Viedoklis

Knipis NATO pa degunu: Čūsku salas noslēpumi

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasСамолеты Су-25 и Су-24 авиагруппы ВКС РФ перед боевым вылетом в рамках специальной военной операции
Самолеты Су-25 и Су-24 авиагруппы ВКС РФ перед боевым вылетом в рамках специальной военной операции - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņa pie Čūsku salas noteikti tiks iekļauta akadēmiskajās taktikas mācību grāmatās un ieies Krievijas speciālo uzdevumu vienību vēsturē.
Ukrainas karavīri amerikāņu un britu padomnieku vadībā vairākas diennaktis pūlējās ieņemt Čūsku salu, taču plānus izjauca Krievijas profesionālie kareivji.
Čūsku slas operatīvi stratēģiskā nozīme ir milzīga. Sala atrodas 35 km attālumā no Donavas grīvas, 48 km no tuvākās apdzīvotās vietas Odesas apgabalā un 180 km no Krimas. Nelielais sauszemes pleķītis (apmēram 600 metrus garš un tikpat plats) dāvā iespēju droši kontrolēt Melnās jūras ziemeļrietumus, kā arī kravu (ieroču) plūsmas no Rumānijas uz Ukrainu – pa jūras un gaisa ceļiem.
NATO valstu un Ukrainas kopīgas militārās mācības Trīs zobeni 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Viedoklis
"Sarīkot haosu aizmugurē". NATO jauni plāni Ukrainā
9. maija priekšvakarā stratēģiem Vašingtonā, Briselē un Londonā ienāca prātā spīdoša doma – "atbrīvot" salu no Krievijas spēkiem. Pats par sevi saprotams, - ar Ukrainas armijas rokām.
Informācijas avots Krievijas aizsardzības struktūrās, kura teikto citēja RIA Novosti stāstīja, ka UBS Ģenerālštābs iebildis pret pašnāvniecisko mediju projektu. Bet prezidents Vladimirs Zeļenskis pats devis pavēli organizēt desantu Čūsku salā.
Kādu laiku Krievijas spēki "piespēlēja" Rietumu stratēģu plāniem salā, jūrā un radio ēterā – izlikās, ka Čūsku sala palikusi bez piesega. Un tas bija UBS un NATO desanta operācijas graujošas izgāšanās sākums.
Bezjēdzīgajos Ukrainas mēģinājumos ieņemt salu no 7. līdz 10. maijam debesis un jūrā Čūsku salas rajonā Krievijas BS likvidēja trīs frontes bumbvedējus Su-24, iznīcinātāju Su-27, trieciena helikopteri Mi-24, trīs daudzfunkcionālos Mi-8 un trīs bruņotus kuterus ar desantu. Gājuši bojā vairāk nekā 100 elites vienību karavīri.
Робототехнический комплекс разминирования Уран-6 для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Viedoklis
Kādu bruņojumu Krievija speciālajā operācijā Ukrainā pielietojusi pirmo reizi
8. maijā netālu no Odesas ar precīzajiem šāviņiem nogremdēta "Molniya" tipa korvete, kas var uzņemt četras pretkuģu raķetes. Krievijas PGA līdzekļi Čūsku salas rajonā notrieca 30 ukraiņu bezpilota lidaparātusm ieskaitot deviņus turku "Bayraktar TB2". Kijevas režīms zaudējis arī sešus helikopterus Mi-8 un Mi-24 uz zemes, Arciza apdzīvotās vietas rajonā Odesas apgabalā.
Pie viena ar raķešu "Oniks" triecienu no Krimas likvidēts aerodroms Červonogļinskoje (netālu no Izmailas), no kura Čūsku salas virzienā startēja "Bayraktar TB2". Atlikušās aviācijas vienības Ukraina pārvietoja tālāk uz ziemeļiem.

Viss notiek pēc plāna

Cīņa pie Čūsku salas noteikti tiks iekļauta akadēmiskajās taktikas mācību grāmatās un ieies Krievijas speciālo uzdevumu vienību vēsturē.
Ukrainas desanta operācijas izgāšanās un Krievijas BS operatīvi stratēģisko pozīciju (priekšrocību) saglabāšanās Melnās jūras ziemeļrietumos ir sāpīgs knipis pa degunu "partneriem" no NATO. Tiesa, tas gan nav ne pirmais, ne pēdējais. Iepriekš Čūsku salas garnizons bez pretošanās padevās gūstā, bet valsts prezidents Vladimirs Zeļenskis apbalvoja savus "herojus" pēc nāves.
Рыбаки на набережной в Сочи - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2022
Viedoklis
Kurp peld ukraiņu mīnas
Neskatoties uz UBS briesmīgajiem zaudējumiem, Kijeva un rietumvalstis salas ieņemšanu uzskata par ļoti svarīgu "peremogu", kas varētu pavērt bruņojuma un degvielas jūras tranzītu no Rumānijas uz Ukrainu (to pieskatītu Rietumu pretgaisa un pretkuģu aizsardzības līdzekļi). Tāpēc cīņas turpinās.
No otras puses, Krievija koncentrē nopietnus spēkus dienvidu virzienā, un vidēja termiņa perspektīvā Čūsku salai būs nozīmīga loma tālākajās kaujās par Nikolajevu un Odesu. Pievēršoties Odesai, Krievijas spēki būtiski palielinājuši cīņu aktivitāti, ik dienas izdara simtiem triecienu pie saskarsmes līnijas un visā Ukrainas armijas operatīvās aizmugures dziļienē.
Kopš speciālās militārās operācijas sākuma Krievija likvidējusi 164 ukraiņu lidmašīnas, 125 helikopterus, 807 bezpilota lidaparātus, 302 zenītraķešu kompleksus, 2998 tankus un citas bruņumašīnas, 360 reaktīvās zalves sistēmas, 1455 lauka artilērijas iekārtas un mīnmetējus, kā arī 2808 speciālās militārās autotehnikas vienības.
Tātad samalta gandrīz visa Ukrainas armijas militārā tehnika, kas tai bija operācijas sākumā. Ukrainas armijas un Nacionālās gvardes upuru skaits mērojams desmitos tūkstošu.
Krievijas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2022
Viedoklis
Ukrainas armijai slēgta izeja pie jūras. Ko tas nozīmē
Kijevas režīms turas vienīgi uz ASV un NATO bruņojuma "dāvanu" rēķina un strauji likvidējot valsts mobilizācijas rezerves.
Un šajā fonā ASV Kongress piešķīris Kijevas režīmam papildu militāro palīdzību 40 miljardu dolāru apmērā, un jaunā ASV vēstniece Ukrainā Bridžita Brinka apsolījusi darīt visu iespējamo, lai Krievijas specoperācija kļūtu par "stratēģisku sakāvi". Vienlaikus ASV Nacionālā izlūkošanas dienesta direktore Evrila Heinsa paziņoja, ka nesaskata Krievijas un Ukrainas sekmīgu pārrunu perspektīvas tuvākajā laikā. Izlūki ir tuvāki realitātei – marionešu režīms Kijevā nav spējīgs vienoties, pārrunu laiks atkāpjas pagātnē, tāpat kā visa neveiksmīgā Krievijai naidīgās Ukrainas 30 gadu vēsture.
Krievijas speciālā militārā operācija Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai turpinās saskaņā ar plānu, bez ierobežojumiem resursu (precīzo raķešu), tāpat kā laika un ģeogrāfiskās telpas ziņā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Колонна НМ ДНР в районе Мариуполя - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
"Tā ir uzvaras atslēga". Lūzuma brīdis Krievijas specoperācijā
Ziņu lente
0