Viedoklis

Krievijas "lāzera signāls" Savienotajām Valstīm un NATO

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationМассированный удар по объектам инфраструктуры ИГ в Сирии
Массированный удар по объектам инфраструктуры ИГ в Сирии - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas militāro lāzeru pielietošana specoperācijā Ukrainā ir likumsakarīgs rezultāts, pie kā novedusi NATO valstu augošā un destruktīvā militārā palīdzība Kijevas marionešu režīmam.
Ar informāciju par jaunākās paaudzes lāzera kompleksu pielietošanu Maskava atgādināja par proxy-eskalācijas risku pašām ASV un to sabiedrotajiem – par iespēju acumirklī likvidēt dārgos radioelektroniskos un optiskos izlūkošanas līdzekļus gaisa un kosmosa telpā, ieskaitot Pentagona satelītus tālās orbītās, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas valdības vicepremjers Jurijs Borisvovs 18. maijā paziņoja, ka Ukrainā pielietots jaunās paaudzes militārā lāzera kompleksu "Zadira", kas spēj 5 sekunžu laikā fiziski iznīcināt (sadedzināt) pretinieka bezpilota lidaparātu 5 km attālumā. Tas ir pirmais paziņojums pasaulē par lāzera ieroča sekmīgu pielietošanu kaujas apstākļos.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Viedoklis
Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti
Vicepremjers precizēja, ka "Zadira" ražo "gandrīz sērijveidā" un Krievijas armija saņem dažādus lāzera kompleksus. Drīz vien gaidāmas sistēmas, kas radītas uz jaunu fizisko principu pamata. Tēma ir visnotaļ slepena, tomēr Jurijs Borisovs pastāstīja par kompleksa "Peresvet" jaudu, kas spēj ar lāzera impulsu apžilbināt (izsist no ierindas) visas pretinieka izlūkošanas satelītu sistēmas līdz 1500 km augstumā virs Zemes.
Iepriekš Borisovs atklāja kompleksa enerģētiskās iekārtas noslēpumu: "Mūsu kodolenerģētiķi iemācījušies koncentrēt enerģiju, kas nepieciešama pretinieka atbilstoša bruņojuma likvidācijai praktiski dažos mirkļos, dažās sekundes daļās." Domājams, lāzera "Peresvet" precīzā "optiskā tēmēkļa" lomā ir mobilais teleskops SM-890, ko izstrādāja speciālās mašīnbūves konstruktoru birojs. "Šāvienu" pārtvert nav iespējams, mērķis tiek satriekts acumirklī.
2017. gadā bruņojumā pieņemtais "Peresvet" kaujas dežūras sāka 2018. gada 1. decembrī. Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs 2019. gada nogalē, tiekoties ar ārvalstu militārajiem diplomātiem, atzīmēja, ka lāzera kompleksa dežūras organizētas "mobilo sauszemes raķešu kompleksu pozīciju rajonos ar uzdevumu piesegt to manevrus".
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
2020. gada pavasarī "Peresvet" – PGA sistēmas papildinājums – sekmīgi izmēģināts Sīrijā (amerikāņu "Tomahawk" ieslēdz pašiznīcināšanos, ja to tēmēšanas sistēmas TERCOM zaudē optisko kontaktu ar mērķi, apžilbinot ar lāzera impulsu).
Tomēr 18. maijā Jurijs Borisovs konstatēja – mūsdienīgais brīnumierocis jau ir "vakardiena". Atliek tikai minēt, kādas priekšrocības aizsardzības un drošības jomā Krievijai dāvā kompleksi uz "jaunu fizisko principu bāzes" un rītdiena.

Noslēpumainais "Zadira"

Jaunais lāzera komplekss "Zadira" tiek ražots, piegādāts armijai un sadedzina bezpilota lidaparātus 5 km attālumā. Līdz ar to varam secināt, ka tas ir mobils un kompakts izstrādājums, kas nepiesaista pretinieka (UBS un NATO) uzmanību priekšējā līnijā.
В США показали, как истребители F-15 сбрасывают ядерные бомбы - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2019
ASV nolēmušas balstīties uz kodolieročiem konfrontācijā ar Krieviju
Bez tam zināms, ka 2017. gadā Krievijas AM pasūtīja militārā kompleksa "Zadira 16" izstrādi "Krievijas federālajā kodolcentrā". Proti, izstrāde ritēja kompleksam "Peresvet" alternatīvā kursā.
Jaunā bruņojuma potenciāls un pielietojuma taktika – tas ir noslēpums aiz septiņiem zieģeļiem. Taču spārnoto raķešu un stealth lidmašīnu lielais skaits iespējamā pretinieka jūras un gaisa spēkos ļauj izteikt pieņēmumu, ka "Zadira" un tā "kolēģi" radīti ne tikai bezpilota lidaparātu likvidācijai vien, turklāt 5 kilometri nav maksimālais attālums.
Loģiski izskatās lāzera kompleksa integrācija ar nesējiem aviācijas un jūras spēkos. Saskaņā ar Krievijas AM datiem, tiek izstrādātas iespējas aprīkot ar lāzera sistēmām stratēģiskās, taktiskās un armijas aviācijas lidmašīnas aizsardzībai pret "zeme-gaiss" un "gaiss-gaiss" tipa raķetēm ar optisko paštēmēšanas sistēmu.
Atsevišķs perspektīvs virziens ir augošais Krievijas AM kosmisko aparātu grupējums – nesen orbītā nogādāts vēl viens militārais satelīts "Kosmos 2556".
Военнослужащие ВС РФ на броне бронетранспортера БТР-82А в районе пункта пропуска Вериговка-Чугуновка на российско-украинской границе - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Viedoklis
Lendlīze: desmitiem miljardu dolāru Ukrainas un ASV iznīcināšanai
Šobrīd Krievijas lāzeru ieročiem ir plašs iespēju spektrs, un rīt tam jākļūst vēl kompaktākam un spēcīgākam. Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš uzsvēra: "Tādi militārie kompleksi vairākkārt paplašina Krievijas iespējas drošības jomā, tieši vairākkārt."
Jāpiebilst, ka ASV un NATO rīcībā tādu kompleksu nav. Amerikāņi gadu desmitiem strādāja ar jūras un gaisa bāzes kaujas lāzeru projektiem, taču nesasniedza sērijveida ražošanai nepieciešamo rezultātu.
Baltais nams atsakās piegādāt Kijevas režīmam iepriekš apsolītās reaktīvās zalves uguns sistēmas M270 MLRS un M142 HIMARS ar darbības rādiusu līdz 300 km, - Vašingtona it kā bīstas no to pielietošanas pret Krievijas teritoriju un konflikta paildzināšanās. Pēdējos pāris mēnešus ASV ir izkratījušas sabiedroto noliktavas un paslepus (caur Austrumeiropas valstīm) un piešķīrušas tikai vecās padomju laiku RZUS.
Международный авиационно-космический салон МАКС-2019. День второй - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Viedoklis
Amerikāņi konstatējuši "milzīgu trūkumu" salīdzinājumā ar Krieviju un Ķīnu
Amerikāņi vienkārši bīstas no pārliekas proxy-eskalācijas Eiropas un augsti tehnoloģiska atbildes trieciena ASV un NATO teritorijā. Vai pa satelītu sistēmu, kas nodrošina Pentagonam izlūkošanu un navigāciju. Pat runas par militārās palīdzības piešķiršanu Kijevas režīmam 40 miljardu dolāru apmērā rada bažas par neatvairāmu atmaksu.
Domāju, Vašingtona un Brisele ir pareizi sapratušas Krievijas tehnoloģiski attīstīto lāzera signālu Ukrainā. Krievijas speciālā militārā operācija turpinās atbilstoši plānam, Ukrainas demilitarizācijas un denacifikācijas uzdevumi tiek risināti secīgi. Jebkuri šķēršļi tiks apņēmīgi novērsti.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Новейшая зенитная ракетная система С-500 - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Viedoklis
"Prometejs" aizsargās Krieviju pret kodoltriecienu no kosmosa
Ziņu lente
0