Viedoklis

Baltkrievija atbildēs uz NATO draudiem ar saviem "Iskanderiem"

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМеждународный военно-технический форум "Армия-2019". День третий
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas operatīvi taktisko raķešu kompleksu baltkrievu analogiem mūsdienu dzīvē ir jālido tālāk – tā, lai no Brestas "saskatītu" Berlīni.
Aizsardzības spēju stiprināšanas apsvērumu dēļ Baltkrievijai ir jāuzlabo savs trieciena potenciāls, un Krievija palīdzēs paveikt šo darbu ātri un efektīvi.
Saskaņā ar Baltkrievijas Republikas Drošības padomes datiem, NATO ārvalstu spēku skaits un trieciena potenciāls Polijā un Baltijas valstīs kopš 2020. gada vairākkārt pieaudzis. Baltkrievijas robežu tuvumā pastāvīgi dislocēti vairāk nekā 20 tūkstoši karavīru, 40 trieciena lidmašīnas, kā arī alianses mūsdienīgais smagais bruņojums. Tātad Minskai nāksies adekvāti reaģēt uz jaunajiem militārajiem draudiem.
Komplekss Iskander dodas uz raķetes palaišanas vietu  - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Foto
Raķešu komplekss "Iskander" darbībā
Taču nepieciešamība veikt militāro modernizāciju un attīstīt raķešu programmu republikā radusies daudz agrāk – līdz ar ASV armijas paplašināto klātbūtni Polijā 2018. gada rudenī. Tagad šī nepieciešamība ir daudz aktuālāka.
Pagājušajā nedēļāļ Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Krievija palīdzēs republikai raķešu ražošanas jautājumos, ieskaitot raķešu kompleksa "Iskander" paraugu izgatavošanu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau devis atbilstošu uzdevumu koncerna "Roskosmos" vadītājam Dmitrijam Rogozinam.
Lukašenko atklāja, ka iepriekš Baltkrievijā izvērstie Krievijas OTRK "Iskander" un ZRS S-400 "Triumf" paliks valstī, lai "redzētu līdz Berlīnei". Runa ir par "Iskander" iegādi un "Triumf" kopīgu ekspluatāciju.
Atklātos informācijas avotos pieejamie dati liecina, ka līdz ar "Iskander" un "Triumf" Baltkrievija plāno saņemt virsskaņas spārnotās raķetes "Oniks" ar darbības rādiusu līdz 800 km (komplekss "Bastion") un precīzās "gaiss-virsma" tipa raķetes ar darbības rādiusu līdz 80 km.
Военные учения в Адажи, Латвия - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Viedoklis
Bezjēdzīgs maratons: ASV un Polijas manevri pie Kaļiņingradas
11. maijā Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins atklāja, ka uz Krievijas eksporta kredīta plānots iepirkt "cita veida bruņojumu", ko neražo Baltkrievijas aizsardzības rupniecība. Valsts saņems jaunos iznīcinātājus Su-30SM, trieciena un daudzfunkcionālos helikopterus, ZRK "Tor M2" un citus mūsdienīgus izstrādājumus. Minska nežēlo līdzekļus aizsardzības spēju stiprināšanai.

Tehnoloģiskais pārākums

Savas hiperskaņas raķetes Baltkrievija izstrādās uz cīņas apstākļos pārbaudīto Krievijas OTRK "Iskander" bāzes ar darbības rādiusu līdz 500 km. Baltkrievijas analogajiem šāviņiem mūsdienu apstākļos ir jālido tālāk, tā, lai no Brestas "saskatītu" Berlīni (attālums taisnā līnijā – 700 km).
Daudzfunkcionālā "Iskander M" rīcībā ir izcila vadības sistēma, pretinieka radariem nesaskatāmas aeroballistiskās un spārnotās raķetes (vairākas modifikācijas). Kreiserātrums – vairāk nekā 7,5 tūkstoši km/h, tātad 500 km raķete pārvar četru minūšu laikā. Lādiņa varianti: šķembu-fugasa, kasešu un speciālais (kodollādiņš). "Iskander" brigādes komplektā iekļautas vairāk nekā 50 mašīnas, ieskaitot 12 starta iekārtas. Divu minūšu laikā brigāde spēj palaist 24 raķetes (pirms atkārtotas pielādēšanas), pastiprinātās brigādes zalve – 32 raķetes.
Iznīcinātājs MiG-31К ar hiperskaņas raķetēm - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
Ko Rietumiem nozīmē Krievijas stratēģisko kodolspēku mācības
Spēcīgais bruņojums pastāvīgi kaitina NATO, jo "partneriem" vienkārši nav nekā, ko likt pretī – "Iskander M" pārspēj labākos ārvalstu analogus (Lance, ATACMS, Pluton) precizitātes un citu īpašību ziņā.
Amerikāņu izdevums "Military Watch" satraukti stāsta, ka "Iskander" tiek uzskatīta par vadošo sistēmu klasē savā kategorijā.
Lai nu būtu kā būdams, hiperskaņas "Iskander" nesola NATO nesodītu paplašināšanos uz austrumiem. Raķešu bruņojums, trieciena aviācija un ešelonēta pretgaisa aizsardzības sistēma – tāds ir valsts aizsardzības spēku pamats XXI gadsimtā.

Atbilde uz provokāciju

Uz NATO militārās klātbūtnes provokatīvo paplašināšanos pie Baltkrievijas robežām un ASV armijas manevriem "Eiropas aizstāvis 2022" (visu maiju Polijas, Lietuvas un Latvijas teritorijās strādā 18 tūkstoši alianses karavīru) Minska atbildējusi, izvēršot Speciālo operāciju spēkus trijos galvenajos taktiskajos virzienos.
Ballistiskās raķetes palaišana - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Viedoklis
Kāds Krievijas bruņojums paliks Baltkrievijā pēc mācībām "Sabiedroto apņēmība"
Tas liecina par gatavību operatīvi reaģēt uz jebkuru "partneru" bruņoto provokāciju. Baltkrievijas SOS augsto cīņas potenciālu veido 38. atsevišķā desanta brigāde (Bresta), 103. atsevišķā gaisa desanta brigāde (Vitebska), 5. atsevišķā speciālo uzdevumu brigāde (Marjina Gorka, Minskas apkaimē).
Baltkrievijas armija ir visai kompakta – mazliet vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku, tomēr ierindā dominē profesionāļi: 60 tūkstoši virsnieku, praporščiku, līguma karavīru un tikai 10 tūkstoši obligātā dienesta karavīru. Mobilizācijas rezerves ļauj dažu dienu laikā iesaukt līdz 500 tūkstošu rezervistu.
Republikas rīcībā ir vērā ņemams bruņutehnikas un smagā bruņojuma skaits: vairāk neka 600 tanki, 886 kājnieku mašīnas un 193 BTR (un vairāk nekā 2 tūkstoši bruņumašīnu bāzēs), 1,5 tūkstoši artilērijas sistēmu, ieskaitot lielā darbības rādiusa raķešu zalves uguns sistēmas "Polonez".
Jaunais mūsdienīgais bruņojums vēl pastiprinās armiju. Aleksandrs Lukašneko pamatoti norāda, ka nepieciešamības gadījumā baltkrievu spēki spēj efektīvi stāties pretī jebkurai agresijai, jebkuram konfliktam Baltkrievijas teritorijā.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Viedoklis
Krievijas un Baltkrievijas militārā sadarbība: ja līdīs, dabūs pa ādu
Kopā ar Serbiju Baltkrievija ir lielākais Krievijas militārais partneris Eiropā, tai ir mūdienīga tehnika, ieskaitot tankus T-72, zenītraķešu sistēmas S-400 un smagos iznīcinātājus Su-30SM, kas ļaus iekarot pārspēku gaisā.
Tehnoloģiski augsti attīstīto kara lidmašīnu MiG-35, Su-35 un Su-34 parādīšanās Baltkrievijas debesīs būtiski ietekmēs spēku līdzsvaru Eiropā, kā arī dāvās Minskai un Maskavai iespējas turpināt ciešu militāri politisko sadarbību.
Vienlaikus Krievija pilnveido spēcīgo un neatvairāmo kompleksu "Kinzhal", palielina spārnoto "Kalibr" darbības rādiusu, rada jaunās paaudzes hiperskaņas raķetes – gaisa, sauszemes, jūras bāzes šāviņus, kā arī saglabā Sabiedrotās valsts nozīmīgo tehnoloģisko pārākumu pār ASV un NATO trieciena bruņojuma jomā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Polijā izvietotās amerikāņu raķetes Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Viedoklis
Kaļiņingrada – kinžals NATO mugurā. Kā to neitralizēt?
Ziņu lente
0