Latvijā

"Būtu labāk naudu pataupījuši": sākta līdzekļu vākšana Uzvaras pieminekļa nojaukšanai

© Sputnik10 мая у мемориального комплекса "Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков" в Риге
10 мая у мемориального комплекса Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labdarības organizācija "Ziedot.lv" publicējusi savā portālā iniciatīvu – naudas līdzekļu vākšanu Rīgas atbrīvotājiem veltītā monumenta nojaukšanai. Iniciatīvu iesniedzis latviešu strēlnieka mazdēls.
RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Labdarības portāls Ziedot.lv sācis līdzekļu vākšanu Uzvaras pieminekļa nojaukšanai, ko iniciatīvas autori nodēvējuši par "okupācijas pieminekli". Informācija portālā liecina, ka projektu atbalsta sabiedriskā organizācija "4.maija deklarācijas klubs".
"Simboliem ir nozīme. Piemineklis Uzvaras laukumā ir simbols, kas pamatnācijai atgādina par represijām, zaudētām dzīvēm un valsts okupāciju. Mēs nedrīkstam noskatīties uz agresiju, mēs nevaram to pieļaut savās mājās, Latvijas galvaspilsētā," raksta iniciatīvas autori
Обстановка у памятника Освободителям в Риге 9 Мая 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2022
Latvijā
Koalīcijas partijas atbalsta Uzvaras pieminekļa nojaukšanu
Protams, pieminēta arī situācija Ukrainā. "4.maija deklarācijas kluba" ieskatā, "nekādas provokācijas un naida kurināšana Latvijā nav pieņemama laikā, kad Ukraina cīnās par savas valsts neatkarību".
"Latvijas tautai rūp brīva un demokrātiska valsts, tadēļ Okupācijas piemineklim nav vieta Latvijā. Tas ir simbols okupācijai, pie kura pulcējas kara un vardarbības sludinātāji, un viņu okupāciju slavinošie saukļi un simboli aptraipa mūsu tautas vēsturi, cieņu un vērtības!" uzskata sabiedriskie darbinieki. Noslēgumā piezīmēts, ka saziedotie līdzekļi tiks izlietoti būvgružu izvešanai".
© Twitter / Kārlis UlmanisPublikācija Twitter, ekrānuzņēmums
Скриншот поста в Twitter  - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Publikācija Twitter, ekrānuzņēmums

Latviešu strēlnieka mazdēls

Vienlaikus sociālajā tīklā Twitter savu sajūsmu neslēpa tāds Kārlis Ulmanis, spriežot pēc visa, iniciatīvas autors. Viņš klāsta, ka ar portāla Ziedot.lv pārstāvjiem sarakstoties jau no 12. aprīļa, un viņi ar sajūsmu atbalstījuši ideju, tikai vajadzējis pagaidīt līdz brīdim, kad tiks oficiāli apstiprināts likums par pieminekļa iespējamu nojaukšanu.
Kungs nācis klajā ar savu pirmo vēstījumu Ziedot.lv, kurā detalizēti apraksta savu negatīvo attieksmi pret karavīriem uz monumenta – tie esot atveduši varu, kas arestēja un deportēja mūsu valsts vadītāju. Acīmredzot, runa ir par Kārli Ulmani, tikai autors viņu nez kāpēc vārdā nemin.
Жители Риги 10 мая вновь возлагают цветы к памятнику Освободителям - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2022
Latvijā
Nobijušies no atmiņas mēroga: Krievijas vēstniecība sašutusi par Rīgas domes zemiskumu
Vēstulē atklāts arī mūsdienu Ulmaņa ģimenes smagais liktenis – viņa vectēvam atņemtas mājas, viņš bijis spiests dzimtenē dzīvot pagrīdē, lai viņu nenogalinātu kā latviešu strēlnieku.

Dīvaina labdarība

Iniciatīva raisījusi daudzšķautņainu reakciju. Piemēram, Rīgas domes deputāts Konstantins Čekušins uzskata, ka tas ir ļoti dīvains projekts labdarības organizācijai un drīzāk atgādina politisku provokāciju.
"Vai varat iztēloties situāciju, kurā, piemēram, organizācija "Sarkanais Krusts" sāktu vākt naudu pieminekļa nojaukšanai jebkādā valstī, nodarbotos ar politisku provokāciju? Organizācija, caur kuru vajadzētu nākt mīlestībai un palīdzībai," raksta Konstantins Čekušins.
© Социальные сети Publikācija sociālajā tīklā, ekrānuzņēmums
Скриншот поста в социальных сетях - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Publikācija sociālajā tīklā, ekrānuzņēmums
Deputāts uzskata, ka Ziedot.lv kaut kādu iemeslu dēļ nolēmusi sašūpot laivu rokrokā ar trakojošajiem nacionālistiem, reklamējot naudas vākšanu Uzvaras pieminekļa nojaukšanai. "Šrēdingera dibens. Varbūt tas ir, varbūt tā nav," autors bija neizpratnē. Čekušins uzskata, ka tagad labāk naudiņu vajadzētu pietaupīt.
"Būtu labāk naudiņu pietaupījuši. Tā ļoti noderētu rudenī, kad pensionārus sāks mest ārā no dzīvokļiem par nenomaksātiem rēķiniem un parādiem par tarifiem, kas tiks ieviesti siltumam, gāzei un elektŗībai. Taču politiskajā dienaskārtībā ir cvarīgāki jautājumi – kā sulīgāk iespļaut šķīvī kaimiņam," secināja politiķis.
Жители Риги 10 мая вновь возлагают цветы к памятнику Освободителям - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2022
Latvijā
"Kā izskatās nacisms". Rīgā ieplānots mītiņš pret vietvaras soļiem 9. maijā
Sociālo tīklu lasītāji pievērsa uzmanību vēl vienai interesantai niansei – burtiski dienu iepriekš portālā Ziedot.lv bija iespēja ieslēgt vietnes versiju krievu valodā, bet tagad pogas "RU" vienkārši nav.
Atzīmēsim, ka izdevumi pieminekļa demontāžai Pārdaugavā var svārstīties no 40 000 līdz 100 000 eiro – tie atkarīgi no darbu metodes. Šo informāciju sniedza Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns. Tomēr būšot vajadzīgs speciāls likums, kas ļautu apiet dažas būvnormas, lai darbus veiktu ātri, viņš piebilda.
Jāpiebilst, ka raksta sagatavošanas laikā bija savākti jau vairāk nekā 100000 eiro.
Ziņu lente
0