Viedoklis

ANO ģenerālsekretārs ir sašutis: rietumvalstis glābjas pašas, nevis glābj klimatu

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш
Генеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu pasaulē realitāte vēl aizvien ik dienas nikni cīnās ar pasakainu fantāziju pasauli.
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs, uzstājoties Austrijas vispasaules samitā (ikgadējā klimata konferencē), paziņoja, ka investīcijas fosilās degvielas izlūkošanas un ieguves darbos ir nepieļaujama un absurda politika.
Jāpiebilst, ka Gutērešs bieži mēdz uzbrukt valstīm, kas izmisīgi pūlas savilkt galus kopā sašūpotās ekonomikas apstākļos, portālā RIA Novostistāsta Sergejs Savčuks.
Maijā ģenerālsekretārs, apspriežot ANO ikgadējo atskaiti par klimata pārmaiņām, asi kritizēja visas valstis, kas audzē dabasgāzes, naftas un ogļu ieguvi vai atlikušas tā saucamo zaļo pāreju līdz labākiem laikiem. Gutērešs gaudās, ka valstis, kas oficiāli nosprauda vispārējas dekarbonizācijas mērķus līdz 2050. gadam, nevis ik gadus atvēl četrus triljonus dolāru alternatīvo enerģijas avotu ražošanai, bet gan dod priekšroku ogļūdeņražu ekspluatācijas saglabāšanai par daudz mazāku naudu. Viņa ieskatā, tāda politika ved strupceļā, un nevar būt ne runas par globālās sasilšanas apkarošanu.
Танкеры с нефтью в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2022
Viedoklis
"Likmes aug": ASV un ES izdomājušas, kā pirkt Krievijas naftu
Martā ģenerālsekretāra kungs nāca klajā ar varen odiozu runu, kurā investīcijas ogļu ieguvē un patēriņā
nosauca par bīstamu muļķību.
Šie vārdi izskanēja pašā Krievijai naidīgās histērijas karstumā, kad rietumvalstis uz kārtējo sankciju viļņa pa galvu pa kaklu metās meklēt alternatīvus energoresursu piegādātājus. Tiesa, ļoti ātri noskaidrojās, ka gribēšana ir viena lieta, bet varēšana – pavisam cita. Faktiski nav nekādu iespēju aizvietot ogles no Krievijas – trešā lielākā eksportētāja pasaulē. Austrālija, lielākais ogļu pārdevējs, fiziski nespēj aizlāpīt caurumu tirgū, turklāt ogļu ieguve valstī būtiski kritusies, kopš Ķīna atteikusies ievest ogles no Austrālijas. Nepalīdzēja ari Indonēzina. Devembrī noskaidrojās, ka ogļu krājumi elektrostacijās valstī ir kritiski mazi, un Džakarta, ilgi negudrojot, aizliedza eksportu. Vēlāk liegumu atvēla, taču piegādes apjomi nebūt nesasniedz pērnā gada rādītājus.
Toreiz Gutērešs tā satraucās, ka nosauca vadošās ekonomikas par mēnessērdzīgajiem, kuri tuvojas klimata katastrofai.
Šķiet, šajā jautājumā mēs pirmo reizi nostāsimies rietumvalstu līderu pusē.
Пенсионеры - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2022
Viedoklis
Pasaule tuvojas kritiskai robežai
ANO ir organizācija, kas nepelna ne centa, tā pastāv vienīgi uz pasaules dāsno ziedojumu rēķina un dāsni tērē svešu naudu pēc saviem ieskatiem. Tās ģenerālsekretāram ir viegli runāt un atmaskot. Pasaules ekonomika, kas pēc pēkšņā Covid-aperkota nonāca smagā nokdaunā, līdz ar militārās specoperācijas sākumu Ukrainā un sankciju karu pret Krieviju, sabruka ringā. Nokauts.
Eiropas uzņēmēji pārtrauc vai krasi samazina visdažādākās produkcijas ražošanu (no automašīnām līdz minerālmēsliem), un jau rudenī draud vismaz fantastiski cipari uz cenu zīmēm produktu plauktos, ja ne bads. Inflācija pārspēj rekordus, darba roku trūkuma dēļ daļa ražas Eiropā un Lielbritānijā paliks uz lauka. Aiz okeāna arī klājas bēdīgi. Džo Baidena antireitings spītīgi pūlas iekļūt starp rekordistiem,. Demokrātiskā partija jau gandrīz atklāti lūdz prezidentu atteikties no plāniem balotēties otrajam termiņam, jo tuvākajās starpposma vēlēšanās republikāņiem ir izredzes ar triumfu ieiet abās parlamenta palātās. Lai ko tur misters Baidens iegalvotu, Krievijas spiegiem un Putinam ar to nav nekāda sakara. Triju mēnešu laikā vienkāršie amerikāņi izdarījuši pārsteidzošus atklājumus. Piemēram, noskaidrojies, ka bez Krievijas minerālmēsliem apdraudēta ne tikai lauksaimniecības attīstība ASV, bet pat iespējas sasniegt pagājušā gada ražas rādītājus. Noskaidrojies, ka benzīns un dīzeļdegviela var maksāt pat 5 un 7 dolārus par galonu. Un tas notiek valstī, kur 332 miljoniem pilsoņu pieder 276 miljoni automašīnu, no kurām 11 miljoni ir smagās kravas mašīnas, un tās uz saviem pleciem nes iekžemes loģistikas un kravu pārvadājumu nastu.
Добыча нефти в Татарстане - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Viedoklis
Rietumi vēlas Krievijas resursus. Bez maksas
Politiķi pie nacionālo kuģu stūres pilda galveno uzdevumu – notur uz ūdens savu ekonomiku, tas savukārt ļaun nodrošinat elektorāram ierasto komforta un labklājības līmeni. Vienkāršajiem cilvēkiem – vienalga, Kostromā vai Kentuki – ir pie kājas, kas notiek pasaulē, galvenais, lai neaugtu maizes un benzīna cenas, lai mājās būtu elektrība. Šīs vienkāršās vēlmes var piepildīt tikai tad, ja stabili strādā reālais sektors, kam reāli vajadzīgi energonesēji. Vēlams, lai arī tie nebūtu dārgi.
Visiem vēl ir svaigā atmiņā notikumi ar ogļūdeņražu cenām pērn.
Ziemā un pavasarī politiķus, enerģētikus un vienkāršos cilvēkus visvairāk nodarbināja jautājums: cik augstu vēl var pacelties gāzes cenas. Martā mēs to uzzinājām. Noskaidrojās, ka agrākie rekordi – viens un divi tūkstoši – nav nemaz tik traki. Martā gāzes nākotnes darījumi Londonas biržā ICE pārsniedza trīs tūkstošus.
Nafta steidzās nopakaļ. Brent markas nafta nesen pārsniedza 125 dolāru līmeni par mucu, lai arī pirms gada 75 dolāri par barelu – tā bija laba cena. Neglāba pat ASV stratēģiskās rezerves – 640 miljoni barelu. Neglāba gaidītais pasaules ekonomikas kritums. Tirgos valdīja tāds deficīts, ka pircēji grāba visu, ko varēja dabūt, nerēķinoties ar izdevumiem.
Kāpostu ražas novākšana - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Viedoklis
Britu mediji brīdina: Krievija piespiedīs pasauli badoties
Varētu teikt, ka tas notika, ņemot vērā mēģinājumus padzīt Krieviju no ogļūdeņražu eksporta tirgiem, taču tā būtu vien daļa patiesības. Jā, Krievija ir vadošais gāzes, naftas un ogļu eksportētājs, taču visi izolācijas mēģinājumi ir izgāzušies. Piegādes pārorientējās uz austrumiem, deficīts raisīja cenu pieaugumu. Rezultātā, lēš Rietumu analītiķi, Krievija kopš specoperācijas sākuma vien uz energoresursu pārdošanas rēķina nopelnījusi vairāk nekā 90 miljardus dolāru, atliku likām sedzot izdevumus un zaudējumus.
Cilvēki, kas vismaz retumis seko ziņām, ļoti labi saprot: globālā krīze nav veigusies, vēl vairāk, tā, domājams, nav tikusi līdz savam apogejam. To aptver arī augstos kabinetos un dara visu iespējamo, lai tiktu cauri turbulencei ar minimāliem zaudējumiem.
Tas iespējams, vien ievērojot divus noteikumus: ja ir energoresursi minimālā pietiekamā daudzumā un par pieņemamu cenu. Totāla deficīta un tirgus nestabilitātes laikos atliek vien daži varianti, un to vidū pats drošākais ir atkal vest uz skatuves ierastos enerģijas avotus.
Piemēram, Ķīna, kas tagad saņem lielāku daļu ogļūdeņražu no Krievijas un iepērk SDG Singapūras un citās reģionālajās biržās, ievērojami palielinājusi ogļu patēriņu. Atsevišķi uzņēmumi palielinājuši ieguvi līdz 400%, un visa šī bagātība paredzēta ekonomikas vajadzību segšanai.
Govs - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Viedoklis
"Zaļais kurss" novedis Eiropas Savienību līdz badam
Kamēr Pekina kaļ izaugsmes plānus, Lielbritānijā domā, kā pārciest gaidāmo ziemu. Britu mediji, atsaucoties uz saviem avotiem valdībā, stāsta par valdības sarunām ar lielāko enerģētisko kompāniju EDF.
Pārrunu tēma ir pavisam vienkārša. Londona lūdz operatoru atcelt vairāku ogļu elektrostaciju ekspluatācijas pārtraukšanu, lai arī viena no tām jau nosvinējusi 56. dzimšanas dienu. No oglēm un šo senioru darba ir atkarīga gaisma un siltums gandrīz diviem miljoniem britu mājsaimniecību. Goda vārds – es runāju par Lielbritāniju, kas gadiem ilgi lepni klāstīja, ka tai pietiek ar saviem vēja ģeneratoriem Skotijā, ka ogles un nafta ir pagātnes relikts. Vēl vairāk, briti bija galvenie ekoloģiskās reformas un Eiropas piespiedu dekarbonizācijas pamatlicēji.
Mēs dzīvojam pārsteidzošā laikā: mainās ne tikai laikmeti, mainās arī vēsturiskie stereotipi. ANO un pārējās nekomerciālās struktūras var pēc sirds patikas atkārtot mantru par globālās sasilšanas apkarošanu, taču nepiekāpīgā realitāte un fizikas likumi aizvien spēcīgāk pavērsīs ekonomikas rādītāju atpakaļ, pie pārbaudītiem un uzticamiem risinājumiem, kuru vidū pagaidām nav ne fotoelektrisko paneļu, ne vēja ģeneratoru. Ogles jau ir izvilktas no sētmalas. Atlicis tikai saukt atmiņā malku.
Ugunsgrēks Kalifornijas dabas rezervātā  - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Viedoklis
ASV apsteigušas visus cīņā pret ekoloģiju
Ziņu lente
0