Viedoklis

Krievijas "Terminatori" paātrina Ukrainas demilitarizāciju

© Фотохост-агентство / Pāriet pie mediju bankasВоенный парад в ознаменование 75-летия Победы
Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tanku atbalsta mašīnas "Terminator" ļauj palielināt bruņoto spēku trieciena potenciālu un uzbrukuma dinamiku, apspiest Ukrainas armijas pretuzbrukumus Donbasā un citos virzienos.
Krievija speciālās operācijas ietvaros Ukrainas demilitarizācijas un denacifikācijas paātrināšanai sākusi pielietot tanku atbalsta mašīnas (TAM) "Terminator".
Ukrainas armijas vienības Lisičanskas-Severodoņeckas aglomerācijas rajonā jau iepazinušās ar šo "uzpumpēto bruņumašīnu". "Terminator" operatīvi "demontēja" pretinieka pozīcijas, ilgtermiņa apšaudes punktus un blindāžas, likvidēja vairākas prettanku vienības ar Rietumos ražotiem kompleksiem, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Intensīvas kaujas Eiropas karadarbības teātrī, kuru ietvaros tiek pielietots plašs NATO ražoto pārnēsājamo raķešu kompleksu sortiments, sekmēs bruņojuma pilnveidošanu, uzlabos TAM pielietojuma taktiku un algoritmus Krievijas armijas mobilo tanku grupu sastāvā.
Самолеты Су-25 и Су-24 авиагруппы ВКС РФ перед боевым вылетом в рамках специальной военной операции - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Viedoklis
Knipis NATO pa degunu: Čūsku salas noslēpumi
Iepriekš izspēlēta TAM ekspluatācija kopā ar tankiem uzbrukumā un aizsardzībā, pārgājienā, kā arī dežurējošā apšaudes līdzekļa statusā apsardzes vienībā.
"Terminator" pieņemti bruņojumā 2018. gadā, sekmīgi izturējuši izmēģinājumus Sīrijā un aktīvi iekļauti armijas vienībās 2021. gadā.
Kopīgajās mācībās "Rietumi 2021" Baltkrievijā TAM strādāja Rietumu kara apgabala 1. gvardes tanku armijas vienībās – vienotā izlūkošanas un trieciena kontūrā ar pretgaisa aizsardzības līdzekļiem un operatīvajiem bezpilota lidaparātiem "Inohodets" un "Forpost". Tas liecina, ka mašīna integrēta taktiskā posma vadības sistēmā ("tīklcentriskā kara" koncepcijas īstenošana).
"Terminator" izstrādāts atbilstoši kauju pieredzei uz tanka T-72 bāzes (pirmā modifikācija – T-90). Tā ir manevrētspējīga, daudzfunkcionāla, teicami aizsargāta atbalsta mašīna, spēcīgi bruņota un nodrošināta ar mūsdienīgu vadības sistēmu.
Дым над заводом Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
Krievijas uzbrukuma īpatnības Donbasā un Zaporožjē
TAM paredzēta tanku T-72, T-80, T-90, T-14 aizsardzībai, proti, bruņutehnikas, zemu lidojošu lidmašīnu, helikopteru un bezpilota lidaparātu, pretinieka prettanku līdzekļu un vienību intensīvai likvidācijai.
"Terminator" spēj palaist pret Ukrainas bruņutehniku kompleksa "Ataka" vadāmās raķetes līdz 6 km attāumā, apšaudīt no 30 mm lielgabala – 1,5 km attālumā.
Automātiskais lielgabals 2A42 spēj notriekt mērķus gaisā līdz 2,5 km attālumā, likvidēt dzīvo spēku līdz 4 km attālumā. sapārotais 7,62 mm ložmetējs PKTM nodrošina uguns jūru (līdz 2 tūkst. šāvienu 150 sekunžu laikā) līdz 3,8 km attālumā.
Mašīna labi pielāgota kaujām nelielā attālumā. Viens "Terminator" kaujas laukā aizsargā divus tankus, bet pilsētas apstākļos vienu tanku atbalsta divas TAM. Tās ir sliktas ziņas Ukrainas BS un Nacionālās gvardes vienībām, kas dod priekšroku darbam pilsētas apbūvē.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Viedoklis
Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti

Viesis no nākotnes

17. maijā divi ukraiņu mehanizētie bataljoni mēģināja doties pretuzbrukumā Krievijas BS vienībām Zaporožjes apgabalā. UBS bruņutehnikas kustību fiksēja izlūkošanas līdzekļi (droni). Pie cīņas ierindas robežas pretinieka apšaudi sāka droni, artilērija, tanki un kājnieku mašīnas. Rezultātā likvidēti 26 ukraiņu tanki, 12 kājnieku mašīnas un aptuveni 100 kareivji. Iespējams, savu artavu deva arī "Terminator".
Tanki pārsvarā paredzēti cīņai pret tankiem un nocietinājumiem. "Terminator" ir universāls kareivis no nākotnes un spēj paveikt daudz vairāk. Mērķu fiksēšanas un identifikācijas efektīvie līdzekļi, automātiskā uguns vadības sistēma, stobru artilerijas un vadāmo raķešu integrācija dāvā lielas priekšrocības kaujas laukā. Unikālā mašīna spēj ar visu savu bruņojumu apšaudīt līdz trīs mērķu grupas vienlaikus, izmantojot vairākus tēmēkļus (kombinēto tēmēkli ar optisko un infrasarkano kanālu, panorāmas tēmekli ar infrasarkano kanālu un lāzera tālummēru, kā arī granātmetēju operatoru dienas un nakts tēmēkļi – mašīnas agrīnajās modifikācijās.
Танк Т-14 Армата - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Viedoklis
Krievijas tanks "Armata" dodas iekarot ārzemju tirgu
Ekipāžas komandierim ir paplašinātas funkcijas – viņš var pārslēgt tēmēkļa attēlu uz atsevišķu displeju, pagriezt torni jebkurā virzienā, vadīt bruņojumu.
"Terminator" ir aerosola ekranēšanas sistēma, kas aizsargā no precīzā bruņojuma un pretinieka fiksācijai paredzētās pusaktīvās lāzera sistēmas. Automātiskā novērošanas sistēma nodrošina lāzera izstarojuma optisko un akustisko fiksāciju, aerosola ekrāna automātisko notēmēšanu pret ienaidnieka prettanku lādiņiem, kā arī komandiera panorāmas tēmēkļa pavērsienu pret lāzera izstarojuma avotu. Papildu iespējas piešķir mašīnas integrācija taktiskā posma vienotajā vadības sistēmā.
TAM ārēji atšķiras no tanka, uz kura bāzes tā radīta – torņa tai nav. "Terminator 2" (uz tanka T-72 bāzes) nes neapdzīvojamu tālvadības bruņojuma moduli un munīciju bruņotā kapsulā.
Ekipāža – 3-5 cilvēki (atbilstoši modifikācijai). Komandiera un tēmētāja vietas – atsevišķā bruņotā sekcijā. Tāpat "Terminator" izceļas ar navigācijas sistēmu GLONASS, daudzslāņu kombinētajām bruņām un jaunās paaudzes dinamiskā aizsardzība "Relikt" (bruņu ekvivalents – līdz 1,1 tūkst. mm).
Робототехнический комплекс разминирования Уран-6 для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Viedoklis
Kādu bruņojumu Krievija speciālajā operācijā Ukrainā pielietojusi pirmo reizi
Papildu aizsardzību nodrošina ekrāni un pretkumulatīvās restes uz korpusa. Dīzeļa dzinējs V-92S2 ar 1000 zirgspēku jaudu atbilst spēcīgajam bruņojumam.
"Uralvagonzavod" turpina darbu pie projekta uz "Armata" platformas bāzes ar neapdzīvojamu cīņas moduli un 57 mm lielgabalu "Baikal". Tiek izstrādāta arī "Terminator" modifikācija bez pilota – ar mākslīgo intelektu.
Tamlīdzīgas tehnoloģijas ASV un NATO patlaban nav pieejamas.
Vācu izdevums "Stern" pieļāva, ka "Terminator" kļūs par eksporta bestselleru. Kopš sērijveida ražošanas sākuma fiksēta tikai viena TAM piegāde uz ārzemēm – 10 mašīnas saņēma Kazahstāna. Tomēr Krievijas "Terminator" ir milzīgs eksporta potenciāls un nekādu konkurentu – analogu mašīnai nav visā pasaulē.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram: https://t.me/AKhrolenko
Военнослужащие ВС РФ на броне бронетранспортера БТР-82А в районе пункта пропуска Вериговка-Чугуновка на российско-украинской границе - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Viedoklis
Lendlīze: desmitiem miljardu dolāru Ukrainas un ASV iznīcināšanai
Ziņu lente
0