Viedoklis

Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasФрегат "Адмирал Горшков" успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой "Циркон"
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas armijas mūsdienīgais bruņojums dažādos aspektos pārspēj ārvalstu analogus un droši garantē valsts suverenitāti, mieru un stabilitāti Eirāzijā.
Trīsdesmit gadi pagājuši kopš PSRS sabrukuma, un mūsdienīgā Krievija ir spēcīgāka nekā potenciālais agresors, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pirms pāris dienām paziņoja, ka trīs gadu laikā Bruņojuma valsts programmas ietvaros Bruņotie spēki saņēmuši vairāk nekā 20 tūkstošus svarīgāko bruņojuma paraugu, apmēram divus miljonus tehnikas vienību. Sākusies kaujas robotu sērijveida ražošana. Pārskatāmā perspektīvā, ņemot vērā NATO militāros gatavošanās darbus starp Krievijas drošības prioritātēm ir kodolspēku augsts cīņasspējas līmenis un konvencionālā savaldīšanas potenciāla palielināšana uz zemes, jūrā, gaisā un kosmosā.
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Krievijas "Okhotnik" – salīdzinājums ar ASV, Turcijas un Izraēlas droniem
Krievijas līdera vietu mūsdienīgā bruņojuma jomā atzīst gan sabiedrotie, gan pretinieki. Krievija būtiski apsteidz tuvākos konkurentus un tādējādi mazina risku, ka "parteri" varētu sākt Trešo pasaules karu.
Krievijas jaunā Bruņojuma valsts programma periodam līdz 2033. gadam orientēta uz mūsdienu tehnoloģiju – hiperskaņas raķešu, jaudīgāku lāzeru un robotehnikas kompleksu tālāku attīstību. Desmit gadu laikā plānots tikai mākslīgajā intelektā vien ieguldīt 22 triljonus rubļus – Krievija vēlas radīt autonomas, patstāvīgi domājošas militārās sistēmas. Tādas kā "Sirius" un "Poseidon".
Izdevumi atmaksāsies. 2021. gadā Krievija noslēgusi līgumus par 10 miljardiem dolāru un tuvākajos gados apņēmusies piedāvāt starptautiskajā tirgū līdz 50 jaunus bruņojuma paraugus, pārsvarā – aviācijas tehniku un PGA sistēmas. Izskatīsim vairākus tehnoloģiskā pārākuma piemērus.

Skarbā kosmiskā "Tundra"

No Pleseckas kosmodroma 25. novembrī nesējraķete "Soyuz 2.1B" sekmīgi nogādāja aprēķinātajā orbītā Vienotās sistēmas "Tundra" militāro satelītu. Tas ir "Soyz" piektais "militārais" starts 2021. gadā.
Jaunā "Tundra" spēj izsekot starptautisko ballistisko raķešu startus no sauszemes un ūdens virsmas, noteikt ballistiskās trajektorijas parametrus, domājamos trāpījuma rajonus (tā nomaina satelītu sistēmas "Oko" aparātus, kas identificē SBR startus no ASV kontinentālās daļas). Iepriekš vēstīts, ka Krievijas orbitālo grupējumu nākamgad veidos 10 aparāti "Tundra". Tos kontrolē agrīnā raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas Centrālais komandpunkts Serpuhovā-15.
Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2020
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti
Paralēli tiek veidota mobilā supertālā PRA sistēma ar sauszemes bāzes S-550, kas paredzēta orbitālo kosmisko mērķu likvidācijai. Tās mērķu vidū ir arī amerikāņu SBR un bezpilota kuģi X-37, kas spēj uzņemt kodolieročus.
Izmēģinājumu gaitā 15. novembrī Krievijas pretraķešu šāviņš "ar juveliera precizitāti" likvidēja veco padomju satelītu aptuveni 500 km augstumā virs Zemes. Tas raisījis šoku un histēriju Pentagonā un NATO, demagoģisku apsūdzību lavīnu. "Partneri" pēkšņi aptvēra, ka aiz Krievijas nospraustās "sarkanās līnijas" var pazaudēt visus 32 GPS navigācijas satelītus uzreiz, un tad vienā rāvienā "aklas kļūs" ASV un NATO raķetes, lidmašīnas un kuģi, bruņotie spēki būs spiesti no jauna boksterēt topogrāfiskās kartes.

"Cirkon" neredzamais lidojums

Visi precīzās hiperskaņas raķetes "Cirkon" izmēģinājumi (tās ātrums pārsniedz 10 tūkstošus km/h, darbības rādiuss – virs 1000 km) no kuģa un zemūdenes 2021. gadā aizritējuši sekmīgi – mērķi jūrā un krastā likvidēti četru mēnešu laikā. Visām esošajām un perspektīvajām PGA un PRA sistēmām neredzamā un nenotveramā (unstoppable) raķete "Cirkon" nonāks Krievijas JKF 2022. gadā. Tiek izstrādāts analoģisks sauszemes bāzes raķešu komplekss.
"Cirkon" kinētiskā enerģija ir pielīdzināma kodolieročiem – ar vienu hiperskaņas raķetes (ar konvencionālo lādiņu) trāpījumu pietiks, lai likvidētu aviācijas bāzes kuģi vai lielu objektu uz sauszemes. Tai nav analogu visā pasaulē. Neskatoties uz milzīgajiem izdevumiem hiperskaņas bruņojuma jomā, ASV atpaliek no Krievijas par vairākiem gadiem – viņu prototipi nelido.
Атомный ракетный подводный крейсер стратегического назначения Юрий Долгорукий в Кольском заливе  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
Viedoklis
Gada rezultāti Krievijas Jūras kara flotē: "cirkonizācija" un 40 jauni kuģi

"Terminator" un "Armata" sarūgtina "partnerus"

Pirmās deviņas tanku atbalsta mašīnas (TAM) "Terminator" novembrī tiek izvērstas Centrālā kara apgabala 90. gvardes tanku divīzijā, un tās ir sliktas ziņas Pentagonā un NATO.
Uz tanka T-72 bāzes izstrādātā daudzfunkcionālā "Terminator", kuras projektā ņemta vērā Sīrijā gūtā pieredze, ir veikla un labi aizsargāta kāpurķēžu mašīna ar spēcīgu bruņojumu un mūsdienīgu apšaudes kontroles sistēmu. Tā spēj līdz 6 km attālumā apšaudīt tankus un kājnieku kaujas mašīnas, cīnīties ar pretinieka helikopteriem un zemu lidojošām lidmašīnām (bezpilota lidaparātiem). "Terminator" rīcībā ir prettanku raķešu komplekss "Ataka T" ar četrām raķetēm, divi 30 mm automātiskie lielgabali 2A42, divi granātmetēji AG-17D un sapārotais 7,62 mm ložmetējs. Ekipāža – 5 cilvēki.
Vienlaikus Krievijas Aizsardzības ministrija pastāstīja, ka tanks T-14 "Armata" nonācis valsts izmēģinājumu finiša taisnē, ieskaitot reālu karadarbību Sīrijā. Tā nonāks BS nākamgad. Iepriekš armija saņēma izmēģinājuma partiju – 20 tankus T-14.
Speciālisti uzskata, ka "Armata" ir par 30% efektīvāks un dzīvotspējīgāks nekā domājamā pretinieka tanki. 125 mm lielgabalu apšaudes spēks pārspēj visus esošos tanku ieročus (ieskaitot "Leopard 1A6" 120 mm sistēmu), nodrošina šaušanas ātrumu līdz 12 šāvieniem minūtē (kustībā). Optika ļauj fiksēt mērķus līdz 5 km attālumā dienā un līdz 3,5 km – naktī. 48 tonnas smagais tanks spēj sasniegt līdz 90 km/h ātrumu. Spēkiekārta – 1500 zirgspēku dīzeļa dzinējs ar vairāk nekā 2000 stundu resursu.
Выставка оборонной промышленности IDEX-2021 в Абу-Даби - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Viedoklis
Krievija piedāvā interesantus jaunumus bruņojuma izstādē Abū Dabī
Ekipāža (trīs cilvēki) atrodas bruņotā kapsulā. Šis risinājums ļauj tankistiem izdzīvot pēc tieša trāpījuma tornītī ar lielāko daļu mūsdienu un perspektīvo prettanku šāviņu un pat pēc munīcijas aizdegšanās (40 lādiņi atsevišķi izvietotā pielādēšanas automātā). Perspektīvā "Armata" iegūs tālvadības funkcijas un kļūs par robotizētu cīņas kompleksu. Krievijas armijai vajadzīgi 2300 tanki T-14. mūsdienīgie tehnoloģiskie risinājumi nodrošinās "Armata" militāro pārspēku līdz XXI gadsimta vidum (vismaz). Analogu pasaulē nav.

"Orion" un "Altius" izrāviens

Krievijas spēku rīcībā ir vairāk nekā 2000 bezpilota lidaparāti, un līdz 2021. gada beigām AM saņems vēl 18 trieciena dronus.
"Orion" ir Krievijas pirmais elitārās MALE klases (Medium-altitude long-endurance) izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāts. Pacelšanās masa – 1 tonna, militārā krava – 200 kg, ātrums – līdz 200 km/h. Lidojuma laiks bez nosēšanās – vairāk nekā 24 stundas. Aparāts spēj izmantot satelīta sakaru sistēmu (vadība – no jebkura planētas punkta), pielietot jebkādu bruņojumu – koriģējamās bumbas, raķetes ar lāzera tēmēšanas sistēmu, dienā un naktī, jebkādos meteoroloģiskajos apstākļos (gan Sahārā, gan Arktikā). "Orions" sekmīgi pārvarējis ugunskristības Sīrijā. To vēlas iegādāties vairāk nekā 15 valstis. "Orion" tiek uzskatīts par vienu no uzticamākajiem droniem pasaulē savā klasē. Mākslīgā intelekta sistēmas integrācija nodrošinās "Orion" un citu dronu pakāpenisku autonomiju.
Jāpiezīmē, ka "Orion" nav nejaušs panākums. Izstādē "Dubai Airshow 2021" Krievija nodemonstrēja virkni liela izmēra efektīvus dronus "Sirius", "Gelios RLD", "Grom". Vidēja termiņa perspektīvā Krievija apņēmusies ar saviem izlūkošanas un trieciena droniem ieņemt līdz 10% pasaules bruņojuma tirgus.
Uz "Orion" bāzes izstrādātais spēcīgākais "Sirius" (pacelšanās masa – līdz 5 tonnas) spēj bez nosēšanās noturēties gaisā līdz 40 stundas un pārvarēt 10 tūkstošus kilometru. To būs iespējams vadīt ar satelīta palīdzību, un drons varēs mijiedarboties ar pilotējamiem lidaparātiem.
Военнослужащие в автомобиле комплекса РЭБ Дзюдоист - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Viedoklis
ASV atzīst, ka atpaliek no Krievijas radioelektroniskās cīņas līdzekļu jomā
Krievijā izstrādātais smagais izlūkošnas un trieciena drons "Altius RU", kas pārspējis amerikāņu (MQ-9 Reaper) no lietderīgās kravas masas un lidojuma laika (līdz 76 stundas) un citos aspektos. Piemēram, "Altius" ir maz pamanāms RLS un spēj patstāvīgi pieņemt lēmumus, pat par mērķa apšaudi. 2022. gadā Krievijas GKS saņems 18 jaunos "Altius", vēlāk – vēl 50 tādas mašīnas.
Protams, šis īsais pārskats neatspogļo Krievijas armijas bruņojuma modernizāciju visā pilnībā. "Aiz kadra" palikusi liela daļa intriģējošu jaunumu – ZRS S-550, kaujas lāzeru "Peresvet", piektās paaudzes lidmašīnu Su-57, trieciena bezpilota lidaparātu "Okhotnik", daudzfunkcionālās un stratēģiskās zemūdenes... Par tām parunāsim nākamreiz.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0