Pasaulē

Tuvākajos gados Eiropā aptaukošanās būs bīstamāka nekā smēķēšana

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasОтдых в Сочи
Отдых в Сочи - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptaukošanās izraisa virkni saslimšanu – sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa diabētu un vēzi.
RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Divas trešdaļas pieaugušo un trešā daļa bērnu Eiropā cieš no liekā svara vai aptaukošanās, un šie rādītāji joprojām aug, vēsta informācija Pasaules veselības organizācijas vietnē.
Aptaukošanās ir viena no galvenajām mirstības un invaliditātes determinantēm Eiropā, tā kļūst par iemeslu 13 veidu vēzim, ieskaitot krūts, olnīcu, prostātas, aknu, žultspūšļa, nieru un resnās zarnas vēzi.
Ожирение. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Mediķis brīdināja: pasauli pārņem par koronavīrusu bīstamāka epidēmija
Aptaukošanās problēma neatzīst valstu robežas. Neviena Eiropas un Centrālāzijas valsts nevar sasniegt PVO globālo mērķa rādītāju cīņā ar neinfekcijas slimībām, kas paredz aptaukošanās izplatības pārtraukšanu, paziņoja PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge. Viņš uzsvēra, ka visas reģiona valstis saskaras ar aptaukošanās problēmu.
Liekais svars un aptaukošanās ir ceturtais nozīmīgākais mirstības faktors pēc paaugstināta spiediena, nepareiza uztura un tabakas lietošanas. Aptaukošanās saistīta ar virkni neinfekcijas slimību, ieskaitot sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa diabētu un vēzi.
Prognozes rāda, ka tuvākajos gadu desmitos aptaukošanās vairākās Eiropas valstīs apsteigs smēķēšanu starp novēršamo onkoloģisko slimību riska faktoriem.
Первоклассники в столовой - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2020
Bērnu aptaukošanās Latvijā: katru dienu uz slimnīcu atved piecus bērnus
Visā pasaulē aptaukošanās un liekais svars noved pie vairāk nekā 1,3 miljoniem nāves gadijumu, tomēr pat šis rādītājs, iespējams, ir samazināts.
Pieaugušo aptaukošanās Eiropā ir augstāka nekā jebkurā citā reģionā, izņemot Ameriku. Liekā svara un aptaukošanās izplatības augstākie rādītāji reģistrēti Vidusjūras un Austrumeiropas valstis.
Liekā svara izplatības rādītāji ir augstāki starp vīriešiem (63%), nekā starp sievietēm (54%).
Plaši izplatīta nevienlīdzība, ko nosaka izglītība: aptaukošanās ir augstāka starp cilvēkiem ar zemāku izglītības līmeni. Pie tam izplatības rādītāji ir augstāki valstīs ar augstāku ienākumu līmeni.
Шашлык - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2019
Garšīga nāve: zinātnieki uzzinājuši, kas dzīvo ilgāk – gaļēdāji vai veģetārieši
Covid-19 pandēmija vēl saasinājusi problēmu: pacienti ar aptaukošanos biežāk saskaras ar komplikācijām pēc Covid-19 un biežāk mirst no tām. Pie tam daudzi no šiem pacientiem konstatēja, ka radušās problēmas ar veselības aprūpes saņemšanu.
Piedevām pandēmijas laikā cilvēki lielākā mērā bija pakļauti aptaukošanās riska faktoru ietekmei, piemēram, sēdošs dzīves veids un neveselīgs uzturs.
"Šī problēma ir jāizskata caur visu dzīves ceļa posmu prizmu. Piemēram, bērnu un pusaudžu dzīvi ietekmē digitālā vide, kā arī neveselīgu pārtikas produktu un dzērienu mārketings," norāda PVO Eiropas ofisa neinfekcijas slimību profilakses un apkarošanas ofisa vadītājs Kremlins Vikramasinghs.
Сэндвич и штангенциркуль - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2019
Dietoloģe izvērtēja pētījumu par produktiem aptaukošanās apkarošanai
Pēc viņa vārdiem, cīņai ar aptaukošanos vajadzīgs vesels pasākumu komplekss, un neviena ES valsts nespēj tos īstenot vienlaikus. Šobrīd tiek aktīvi apspriesti tādi pasākumi kā bērniem paredzētu kaitīgu produktu reklāmas ierobežojumi, nodokļi par cukuru saturošiem dzērieniem un cīņa ar aptaukošanos ar veselības aprūpes sistēmas spēkiem.
Liekā svara un aptaukošanās rādītāji joprojām pieaug: no 1975. līdz 2016. gadam 5-19 gadus vecu bērnu un pusaudžu skaits ar lieko svaru vai aptaukošanos ir vairāk nekā četrkāršojies - no 4 līdz 18%.
2016. gadā vairāk nekā 340 miljoni bērnu un pusaudžu 5-19 gadu vecuma grupā cieta no liekā svara vai aptaukošanās. 2020. gadā no aptaukošanās vieta 39 miljoni par 5 gadiem jaunāku bērnu.
Проблемы с избыточным весом. - Sputnik Latvija, 1920, 23.08.2016
Viedoklis
Aptaukojušies nesmēķētāji
PVO dati rāda, ka 2017. gadā vairāk nekā 4 miljoni cilvēku miruši no liekā svara vai aptaukošanās.
Aptaukošanās ir saistīta ar nepietiekamu uzturu. Valstīs ar zemu un vidēju ienākumu līmeni bērni retāk saņem pareizu uzturu zīdaiņa vecumā un agrā bērnībā. Vienlaikus viņi ēd lētu uzturu ar augstu tauku, cukura, sāls saturu, kalorijām bagātu un nelielu mikroelementu saturu.
Visos pasaules reģionos, izņemot Āziju un Āfrikas valstis uz dienvidiem no Sahāras, lielāka daļa cilvēku cieš no aptaukošanās nekā no nepietiekama svara. Liekais svars un aptaukošanās, ko agrāk uzskatīja par problēmu vienīgi valstīs ar augstu ienākumu līmeni, tagad krasi izplatās valstīs ar zemu un vidēju ienākumu līmeni, it īpaši pilsētās. Lielākā daļa bērnu ar lieko svaru vai aptaukošanos dzīvo jaunattīstības valstīs.
Ziņu lente
0