prognoze. Līdz gada beigām benzīna cenas vēl pieaugs
Tagad, raksta "The Wall Street Journal", viņu piemēram, seko arī citi. Vairāki uzņēmumi, kas gadu desmitiem izmantojuši Krievijas lēto naftu, apturējuši ražošanu, jo netiek galā ar augošajiem enerģijas izdevumiem. Nākas smagi strādāt, lai atrastu alternatīvu "toksiskajiem" energonesējiem. Un viss apstāsies, ja Maskava pilnībā pārtrauks gāzes piegāzes.
"Gazprom" jau aizgriezis ventili Bulgārijai, Somijai un Polijai, jo tās atteicās maksāt rubļos. Bet Krievijas daļa ES gazes importā sasniedz apmēram 40%.
Itālijas ekoloģiskās pārejas ministrs Roberto Čingolani maijā aicināja uz laiku atļaut norēķinus rubļos, kamēr "ES pūlas tikt skaidrībā ar tiesisko bāzi un sekām". Savukārt 15. jūnijā itāļu kompānija "Eni" paziņoja, ka saņēmusi no "Gazprom" paziņojumu par piegādes pārtraukšanu. Iemesli netiek atklāti.
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Nekas neliecina par ES vēlmi izdzīvot

Domino efekts

Patlaban energonesēju cenas ASV, Tuvajos Austrumos un citos reģionos ir daudz zemākas nekā Eiropā. Piemēram, gāze ES ir gandrīz trīs reizes dārgāka nekā ASV. Tāpēc Eiropas uzņēmēji nespēj izturēt konkurenci.
Jaunos apstākļus izjūt visas nozares, taču īpaši smagi klājas ķīmijas rūpniecībai. Piemēram, "OCI NV" direktors Ahmeds Elhoši informēja, ka uzņēmums samazinājis amonjaka ražošanu rūpnīcā Nīderlandē un tagad importē to no ASV, Ēģiptes un Alžīras.
Lielbritānijā slēgta rūpnīca "Ince" – viens no lielākajiem uzņēmumiem slāpekļa minerālmēslu tirgu. Tās īpašnieks "CF Fertilisers" brīdināja, ka iespējami pārtikas produktu piegādes traucējumi.
Промышленно-металлургический холдинг - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Pasaulē
Ekonomiste paskaidroja, bez kādām Krievijas precēm Rietumi neizdzīvos
Nacionālās statistikas biroja dati liecina: maijā inflācija Lielbritānijā pārspējusi 40 gadu rekordu, sasniedzot 9%. Apstrādes rūpniecības uzņēmumu federācija lēš, ka 17% britu kompāniju ierobežojuši enertoietilpīgās produkcijas ražošanu.
Cieš arī metalurgi. Kopš marta "ArcelorMittal" aptur tērauda lietuves sastrēgumstundās, kas veido apmēram trešo daļu darba laika. "Acerinox" slēgusi savu vienīgo rūpnīcu Spānijā.
Tērauda holdings "Celsa" ar galveno mītni Spānijā plāno apturēt uzņēmumu Barselonā, kura jauda sastāda 2,5 miljonus tonnu gadā.
Eiropa gatavojas gāzes normēšanai, bīstoties, ka "Putins slēgs cauruli". Pēc "Gazprom" sniegtās informācijas par piegādes apjomu samazināšanu pa "Ziemeļu straumi" gāzes cenas pārsniedza 1200 eiro par tūkstoš kubikmetriem. Eksperti prognozē, ka lielie izdevumi par elektroenerģiju spēj sagraut rūpniecību ES un nobremzēt ekonomikas izaugsmi.
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2022
Pasaulē
"Gazprom" brīdināja par ierobežotu gāzes piegādi pa "Ziemeļu straumi"
Ziņu lente
0