ASV nolēmušas balstīties uz kodolieročiem konfrontācijā ar Krieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltā nama pārstāvis informējis, ka ASV balstās uz kodolarsenālu jautājumā par Krievijas un Ķīnas "savaldīšanu".

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Savienotās Valstis iecerējušas vairāk paļauties uz "kodolsavaldīšanu", nevis pretraķešu aizsardzības globālās sistēmas attīstību konfrontācijā ar Krieviju un Ķīnu, žurnālistiem pavēstīja Baltā nama pārstāvis, informē RIA Novosti.

Administrācijas pārstāvis atklāja, ka Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps ceturtdien Pentagonā sniegs pretraķešu aizsardzībai veltītu ziņojumu. Iepriekšējais ASV administrācijas dokuments šajā jomā tika publicēts 2010. gadā.

Работа реактивной бомбометной установки РБУ 6000 на малом противолодочном корабле Балтийского флота Кабардино Балкария - Sputnik Latvija
Kurš kuru: ASV raksta NATO un Krievijas kara scenāriju Baltijas teritorijā

"Kas attiecas uz Krieviju un Ķīnu, tām ir ļoti liels un mūsdienīgs (raķešu bruņojuma – red.) arsenāls. Mēs paļaujamies uz savaldīšanu, lai apturētu Krieviju un Ķīnu šajā jomā," – ierēdnis skaidroja žurnālistiem.

Taujāts, vai runa ir par kodolsavaldīšanu, vai savaldīšanu ar PRA globālās sistēmas paplašināšanas metodi, ierēdnis atbildēja, ka "ASV vēl joprojām paļaujas uz kodolsavaldīšanu".

Atbildot uz jautājumu par Krievijas un Ķīnas iespējamām bažām sakarā ar ASV politiku PRA aspektā, Baltā nama pārstāvis norādīja, ka Tramps cer mazināt šīs bažas, veidojot labas attiecības ar minēto valstu līderiem.

"Mūsu militārās iespējas pieder pie aizsardzības sfēras. ASV ir ļoti pārskatāmas savas PRA attīstības jomā, jautājumā par to, no kā tai jāpasargā. Mūsu PRA ir vērsta pret draudiem no atstumto valstu puses," – apgalvoja Baltā nama pārstāvis.

Viņš pavēstīja, ka prezidenta ziņojumā tiks minēts arī ASV domājamo pretinieku lielais potenciāls raķešu jomā, tiks pieminēti arī "hiperskaņas draudi". Pie tam viņš atzīmēja, ka ziņojumā tiks pievērsta īpaša uzmanība pārtveršanas sistēmu izvietošanai kosmosā, kā arī pavadoņiem ar lāzera iekārtām.

ASV izstāšanās no PRA un plāni atteikties no INF līguma

Jau 2002. gadā ASV atteicās no līguma ar Krieviju par pretraķešu aizsardzību. Kopš tā laika ASV veido globālās PRA sistēmu, tostarp arī Krievijas robežu tuvumā – Polijā un Rumānijā, kā arī attīsta sistēmas elementus jūrā.

Atbildei Krievija sākusi izstrādāt bruņojuma sistēmas, kas padara gandrīz bezjēdzīgu jebkādu PRA sistēmu. 2018. gada 1. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā vēstījumā Federālajai sapulcei pastāstīja par jaunāko stratēģisko bruņojumu, tostarp arī par hiperskaņas kompleksiem "Kinžal", "Avangard", "Burevestnik", kaujas lāzeru "Peresvet" un bezpilota zemūdens aparātu ar kodolenerģijas dzinēju "Poseidon".

Krievijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
ASV gatavojas karam, ANO Ģenerālasamblejas sēdē paziņoja Krievijas diplomāts

Trešdien, 16. janvārī ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma un starptautiskās drošības lietās Andrea Tompsone apstiprināja, ka 2. februārī Savienotās valstis apturēs savu saistību izpildi, ko paredz Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju. Viņa piebilda, ka Krievijai būs seši mēneši, pirms ASV galīgi lauzīs minēto līgumu.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs informēja, ka tikšanās laikā Ženēvā, kas bija veltīta līgumam INF, Maskava informēja ASV par gatavību veikt pārskatāmu darbu ar raķeti 9М729, kuras likvidāciju cenšas panākt Vašingtona, ar noteikumu, ja Savienotās Valstis nodrošinās savstarpēju atklātību. Politiķis uzsvēra, ka ASV nebija gatavas konkrētai sarunai šajā jautājumā un apspriedē centās pārrunāt tikai jautājumu par raķeti 9М729.

Ziņu lente
0