Pasaulē

Pentagons paskaidroja, kāpēc karavīrus nesoda par upuriem civiliedzīvotāju vidū

© MANDEL NGAN / AFPОфициальный представитель Государственного департамента США Джон Кирби
Официальный представитель Государственного департамента США Джон Кирби - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Aizsardzības ministrija skaidroja: karavīri neesot pārkāpuši kara likumus ar noziedzīgiem nodomiem laikā, kad, piemēram, raķešu apšaudēs gājuši bojā civiliedzivotāji.
RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Pentagons paskaidroja, kāpēc ASV nesoda savus karavitus par upuriem civiliedzīvotāju vidū raķešu apšaudes rezultātā: ļauna nodoma trūkums un darbības saskaņā ar kara likumiem, paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kirbijs.
"Nav konstatēts, ka kāds būtu ar noziedzīgiem nodomiem pārkāpis kara likumus. Komandieri uz vietas pieņēma tobrīd labākos lēmumus pret ļoti agresīvajiem ISIS* spēkiem, balstoties uz esošās informācijas," Kirbija teikto citēja RIA Novosti.
NATO bombardēsānas sekas Serbijā 1999. gadā - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
NATO "netīrā" pagātne draud ar katastrofu visai Eiropai
Žurnālistu jautājumi bija saistīti ar resora atskaiti par izmeklēšanu – tika izvērtēts ASV trieciens Sīrijā 2019. gadā, kura rezultātā gāja bojā mierīgie iedzīvotāji. Žurnālisti pavaicāja Kirbijam, kāpēc Pentagons nekad nevienu nesoda saskaņā ar tamlīdzīgas izmeklēšanas rezultātiem. Kirbijs atklāja, ka incidentu izmeklējis ar operāciju nesaistīts cilvēks, tāpēc AM droši balstās uz viņa slēdzieniem. Viņš norādīja: izmeklēšanā nav noskaidrojies, ka karavīri būtu rīkojušies ļaunprātīgi.
"Mēs publiski runājam par upuriem civiliedzīvotāju vidū – jūs neko tādu neieraudzīsiet no Krievijas Aizsardzības ministrijqas puses. Mēs par to atbildam, laižam klajā slepenotās atskaites svarīgākās atslepenotās nostādnes. Protams, mēs to uztveram nopietni," apgalvoja Kirbijs.
"Kas attiecas uz atbildību – tas ir karš, tā ir kauja," atzīmēja Pentagona preses sekretārs.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Viedoklis
"Viņi ir kara noziedznieki". Ko elitārie amerikāņu kareivji sastrādājuši Sīrijā
Kirbijs skaidroja, ka atbildība būtu iestājusies, ja izdotos pierādīt kara likumu pārkāpumus no amerikāņu karavīru puses. Viņš apgalvoja, ka ASV to vērtējot ļoti nopietni, "atšķirībā no Krievijas". "Vai vajag saukt pie atbildības tos, kuri vienkārši izpilda savu misiju saskaņā ar kara likumiem. Man šķiet, pietiekami skaidrs standarts," secināja Kirbijs.
* Krievijā un citās pasaules valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0