Viedoklis

"Zinām visu par krieviem". Kā Rietumu izlūki palīdz Ukrainas armijai

© AP Photo / Czarek SokolowskiАмериканские военнослужащие во время учений НАТО в Польше
Американские военнослужащие во время учений НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiskais, diplomātiskais un ekonomiskais spiediens pret Maskavu, bruņojuma un militārās tehnikas piegādes – NATO valstis turpina demonstratīvi palīdzēt Ukrainai.
Taču aiz kadra paliek cita veida atbalsts: kopš paša konflikta sākuma Rietumu specdienesti nepārtraukti apgādā Kijevu ar izlūkošanas datiem. Kas kļūst zināms ukraiņu kaujiniekiem? Par to RIA Novostistāsta Andrejs Kocs.

Kosmiskās "acis"

Jau 2014. gadā amerikāņi sāka nodot Ukrainai satelītu uzņēmumus no Donbasa un pierobežas apgabaliem. Sākumā saglabāja vismaz pieklājības vīziju – nodzēsa Krievijas militāros objektus un samazināja attēla asumu. Kanāda piešķīra Ukrainas armijai ierobežotu piekļuvi satelītam RADARSAT-2. Savukārt 2015. gada Ukrainas Valsts kosmiskā aģentūra noslēdza līgumu ar Eiropas kompāniju "Airbus Defense and Space" par aparātu "Pleiades-1" un "Pleiades-2" sniegto datu izmantošanu.
Солдаты ВСУ на бронетранспортере в окрестностях Киева, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Viedoklis
"Krieviem tur jāiestrēgst." Kā ASV uzkarsē konfliktu Ukrainā
Astoņus gadus, kamēr Donbasā turpinājās karš, tas nebija īpaši svarīgi. Bruņotā konflikta pozīciju raksturs nozīmēja, ka operatīvā situācija krasi nemainās. Taču tagad visas maskas ir nomestas. Izlūkošanas datus no orbītas Kijeva saņem ik dienas, faktiski – reālā laika režīmā.
NATO pat neslēpj, ka viņu aparāti pastāvīgi karājas virs karadarbības zonas. Pentagona oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs jau dažas stundas pēc ugunsgrēka izcelšanās uz raķešu kreisera "Moskva" klāja paziņoja, ka resoram jau esot grimstošā kuģa uzņēmumi.
© Sputnik / Виталий АньковGvardes raķešu kreiseris "Moskva"
Гвардейский ракетный крейсер Москва  - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Gvardes raķešu kreiseris "Moskva"
Aprīļa sākumā ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins publiski atzina: izlūkošanas dati patiešam tiek nodoti Ukrainai. viņš norādīja, ka Pentagons sniedz informāciju Kijevai, lai "palīdzētu UBS uzbrukt pretinieka spēkiem Donbasā".
Neatpaliek arī privātie uzņēmēji. ASV kompānija "Space X" nosutījusi Ukrainai vairak nekā piecus tūkstošus satelītu interneta Starlink termināļus – ātrai izlūkošanas informācijas apmaiņai.
Saņemtos datus ukraiņi var izmantot, piemēram, plānojot uzbrukumus Krieivjas apdzīvotajām vietām.

Slēgtas debesis

"Krievijas pierobežas rajoni, tāpat kā Donbass, arī tiek pastāvīgi novēroti no orbītas, - atzīmēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Rietumi regulāri informē Ukrainu par mūsu spēku izvietojumu: kurp pārvietojas, kur uzbrūk vai aizsargājas. Turklāt NATO nodod UBS informāciju par radiotehnisko līdzekļu darbu saskarsmes līnijas tiešā tuvumā. It īpaši – par radioelektroniskās cīņas kompleksiem, kas slāpē ukraiņu bezpilota lidaparātus. Rietumu speciālisti nosprauž arī uzbrukumu mērķus."
CC BY 2.0 / aamanatullah / Global HawkAmerikāņu stratēģiskais izlūkošanas bezpilota lidaparāts RQ-4 Global Hawk
Американский стратегический разведывательный БПЛА RQ-4 Global Hawk - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Amerikāņu stratēģiskais izlūkošanas bezpilota lidaparāts RQ-4 Global Hawk
Eksperts atgādināja, ka patlaban Rietumu karavīru galvenais informācijas avots ir tālvadības Zemes zondēšanas satelīti. Pirms Krievijas speciālās operācijas sākuma gar militārās saskarsmes līniju Donbasā pastāvīgi kursēja amerikāņu bezpilota lidaparāti, arī smagie stratēģiskie droni RQ-4 Global Hawk. Savukārt Krimas krastu un Ukrainas gaisa telpu regulāri aplidoja NATO spiegi - U-2S Dragon Lady, RC-135W Rivet Joit un P-8A Poseidon.
Nav grūti izprast, kādi bija to mērķi. Aizsardzības ministrijā uzsvēra: Ukraina marta sākumā plānoja ar varu atgūt nekontrolētos Donbasa rajonus. Šādu soli spert Kijevu mudināja rietumvalstis, kas nodeva Ukrainas armijai Doņeckas, Luganskas un Krievijas armiju pozīciju koordinātas, armijas vienību, PGA līdzekļu dislokācijas vietas, lauka nocietinājumu kartes. Taču tagad debesis karadarbības zonā kontrolē Krievija. Un diezin vai NATO uzdrīkstēsies riskēt ar pilotu dzīvībām un dārgo tehniku.
Военнослужащие США и П/ольши перед началом совместных учений войск НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
"Neredzēta agresija". Ko Vašingtona un Brisele iecerējušas Eiropā

Pretinieka pieredze

Lietā tiek likta arī NATO sauszemes infrastruktūra. Piemēram, Polijas aerodromā netālu no Žešuvas pilsētas, 70 km no austrumu robežas izvērsti amerikāņu zenītraķešu kompleksi "Patriot". Tie apsargā svarīgo kravu pieņemšanas punktu, no kura tālāk dodas bruņojuma konvoji, un uzrauga Rietumukrainas gaisa telpu.
© United States government work / The White House / Adam Schultz ASV prezidents Džo Baidens tiekas ar ASV 82. desanta divīzijas karavīriem Polijā
Президент США Джо Байден во время встречи с военнослужащими 82-й американской десантной дивизии в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
ASV prezidents Džo Baidens tiekas ar ASV 82. desanta divīzijas karavīriem Polijā
Radiolokācijas staciju AN/MPQ-65 mērķu fiksācijas attālums – līdz 180 km. Tās var pārskatīt visa Ļvovas apgabala debesis un vienlaikus informēt Ukrainas Ģenerālštābu par Krievijas spārnoto raķešu tuvošanos militārās infrastruktūras objektem.
Rietumu speciālisti strādā arī karadarbīas zonā. Labi zināms, ka Ukrainas armijā karo ārzemnieki – gan algotņi, gan armijas speciālisti. Doņecka un Luganska informē, ka viņi pilda amerikāņu ražoto kontrbateriju cīņas radaru operatoru funkcijas, palīdzot ukraiņiem fiksēt Krievijas artilērijas pozīcijas.
Nesen britu mediji vēstīja, ka Ļvovā ieradušies apmēram divi desmiti elitārās speciālo uzdevumu vienības SAS karavīri, kuru specialitāte ir dziļā izlūkošana. Iespējama viņu tieša dalība karadarbībā.
Уничтоженная военная техника Вооруженных сил Украины в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Viedoklis
Rietumu sabiedrību gatavo karam. Trešajam pasaules karam
Jāpatur prātā svarīgs fakts: NATO valstis nepalīdz Ukrainai ar militārajām piegādēm un izlūkošanas informāciju savas lielās cilvēkmīlestības dēļ. Novērojot Krievijas bruņoto spēku darbības, taktiku, bruņojuma pielietojuma īpatnības, priekšrocības un vājās puses, ģenerāļi Briselē un Vašingtonā rūpīgi analizē, kā karo iespējamais pretinieks. Nav ne mazāko šaubu: saskaņā ar viņu slēdzieniem tiks sagatavoti desmitiem mācību grāmatu Rietumu kara skolām un akadēmijām
Ziņu lente
0