Viedoklis

Krievijas un Baltkrievijas militārā sadarbība: ja līdīs, dabūs pa ādu

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas militārās mācības
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un citu NATO valstu nepārdomātā militārā aktivitāte pie Sabiedrotās valsts robežām izraisa Minskas un Maskavas kopīgu reakciju – aizsardzības potenciāla stiprināšanos.
Baltkrievija un Krievija nodrošina stratēģisko pārspēku rietumu karadarbības teātrī – tas ir stabila miera pamats Eiropā, uzsver militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
3. februārī Krievijas un Baltkrievijas aizsardzības ministri Sergejs Šoigu un Viktors Hreņins pārbaudīja bruņoto spēku kopīgā grupējuma uzdevumu izpildes kvalitāti Baltkrievijas teritorijā. Sabiedrotās valsts reaģēšanas spēki pārdislocējas uz noteiktajiem rajoniem un gatavojas mācībām "Sabiedroto apņēmība 2022", kas noritēs 10.-20. februārī. Sergejs Šoigu atzinīgi novērtēja kontingenta pārvietošanas izcilo organizāciju.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Rietumi 2017 - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Viedoklis
Desmitiem tūkstošu kareivju. Kurp Maskava un Minska pārvieto spēkus
Baltkrievijā jau ieradušies Krievijas piloti (ar 12 iznīcinātājiem Su-35), jūras kājnieki un desantnieki (GDS), motorizēto strēlnieku brigāde no Aizbaikāla, artilēristu un raķešu kompleksu "Iskander" vienības (ar bruņojumu), kā arī PGA vienības ar "Triumf" (ZRS S-400) un "Pancir". Ziņas par manevru dalībnieku un bruņojuma sistēmu kopskaitu netiek atklātas, taču nepārsniedz Vīnas dokumentā noteikto (proti, līdz 9000 karavīru, 250 tanki, 250 artilērijas sistēmas).
Krievijas Aizsardzības ministrijai nav jāinformē "partneri" par organizētajiem pasākumiem, tomēr resors paziņoja ārvalstu kara atašejiem par kopīgajām mācībām.
2. februārī abu valstu bruņotie spēki sāka kopīgus treniņus Domanovska, Gožas, Obuzas-Ļesnovskas, Brestas un Osipoviču poligonos un Baranoviču, Luņiņecas, Lidas un Mačulišču aerodromos. Iesaistīti gandrīz visi Baltkrievijas BS. Vakar šaušanas mācībās Brestas poligonā piedalījās desanta un vispārējās armijas vienības.
Tajās izmantoja 152 mm modernizētās pašgājējhaubices "Akacija", 120 mm artilērijas pašgājējiekārtas "Nona S", divas raķešu zalves uguns sistēmu "Grad" baterijas, divas mīnmetēju baterijas ("Sani" un "Nona M1"). Aviācijas atbalstu sauszemes spēkiem – raķešu triecienu pa nosacītā pretinieka pozīcijām – nodrošināja lidmašīnas Jak-130 un Su-25. Tālāk grupējums izspēlēs Baltkrievijas robežu apsardzes pastiprināšanu, pretinieka diversiju un izlūkošanas grupu meklēšanu, bloķēšanu un likvidāciju, ārējas agresijas pārtraukšanu un atvairīšanu.
Polijā izvietotās amerikāņu raķetes Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Viedoklis
Kaļiņingrada – kinžals NATO mugurā. Kā to neitralizēt?
Starp citu, "partnerus" satrauc 15 operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander M" starta iekārtas Baltkrievijā (tās saskaitīja no satelīta Maxar Technologies). NATO nav iespēju atbildēt hipotētiskā situācijā – PGA līdzekļiem nenotveramu kvaziballistisku raķešu zalvei, kas, iespējams, nes kodollādiņus (vienlaikus – 60 šāviņi). Vašingtona uzskata, ka Krievija var dislocēt Baltkrievijā vairāk nekā 30 tūkstošus kareivju.
Baltais nams prognozē starptautiskās spriedzes "eskalāciju", lai arī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš uzsvēra: kopīgās mācības organizētas ar mērķi stiprināt Sabiedrotās valsts robežas. Arī Baltkrievijas Ģenerālštāba priekšnieks Viktors Guļevičs paziņoja, ka kaimiņus Eiropā nekas neapdraud – pēc manevriem Krievijas spēki atgriezīsies pastāvīgās dislokācijas vietās.

Augsts aizsardzības potenciāls

Minskas un Maskavas militārā un militāri tehniskā sadarbība attīstās strauji un konstruktīvi. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, tiekoties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, atklāja, ka 2022. gadā ieplānotas 20 kopīgas mācības. Karaspēka operatīvās pārdislokācijas pieredze noderēs mācībās "Austrumi 2022", kas ieplānotas septembrī desmit tūkstošu kilometru attālumā no Baltkrievijas. Tāpat Šoigu uzsvēra Krievijas un Baltkrievijas mācību centru veidošanas lielo nozīmi – tie stiprina Sabiedrotās valsts gaisa telpas aizsardzību. PGA centru galvenais uzdevums – ik dienas "demonstrēt efektivitāti tiem, kam tā jāparāda".
Izcilo efektivitāti ilustrē regulārās kopīgās patruļas pie Baltkrievijas robežām ar iznīcinātāju un raķešnesēju aviācijas spēkiem, raķešu apšaudes izspēle Baltkrievijas poligonos, ārvalstu bezpilota lidaparātu izlūkošanas misiju pārtraukšana.
Krievijas kara jūrnieks - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Viedoklis
Dinkerka ukraiņu gaumē: NATO ir sašķelta un demoralizēta
Militāri tehniskās sadarbības aktivizēšanos demonstrē ritms, kādā no Krievijas ierodas ešeloni ar jaunāko militāro tehniku Baltkrievijas BS vajadzībām. Krievijā ražotās bruņutehnikas paātrinātās piegādes liecina: Maskava un Minska plāno stingri reaģēt uz NATO militārās klātbūtnes un domājamās agresijas pieaugumu Austrumeiropā.
Aleksandrs Lukašenko plāno iegādāties gandrīz visu veidu militāro tehniku, kas tiks izmantota mācībās "Sabiedroto apņēmība 2022". Jāpiebilst, ka Baltkrievijas rīcībā ir liels skaits savu mūsdienīgo bruņojuma un tehnikas paraugu (automatizētās vadības sistēmas, PGA līdzekļi, bezpilota lidaparāti, optika un elektronika).
Kā stratēģiskie sabiedrotie Baltkrievija un Krievija sekmīgi strādā vairākās nozarēs. Tomēr galvenā prioritāte ir vienotā aizsardzības telpa, kas atbilst abu valstu nacionālajām interesēm. Maskava augstu vērtē Minskas politisko gribu, stratēģiju, ko Baltkrievija izmanto, lai stātos pretī Rietumu destruktīvajai politikai, un vienmēr ir gatava sniegt atbalstu.
Военнослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Viedoklis
Vēl karš nav sācies: kāpēc Krievija pārbauda cīņas gatavību
Baltkrievijai nav pieņemami ASV ekspansijas scenāriji, ko tās izmantoja Afganistānā, Dienvidslāvijā, Irākā, Lībijā vai Sīrijā. Nesen Baltkrievijas prezidents, jautāts par NATO militārajiem draudiem un mijiedarbību ar Krieviju, konstatēja: "Ja līdīs, - dabūs. Tas būs viss karš." Grūti būtu kaut ko piebilst. Tomēr krīzes situācijā 60 raķetes "Iskander" būs tikai pirmajā zalvē, pirms atkārtotas pielādēšanas un citu spēcīgu kompleksu iesaistīšanās. Pa labam vai pa sliktam, taču "partneri" būs spiesti pildīt Maskavas prasības par drošību Eiropā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0