Viedoklis

"Viņi ir kara noziedznieki". Ko elitārie amerikāņu kareivji sastrādājuši Sīrijā

ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sistemātiski meli komandieriem, simtiem noslepkavotu civiliedzīvotāju un absolūta patvaļa – ASV armijas elitārā speciālo uzdevumu vienība "Delta" iekūlusies pamatīgā skandālā.
Vienības kareivji strādāja slepenajā grupā "Talon Anvil", kas no 2014. līdz 2019. gadam notēmēja bezpilota lidaparātus pa mērķiem Sīrijā. Formāli cīnījās ar ISIS*. Taču biežāk dzīvības zaudēja civilie. Par amerikāņu "darbiem" Tuvajos Austrumos portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Neatbilstoša āriene

Šorti, T-krekli, sandales, noteikumiem neatbilstošas bārdas, viens otru uzrunāja vārdā – par kareivju piederību pie speciālo uzdevumu vienības liecināja vienīgi fiziskā forma. Viņu cīņas lauks nav ne ierakumi, ne pilsētu gruveši, bet gan slepeni dzīvokļi Erbilā (Irāka) un Sīrijas ziemeļos. "Talon Anvil" speciālisti, meklējot ISIS* kaujiniekus, saņēma un analizēja milzīgu informācijas masīvu no sabiedroto spēkiem, pētīja radiogrammu un satelītu izlūkošanas aparatūras saņemtos datus. Tiklīdz mērķis bija atrasts, pret to vērsa vienu vai vairākus trieciena bezpilota lidaparātus Predator un Reaper, stāsta The New York Times. Strādāja caurām diennaktīm – trijās maiņās. Grupā – ne vairāk kā 20 cilvēki. Pieticīgākās aplēses rāda, ka piecu gadu laikā viņi gāzuši pār pretinieka galvām 112 tūkstošus raķešu un bumbu. Grupu saformēja 2014. gadā pēc ASV iejaukšanās pilsoņu karā Sīrijā operācijas "Inherent Resolve" gaitā. Vispirms "Talon Anvil" kaujinieki bija stingri pakļauti armijas komandieriem un saskaņoja katru aviācijas triecienu. Tas viņiem "saistīja rokas", dronu efektivitāte bija viduvēja: 74% gadījumu droni atgriezās bāzē ar pilnu munīcijas komplektu.
Передовые позиции сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Politika
Krievijas ĀM: ASV un ES jau iepriekš pasludina vēlēšanas Sīrijā par neleģitīmām
Ģenerālis Stīvens Taunsends, operācijas komandieris no 2016. gada, atļāva "Talon Anvil" komandieriem pašiem pieņemt lēmumu par triecienu. Savukārt tie deleģēja tiesības maiņas vecākajiem dežurantiem. Galu galā izvēli "uzbrukt vai neuzbrukt" uzticēja pirmās klases seržantiem un meistarseržantiem.
NYT avoti vēsta, ka daudziem Pentagonā tas nepatika. Patiešām, pastāv atšķirība, ja pavēli par drona palaišanu dod virsnieks ar atbilstošu pieredzi un ziņām par notikumiem visā pilnībā, vai speciālo uzdevumu kareivis, kurš pieradis vispirms šaut, pēc tam – uzdot jautājumus.

"Aizsardzības" trieciens

Drīz vien Pentagona bažas apstiprināsies. Speciālo uzdevumu kareivji, kam tagad rokas bija vaļā, vairs nevaldījās, un triecieni bija bieži un regulāri. Viņi nospļāvās par drošības prasībām, ne vienmēr rūpīgi pārbaudīja izlūkošanas datus par kolonnām, mīnētām mašīnām un kaujinieku komandcentriem. Rezultātā – masveida upuri civiliedzīvotāju vidū. Amerikāņi atzīst: no 2016. līdz 2019. gadam aviācijas triecienos Sīrijā gāja bojā desmitkārt vairāk mierīgo iedzīvotāju nekā šajā pašā periodā Afganistānā.
Alepo iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Pasaulē
Mediji vēsta: Pentagons melojis par Sīrijā bojā gājušo civiliedzīvotāju skaitu
Grupa atklāti ignorēja vietējo iedzīvotāju aizsardzības noteikumus. Reglaments paredz, ka uzbrukums iespējams, kad izlūki būs pārliecināti: trieciena zonā nav civiliedzīvotāju. Droni spiesti vairākas stundas riņķot debesīs, līdz operators būs pārliecināts, ka mērķis ir terorists. Toties trieciens aizsardzības mērķiem nav īpaši jāsaskaņo, to īsteno īsā laikā. Elitārie kareivji ātri vien attapa, kas darāms: no 2017. gada dronus pielietoja tikai "pašaizsardzībai", pat ja objekts atradās desmitiem kilometru attālumā no sabiedroto spēkiem.
Vēriens, ar kādu apšaudīja visus no vietas, satrauca pat CIP. Izlūkdienesta speciālisti ne vienu vien reizi ziņoja komandieriem par "Talon Anvil" apšaubāmo taktiku. Taču gaisa operāciju komandieri nereaģēja.
"Grupa strādāja efektīvi, un uz "blakus zaudējumiem" Pentagons pievēra acis," atzīmēja NYT avots.

Pierādījumi

Saņemti desmitiem ziņu par civiliedzīvotāju bojāeju "Talon Arvil" darbību rezultātā. Piemēram, 2016. gadā dronam norādīja mērķi – trīs vīriešus, kuri strādāja olīvkoku birzī netālu no Manbidžas. Rokās – brezenta maisi, nekādu ieroču. Tomēr operatoram viņi šķita draudīgi. Pavēle – likvidēt. 2017. gada martā amerikāņu droni sabumboja pārceltuvi pāri Eifratai, pa ko civiliedzīvotāji bēga no ielenktās Rakas. Gāja bojā vismaz 30 cilvēki.
2018. gadā "Talon Anvil" apšaudīja ēku lauku pilsētiņā Karamā, kur esot slēpušies kaujinieku komandieri. Ilgi neizdevās precizēt konkrēto ēku. Un speciālo uzdevumu vienība nolēma šaut "uz dullo". Protams, bumba nenokrita, kur vajadzētu: gāja bojā 23 civilie, arī sievietes un bērni, vēl 30 tika ievainoti. Šis fakts kļuvis zināms tikai nesen.
Ситуация в Афганистане после смены власти - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Pasaulē
Nosauktas sešas valstis, no kurām var sākties trešais pasaules karš
Svarīgi, ka visi pierādījumi, kas nepieciešami vainīgo saukšanai pie atbildības, vēl ilgus gadus glabāsies Pentagona serveros ar zīmogu "pilnīgi slepeni". Ja arī reiz sāksies mierīgo iedzīvotāju slepkavību izmeklēšana, līdz tam paies vēl ilgs laiks.
Vēl vairāk, "Talon Arvil" speciālisti gaišredzīgi parūpējušies par sevi: NYT avots apgalvoja, ka daudzi video ieraksti fiksējuši, kā dronu operatori ar nodomu novērš dronu kameras no mērķiem pirms raķešu palaišanas.

Sīrijas "Drēzdene"

Par īstu "Talon Arvil" slavas brīdi kļuva ISIS* "galvaspilsētas" aplenkums. Saskaņā ar operatīvo darbinieku datiem amerikāņu lidmašīnas turpināja uzlidojumus Rakai no 2017. gada 6. jūnija līdz 17. oktobrim. Visbeidzot ASV vadītā koalīcija paziņoja, ka pilsēta ir ieņemta. Par uzlidojumu intensitāti un neizvēlīgumu var spriest pēc Krievijas kara korespondentu reportāžām, - viņi iekļuva Rakā neilgi pirms tās atbrīvošanas. Bumbas sprāga pat dzīvojamo kvartālu centrā. Amerikāņi pat nekautrīgi izmantoja baltā fosfora lādiņus, ko starptautiskās konvencijas aizliedz.
Mēnešiem ilgajos uzlidojumos Raka pārvērtās par gruvešiem. ANO oficiālais pārstāvis Sīrijā Jans Egelans 2018. gada aprīlī atzina: postījumi ir daudz nopietnāki, nekā Alepo un Homsā, ko atbrīvoja Sīrijas valdības spēki ar Krievijas GKS atbalstu. ANO misijas dati liecina, ka sapostīti vai iznīcināti 70% ēku.
Горящая нефтяная скважина в Каяра к югу от Мосула, Ирак - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Viedoklis
"Civilos netaupīt": kā ASV karavīri apietas ar mierīgajiem iedzīvotājiem
Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs to salīdzināja ar britu un amerikāņu gaisa armādu uzlidojumiem Drēzdenei 1945. gadā. Situāciju vēl ļaunāku padara tas, ka humanitārajām organizācijām ir grūti strādāt pilsētā: daudzi rajoni vēl aizvien guļ gruvešos, vairākas ielas ir mīnētas. Vēl aizvien nav izdevies noteikt precīzu upuru skaitu.
Diezin vai tas īpaši satrauc amerikāņus. Nesen sniedza ziņas par drona uzbrukuma izmeklēšanas rezultātiem. Trieciens pa civilo mašīnu notika Kabulā 29. augustā – traģēdijā neviens nav vainīgs. Toreiz, starp citu, gāja bojā desmit cilvēki. Militārist apgalvoja, ka mērķis esot bijis terorists. Patiesībā mašīnā bija civilie ar bērniem. Taču Pentagons tradicionālo nolēma neuzņemties atbildību par "blakus zaudējumiem".
*Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0